Aşa ţinem corect cura de slăbire!
Dacă ne înfometăm, slăbim garantat. La fel, dacă excludem grăsimile din meniu şi nu mai punem gura pe mâncare seara. Acestea sunt numai câteva „adevăruri” despre diete, pe care din ce în ce mai multă lume pare să le ia drept literă de lege. Specialiştii în nutriţie sunt însă de altă părere.
Dr. Lygia Alexandrescu, preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională, ne spune care sunt cele mai răspândite mituri legate de curele de slăbire şi ne explică de ce nu trebuie să plecăm urechea la tot ce spune lumea.
Dieta fără grăsimi este sănătoasă
Colesterolul rău, LDL, se găseşte în grăsimile saturate din carne, brânză, unt, produse de patiserie şi se depune pe pereţii interiori ai arterelor. Colesterolul bun, HDL, se găseşte în grăsimile nesaturate din uleiul de măsline sau avocado şi transportă colesterolul depus pe artere înapoi la ficat. "Femeile au nevoie zilnic de minimum 30 g grăsime, iar bărbaţii de minimum 40 g. Nu trebuie să urmaţi o dietă săracă în grăsimi pentru a slăbi, ci trebuie să eliminaţi doar alimentele care conţin grăsimi saturate", spune dr. Lygia Alexandrescu.
Dietele drastice ne ajută să slăbim
Acest lucru poate fi adevărat doar pe termen scurt şi poate avea drept efect revenirea destul de rapidă la greutatea de care voiam să scăpăm. "În plus, pe lângă grăsime, în dietele stricte se pierde şi masa musculară", subliniază dr. Alexandrescu.
Dacă mâncăm seara, ne îngrăşăm
Dr. Lygia Alexandrescu
Meniul corect şi complet al unei zile conţine trei mese principale, dimineaţa, la prânz şi seara, şi două gustări între mese. "Important este aportul caloric total pentru 24 de ore. Persoanele care sar peste mesele şi gustările din timpul zilei au tendinţa de a mânca mai mult seara şi sunt mai expuse la obezitate faţă de persoanele care mănâncă regulat de-a lungul zilei", spune specialistul.
Bananele îngraşă
De fapt, aceste fructe sunt sărace în grăsimi. O banană de mărime medie conţine 95 kcal şi doar un gram de grăsime.
Alimentele bogate în calorii, duşmanul siluetei?
“Procesul de îngrăşare este unul lent. Sunt necesare 7000 kcal peste necesarul zilnic pentru a lua în greutate un kilogram. Dacă avem 2 kg în plus după o masă copioasă în oraş, aceasta se datorează excesului de fluide. Surplusul de kilograme va dispărea în zilele următoare, dacă se revine la un regim alimentar echilibrat”, ne linişteşte dr. Alexandrescu.