Beneficiile sportului în aer liber

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Au înverzit parcurile, e frumos afară, haideţi la mişcare! Sportul în aer liber este diferit faţă de cel în spaţiu închis şi are o mulţime de beneficii pentru sănătate. Antrenorul de fitness Iulian Dinu ne convinge cu argumente solide.

Mişcarea în aer liber îmbunătăţeşte respiraţia şi ritmul cardiac, oxigenează foarte bine creierul şi creşte producţia de endorfine (hormoni ai fericirii) datorită soarelui şi luminii. „Oboseşti mai uşor afară decât în sală, transpiri mai mult, pulsul creşte mult mai repede pentru că plămânii lucrează la capacitate maximă”, explică Iulian Dinu. Ideal e să faci mişcare dimineaţa deoarece e în concordanţă cu ritmul cardiac natural al organismului, care atunci se trezeşte la viaţă. După o oră de sport, te simţi revigorant, plin de energie. Spre seară, organismul îşi încetineşte motoarele, însă o alergare uşoară în parc te va relaxa şi te va dezmorţi după o zi de stat pe scaun, la birou. Ai multe opţiuni de sport în aer liber, de la jocuri în echipă (fotbal, volei, tenis, baschet), mers cu bicicleta, alergat, urcat scări, până la aerobic.

simeon stalpnicul png

„Eu, împreună cu un coleg antrenor, Costel Cosloc, am iniţiat un program de fitness în aer liber, dimineaţa, în parcul IOR din Bucureşti. Pentru cei harnici, care se trezesc dis-de-dimineaţă, începem la ora 7.30, pe un teren sintetic, antrenamente de grup pentru tonifiere şi slăbire. Asta tocmai pentru că ştim cât de benefic este sportul în aer liber. Ar fi păcat să nu profităm de vremea frumoasă!”, mai spune antrenorul.

Ce mănânci înainte şi după efort

Dacă faci sport dimineaţa, poţi mânca înainte ceva uşor, cum ar fi un fruct. După sport, ia micul dejun obişnuit. „E chiar indicat să faci cardio pe stomacul gol pentru că activezi arderile direct din grăsimea corporală”, explică specialistul. Seara, dacă îţi e foame înainte de sport, poţi mânca un pumn de fructe oleaginoase sau un iaurt, iar după sport iei cina. În timpul antrenamentelor, bea între 250 ml şi 500 ml apă.

Nu uita de încălzire!

Orice sport trebuie început cu o uşoară încălzire: rotiri de cap, de gât, de umeri, de braţe, de trunchi, aplecări, fandări laterale şi înainte, rotiri ale gleznelor. Fără încălzire poţi face întinderi şi contracturi musculare, poţi avea dureri de spate şi accidentări. „Încălzirea înseamnă pregătirea corpului pentru efort, fără ea, oboseşti mai repede. Alergarea trebuie să fie uşoară mai întâi, pe acelaşi principiu al obişnuirii corpului. Apoi poţi creşte puţin ritmul şi te stabilizezi unde te simţi confortabil. Nu trebuie să «scoţi untul din tine», deoarece efortul intens de scurtă durată e resimţit de organism ca pe un stres. Sportul moderat, dar susţinut, reînvaţă organismul să ardă grăsimile”, explică Iulian Dinu. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
image
actualitate.net
image
actualitate.net