Aspirina reduce riscul de cancer?
Se spune că aspirina este pastila pe care trebuie să o ai tot timpul la îndemână.
Cercetările în domeniu dezvăluie o serie de beneficii ale utilizării aspirinei, dar şi o serie de riscuri. Un studiu recent arată că aspirina, consumată zilnic, reduce cu 60% numărul cazurilor de cancer ereditar în rândul persoanelor predispuse la această afecţiune.
Cercetătorul britanic John Burn, conducătorul studiului, afirmă că "medicii ar trebui să ia în calcul posibilitatea de a prescrie aspirină pacienţilor care prezintă un risc mare de a dezvolta acest tip de cancer".
Ajută inima
Una dintre calităţile cele mai apreciate ale aspirinei (acidul acetilsalicilic) este cea de anticoagulant. Potrivit studiilor, aspirina blochează formarea unei substanţe care ajută plachetele sangvine să se lipească între ele şi să formeze cheaguri.
E prescrisă atât pentru a preveni accidentele cardiovasculare, cât şi pentru a reduce riscul de recidivă în caz de infarct. Atenţie, însă! Folosirea îndelungată, fără sfatul medicului, poate crea probleme intestinale.