Atenție! Vaccinarea antigripală trebuie făcută cât mai din timp. Virusul gripal din acest sezon va fi mai periculos

Ultima actualizare:
vaccin copil jpeg

Gripa își arată colții! Boala a făcut deja prima victimă în acest sezon, un copil în vârstă de patru ani din Statele Unite, ucis de tulpina H3N2 a virusului gripal. Medicii americani avertizează că iarna aceasta, epidemia va fi mult mai puternică, așa că recomandă ca vaccinarea să înceapă cât mai din timp.

Autorităţile din România spun că o parte dintre stocurile de vaccin sunt pregătite, iar medicii de familie îi aşteaptă pe cei cu risc ridicat de îmbolnăvire, să se vaccineze. Ministrul Sănătăţii a anunţat că alte 450.000 de doze de vaccin antigripal din cele 1,5 milioane achiziţionate de Ministerul Sănătăţii vor ajunge în România începând din 10 octombrie, iar 500.000 urmează să fie distribuite în noiembrie, scrie adevarul.ro. Sorina Pintea a mai precizat că vaccinurile cumpărate de minister sunt destinate, la fel ca şi anii trecuţi, categoriilor considerate de risc, respectiv bolnavi cronici, personal sanitar, persoane peste 65 de ani.

Se estimează că 50 de milioane de oameni se îmbolnăvesc anual de gripă în Uniunea Europeană, iar între 15.000-70.000 mor din cauza complicaţiilor virusului gripal. Perioada optimă pentru vaccinare este începând cu luna octombrie, până la sfârşitul lui noiembrie, spun specialiştii. „Începând cu luna septembrie, au apărut virozele şi deja vin mulţi oameni bolnavi la cabinet. Vaccinul antigripal întăreşte imunitatea şi apără organismul de răceli şi virusul gripal. Persoanele care se vaccinează sunt mult mai protejate iar în caz de îmbolnăvire nu mai fac temperaturi peste 39 grade Celsius, nu mai au frisoane sau dureri grave de cap. Vaccinul trebuie repetat anual pentru a întări imunitatea şi a combate mutaţiile virusului, dacă este cazul. Recomand vaccinarea pentru că protejează şi împotriva virozelor, bronşitelor. În ceea ce priveşte efectele adverse ale administrării vaccinului, acestea sunt minore. Persoanele alergice trebuie să fie atente însă, pentru că vaccinul antigripal conţine şi mucegai, aşadar acestora nu le este indicat”, explică asistentul medicină familie, Marusiea Gheablău.

Vaccinarea reduce riscul îmbolnăvirii cu 60%. „Când ne vaccinăm, corpul este protejat iar virusul gripal este blocat de către anticorpi. Există şi situaţii când virusurile gripale suferă mutaţii şi devin mai puternice”, a mai spus Gheablău. De aceea, şi specialiştii de la Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) recomandă să ne vaccinăm în fiecare an. O dată administrat vaccinul, durează între 10 şi 14 zile până când se produce răspunsul sistemului imunitar şi se dezvoltă protecţia faţă de virusul gripal. Protecţia oferită de către vaccin durează pe toată perioada sezonului de gripă. În consecinţă, majoritatea ţărilor încep campania de imunizare la început de toamnă. În plus, contrar miturilor, vaccinul gripal nu poate provoca gripa, el fiind sigur, spun cercetătorii europeni Anul trecut, în România s-au înregistrat aproximativ 2.300 de cazuri de gripă şi 199 de decese.

Click! spune

În farmaciile din România sunt deja disponibile vaccinurile antigripale. Este vorba despre două tipuri de produse: vaccinul cu virus viu inactivat în formă tetravalentă: Influvac Tetra (54,41 lei) și Vaxigrip Tetra (58,69 lei). De asemenea, din acest an este disponibil și vaccinul cu virus viu atenuat care are administrare intranazală Fluenz Tetra (110-120 lei)  care se administrează doar copiilor între doi ani și 18 ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca pentru sezonul gripal 2019-2020 să se folosească un  vaccin tetravalent care să conțină 4 tulpini:

• un virus de tip A / Brisbane / (H1N1)

• un virus de tip A / South Australia / (H3N2);

• un virus de tip B / Washington / (linie B / Victoria); și

• un virus B / Phuket / (linia B / Yamagata).

Vaccinul Ministerului Sănătății este interzis copiilor sub 3 ani

Vaccinul cumpărat prin programul național pentru imunizarea gratuită a persoanelor din grupele de risc nu este destinat copiilor mai mici de 3 ani. Motivul ar fi că un vaccin care ar fi inclus și această categorie de vârstă ar fi fost mai scump.

”Vârsta minimă de administrare a vaccinului cumpărat prin programul național este vârsta de trei ani. Cel care este disponibil în farmacii, se poate administra de la 6 luni, fără discuție. Ministerul a preferat, corect, să cumpere un număr mai mare de doze, având în vedere prețul, astfel încât să asigure o acoperire vaccinală mai mare, mai bună”, a spus pentru Click! Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie. Ministerul Sănătății are în vedere o campanie pilot pentru un alt vaccin destinat categoriei de vârstă 6 luni-3 ani.

Reacția Ministerului Sănătății 

Ca urmare a lansării mai multor discuții despre faptul că vaccinul cumpărat de stat nu trebuie administrat copiilor sub trei ani, Ministerul Sănătății a treansmis o informare de presă în care specifică faptul că ”vaccinul achiziționat acoperă 4 tulpini gripale, având formula recomandată de OMS”.

”În cadrul Acordului Cadru pe care MS îl are încheiat cu cei 5 furnizori de vaccin gripal, MS asigura si 10 000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea copiilor intre 6 luni si 3 ani, din categoriile cu risc de îmbolnăvire, cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, hepatice, neurologice metabolice, renale,  diabet zaharat, obezitate,  sindrom imunodeficienta primară sau astm. 

Anul trecut, în cadrul campaniei gratuite a MS au fost vaccinati 2377 de copii cu varsta cuprinsă între 6 luni si 3 ani”, a mai transmis MS în comunicatul de presă.

Citește și: 

Totul despre vaccinul antigripal care se administrează pe nas

Gripa și vaccinarea antigripală în Romania. 7 lucruri pe care trebuie să le știi despre imunizare 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net