Alegeţi pâinea din făină integrală!
Grâul se deosebeşte de toate celelalte tipuri de cereale prin faptul că este singurul care conţine toată seria de vitamine din grupa B, fără de care viaţa ar fi de neconceput.
Morăritul modern sărăceşte mult această hrană, pentru că produce doar făină albă, prin eliminarea a două componente esenţiale ale bobului de grâu (germen şi cortex).
Prin înlăturarea acestor două părţi ale bobului, se elimină, de fapt, dintr-o singură mişcare, tocmai enzimele, vitaminele şi mineralele, inclusiv fierul, cobaltul, cuprul, zincul, manganul şi molibdenul.
Unele dintre acestea nu se găsesc decât în cerealele integrale. De cele mai multe ori, ceea ce numim pâine albă sau făină albă nu înseamnă, de fapt, decât amidon în stare pură, iar valoarea nutritivă a acestuia e foarte scăzută.
În aceste condiţii, este bine să consumaţi pâine din făină integrală sau pâine graham. Citiţi însă cu atenţie eticheta în supermarket, pentru că, de multe ori, pâinea neagră este produsă din făină albă, colorată artificial.
Termenul mare de garanţie ar trebui să vă dea de gândit, pentru că, prin eliminarea germenului, făina albă poate fi păstrată mai mult timp, fără să fermenteze.
Coaceţi coca la soare!
Se înmoaie făina integrală de grâu sau de alte cereale în apă, se adaugă sare şi puţin ulei şi se frământă bine.
Se pot adăuga seminţe de floarea-soarelui şi susan. Se pune între două folii de celofan şi se întinde cu sucitorul.
Rezultă o foaie de aproximativ 3 milimetri grosime, din care se taie rondele cu ajutorul unui pahar. Se usucă la soare sau în apropierea cuptorului.