Asculți muzică prea tare? Iată la ce te expui!
Căştile audio, boxele sau MP3-player-ele au devenit accesorii moderne şi aproape de nelipsit pentru majoritatea adolescenţilor. În metrou, pe stradă, în parc, în gaşcă sau la petreceri, oriunde le place să asculte muzică. Totul e bine şi frumos însă atâta timp cât volumul muzicii şi durata de ascultare se menţin la cote normale.
Prin "cote normale" se înţelege un prag sonor care să nu depăşească 50-60 db, acesta fiind şi nivelul zgomotului produs de o convorbire obişnuită între două persoane. Cu cât volumul muzicii se apropie mai mult de 100 db, cu atât creşte riscul să apară diverse efecte secundare.
Simptome neplăcute la nivelul urechilor, cum ar fi ţiuit, senzaţie de "urechi pline". Ţiuitul în urechi se face simţit după ce zgomotul puternic a încetat, spre exemplu, după un concert sau după ieşirea dintr-un club. Dacă trece după câteva minute, nu e un semn grav, dar dacă e intermitent sau dacă durează mult timp, înseamnă că auzul a fost deja afectat şi e nevoie de un consult de specialitate.
Pierderea auzului, temporară sau definitivă. Cea temporară apare în urma expunerii la un zgomot puternic o durată mai mare sau mică de timp. Cea definitivă poate apărea atunci când cineva ascultă muzică tare în mod repetat, mult timp (în fiecare zi). Asta înseamnă că auzul nu va mai fi niciodată la fel de bun ca înainte sau că se pierde de tot, treptat.