Atenție la bacteriile ucigașe din mașina de spălat vase!
Obiectele electrocasnice pe care le ai în bucătărie pot fi adevărate focare de infecție. Și asta, întrucât în interiorul lor se pot adăposti bacterii periculoase, de la E.coli, care ne „otrăvește” mâncarea, la agenți patogeni, care produc infecții ale tractului urinar, ale pielii sau inimii, arată un studiu al cercetătorilor sloveni.
Deși, adesea, sunt inofensive, aceste bacterii pot fi fatale pentru oamenii cu sistem imunitar deficitar, precum cei care fac chimioterapie sau au suferit un transplant de organ.
Potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea din Ljubljana, Slovenia, bacteriile și fungii ajung în mașina de spălat vase pe țeava care transportă apa în interiorul aparatului, dar și prin intermediul alimentelor contaminate.
Și asta, pentru că, în cadrul studiului, au analizat 24 de garnituri de cauciuc provenite de la mașini de spălat vase ale unor persoane. De asemenea, ei au analizat și țevile care transportă apa în interiorul mașinilor de spălat vase.
Potrivit rezultatelor, multe dintre mașinile analizate conțineau E.coli, bacterie ce cauzează infecții urinare, Pseudomonas (cauzează infecții pulmonare grave) și Acinetobacter, care provoacă infecții ale tractului urinar, pielii și inimii.
De asemenea, au fost găsiți frecvent fungi, precum Candida care provoacă mâncărimi și iritații.
Ce e de făcut?
Prin urmare, cercetătorii avertizează că acești agenți patogeni pot ajunge în casă prin intermediul aerului cald emanat de mașina de spălat vase în timplul ciclului de spălare.
Pentru a evita această contaminare, ar trebui să lăsați mașina de spălat vase să se răcească bine după terminarea ciclului și înainte de a-i deschide ușa.
De asemenea, expunerea la bacterii poate fi redusă curățând bine garnitura de cauciuc a ușii aparatului, după fiecare folosire. Microbii se află, adesea, pe această garnitură!