Atenţie! Rujeola se extinde: 40 de noi cazuri, înregistrate în ultimele cinci zile

Ultima actualizare:

    Rujeola este o boală periculoasă
Rujeola este o boală periculoasă

Epidemia de rujeolă se extinde. Încă 40 de cazuri noi au fost înregistrate în ultimele cinci zile. Numărul total de cazuri confirmate cu această boală a depăşit 18.300 de persoane. 64 de români au murit din cauza complicaţiilor pojarului.

Medicii spun că cea mai bună metodă de prevenire a îmbolnăvirilor cu rujeolă este vaccinarea.

 „Rujeola este extrem de contagioasă. Simplu contact cu virusul rujeolic duce aproape sigur la îmbolnăvire. Toţi pacienţii necesită izolare 7-10 zile. Virusul este mult mai activ în lunile reci şi cu soare puţin. Trecerea prin infecție asigură o imunizare durabilă, pentru tot restul vieții dar principala metodă eficientă de prevenire a bolii rămâne vaccinarea”, a explicat pentru Click! Dr.Tudor Ciuhodaru medic primar urgenţe și membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European.

Rujeola se extinde cu 40 de noi cazuri în şase judeţe

Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis, vineri, că „numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 04.10.2019 este 18 370, din care 64 de decese. În perioada 30.09.2019 – 04.10.2019 au fost raportate încă 40 de cazuri nou confirmate în 6 judeţe”.  Cele mai multe cazuri de rujeolă (29) au fost înregistrate în judeţul Braşov. Pe locul al doilea se află Suceava cu 7 cazuri de rujeolă, apoi Cluj, Iaşi, Mureş şi Vrancea cu câte un caz.

Peste 17.000 de persoane infectate, din numărul total de cazuri înregistrate la nivel naţional, nu au fost vaccinate.  

Care sunt simptomele rujeolei

Perioada de incubaţie este de 7-18 zile din momentul infectării.  Boala începe cu febră înaltă (ce se normalizează în câteva zile) şi erupţia ca focul. Petele apar de obicei în timpul nopții, mai întâi în spatele urechilor, apoi pe față (în prima zi), pe gât (a doua zi), urmând ca în 2-3 zile să se întindă pe tot corpul iar în momentul în care erupția cuprinde membrele, încep să pălească petele de la nivelul feței, ele retrăgându-se în ordinea în care au apărut.

Alte semne sunt tusea uscată, dar poate fi și productivă, secreții nazale apoase, dureri de gât, inflamarea pleoapelor, înroșirea ochilor, lăcrimare (conjunctivită), şi inflamarea amigdalelor.

Un alt simptom este semnul Koplik, caracteristic pentru rujeolă: mici pete albicioase având un centru gri-albăstrui, care apar pe mucoasa obrajilor , în dreptul molarilor (în interiorul gurii).

 „Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 parinți își vaccinează copiii”, transmite INSP.

Cine se poate vaccina contra rujeolei

Conform doctorului Ciuhodaru, oricine, la orice vârstă, poate face vaccinul în scop profilactic, cu condiţia să nu fi dezvoltat boala şi să nu aibă contraindicaţii.

„Vaccinului ROR este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană şi rubeolică a persoanelor începând de la vârsta de 12 luni. Sub nouă luni nu sunt disponibile date cu privire la eficacitatea şi siguranţa administrării vaccinului. În circumstanţe speciale - cum ar fi epidemiile de rujeolă, călătoriile în regiune cu prevalenţă mare a rujeolei vaccinul poate fi administrat la sugari începând de la vârsta de nouă luni. O a doua doză poate fi administrată la cel puţin patru săptămâni după prima doză.A doua doză este destinată persoanelor care din diverse motive nu au prezentat răspuns imunologic la prima doză”, a mai spus Dr.Tudor Ciuhodaru, membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European.

Citeşte şi: 

Copiii cu rujeolă, frecaţi cu ţuică

«Copilul meu a murit din cauza rujeolei pe care a luat-o din spital»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net