Aveți mare grijă la arsurile solare! Ce plante vă ajută să le calmați

Ultima actualizare:

    Nu vă jucați cu expunerea prelungită la soare Poate avea urmări graveFoto: Shutterstock
Nu vă jucați cu expunerea prelungită la soare Poate avea urmări graveFoto: Shutterstock

Dacă stați ore întregi în soarele arzător, pielea reacționează cu o arsură, cu o inflamație, care poate fi dureroasă. Dorința de a o avea o așa-zisă culoare sănătoasă seduce multe persoane, chiar dacă medicul avertizează în legătură cu urmările radiațiilor solare.

Mai mult, după ce o persoană petrece ore în șir la plajă apare pericolul unei leziuni de durată la nivelul pielii și, din păcate, uneori, poate avea un final dramatic, cancerul de piele

Ce trebuie să știți despre arsurile solare

O arsură solară este o inflamație acută a pielii provovată de razele puternice ale soarelui, care emit ultraviolete. Când soarele intră în piele, la nivelul celulelor pigmentare se formează colorantul melanină, care se depune în straturile externe ale pielii și aceasta capătă o culoare cafenie. Mai mult, pielea se îngroașă. În același timp, razvele UV, așa-numiții radicali de oxigen, dăunează colagenului, fibrelor țesutrului conjunctiv și provoacă îmbătrânirea prematură a pielii. În același timp, este atacat și materialul ereditar al celulelor (ADN-ul). Efectele razelor UV asupra acestora poate să dispară când încetează expunerea excesivă la soare.

Care sunt simptomele tipice ale unei arsuri solare

înroșirile și umflăturile dureroase

formarea de bășici

senzația de pruruit

uneori și dureri de cap

Opinia specialistului terapeut dr. Laura Crăciun: "În zilele însorite trebuie să alegeți locurile cu umbră, mai ales la ora prânzului, când razele UV au o intensitate maximă. Chiar și în zilele înnorate de vară trece foarte multă lumină UV prin pătura de nori. Este intensă radiația UV la munte, pentru că în acea zonă pătura atmosferei protectoare este foarte subțire".

Trebuie protejată mai ales pielea copiilor, care este mai subțire și mai sensibilă în comparație cu cea a adulților.

Pentru a evita deteriorarea pielii, trebuie evitate expunerile exagerate la soare. În cazul în care ați stat prea mult la soare și aveți o arsură solară, corpul are nevoie de multe lichide, de aceea trebuie să beți lichide din abundență. Este firesc să vă protejați pielea de soare cu ajutorul unor haine adecvate, ochelari de soare și să aveți la îndemână și o umbrelă de soare. Nu uitați de crema cu SPF!

Plantele medicinale cu efecte dovedite în arsurile solare

  • Mugurii de plop preparați sub formă de unguent conțin acizi salicilici, care au efecte antiinflamatoare și antibacteriene. Stimulează vindecarea pielii.
  • Preparatele din flori de mușețel combat eficient infalamțiile pielii și sunt recomandate și în cazul arsurilor solare. În același timp, sunt videcătoare și antibacteriene.
  • Datorită taninului, extractul din coajă de stejar folosit și în apa de baie este astringent și are efect calmant și vindecător.
  • Și aloe vera este un remediu eficient împotriva arsurilor solare. Un gel ce conține aloe vera poate calma durerile provocate de arsurile solare și accelerează vindecarea. 
  • După ce stați la soare, este bine să aplicați o cremă ce conține vitamina E. 
  • Uleiul de levănțică pus pe o compresă sau adăugat într-o baie călduță alină durerile. Acest ulei se poate aplica sub formă de picături direct pe rana provocată de soare.

Radicalii liberi produși de radiațiile solare au efecte grave asupra pielii. În astfel de situații, vitaminele A și E sunt de mare ajutor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Flacara olimpica Facebook jpg
cuplu cearta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net