Beneficiile înotului pentru bebeluşi
A venit căldura şi bebeluşii iubesc bălăceala. Cei mici pot fi duşi la cursurile de înot încă de la 4 luni. Experienţa cu apa în primele luni de viaţă este o aventură. Copilul îşi descoperă capacităţile motrice şi îşi îmbogăţeşte experienţa senzorială.
Dacă în primele 12 luni de viaţă se adaugă şi experienţa acvatică, atunci aceasta devine o aventură plină de descoperiri interesante. În apă, copilul face mii de experimente de mişcare şi mobilitate şi îşi îmbogăţeşte experienţa senzorială.
"Educaţia acvatică se poate face din primele luni de viaţă.Începând cu vârsta de 4 luni, copilul poate începe şedinţele în piscină”, spune Lorand Kacso, profesor coordonator programe de educaţie acvatică şi cursuri de înot în cadrul centrului K-Sport 2002 din Bucureşti. BeneficiiPentru copiii sub un an, activitatea acvatică este o oportunitate excelentă pentru a creşte şi a se dezvolta fizic armonios într-o perioadă când pentru bebeluşi mişcarea în mediul terestru este dificilă, explică specialistul nostru. Mişcarea în apă este mult uşurată datorită faptului că o mare parte din greutatea corporală este preluată de apă, oferind ocazia bebeluşilor să se mişte în voie. Printre beneficii se numără: un sistem imunitar mai puternic; o încredere în sine bine construită; o capacitate ridicată de relaţionare cu cei din jur; o coordonare foarte bună; o dezvoltare foarte bună a reflexelor; o dezoltare corporală armonioasă.Siguranţa bebeluşului, o prioritate a programului acvaticProgramele de activităţi acvatice trebuie adaptate în funcţie de vârsta copiilor. „Pentru a-şi descoperi abilităţile motrice şi pentru a învăţa să înoate, copiii trebuie ghidaţi de un instructor specializat. Pentru a se asigura că cel mic este pe mâini bune, părinţii trebuie să-i ducă la centre specializate, cu specialişti în domeniul gimnasticii acvatice şi programelor de înot”, ne sfătuieşte Lorand Kacso.
Analizele medicale, obligatorii pentru copii şi părinţiSiguranţa copilului în bazin se asigură şi prin îndeplinirea unor condiţii ce ţin de temperatura mediului acvatic şi igienă. Astfel, temperatura apei din piscină şi a aerului trebuie să se încadreze în parametrii optimi pentru copii sub 3 ani, respectiv apa trebuie să aibă între 30 şi 32°C. Tratarea chimică şi dezinfectarea apei este indicat să se facă prin intermediul unei instalaţii de electroliză salină de ultimă generaţie. Utilizarea acestei soluţii nu are consecinţe negative asupra tegumentelor, mucoasei gastrice şi căilor respiratorii, spre deosebire de igienizarea cu pastile de clor. Analizele medicale ale copilului sunt obligatorii, deoarece activităţile acvatice reprezintă intrarea în colectivitate a acestuia. Părinţii însoţitori trebuie să prezinte şi ei analize pentru a putea intra în piscină alături de copii lor.Ţinuta şi echipamentul de înot necesare pentru bebeluşi:- scutece de înot şi/sau chilot de baie dublu strat (sunt obligatorii atât timp cât copilul nu ştie să folosească toaleta);- prosop, gel de duă şi şlapi (pentru copiii care merg deja);- bebeluşii trebuie hrăniti cu cel puţin o ora înainte de începerea programului. În timpul activităţilor nu se mănâncă. Copiii nu trebuie aduşi la bazin în timpul programului de somn.