Bronzul e frumos, dar nu e sănătos
Toţi cei care vor merge de acum încolo în vacanţe la malul mării caută să stea cât mai mult la plajă şi să se întoarcă acasă cât mai bronzaţi. Nu contestă nimeni că pielea uşor arămie este mai sexy, mai frumoasă. Dar efectul frumuseţii ţine doar o vară. Bronzul este ca o mască, iar ce rămâne în urma lui – un dezastru.
Bronzul e generat de o sinteză crescută de melanină, pigment ce dă culoare pielii sub acţiunea razelor ultraviolete. Melanina absoarbe razele UV în încercarea de a ne proteja. Practic, bronzul este o reacţie de apărare a organismului. Expunerea repetată la soare e în primul rând cauza îmbătrânirii premature. „Ultravioletele sunt responsabile de multe modificări negative care au loc în piele: destrămarea şi ruperea fibrelor de colagen şi de elastină, creşterea laxităţii tegumentare, pielea se usucă şi se ridează. În plus, ultravioletele stimulează melanocitele să producă mai mult pigment, ceea ce duce la formarea pistruilor şi a altor pete pigmentare. Mai grav este că deteriorează ADN-ul celular, provocând diferite forme de cancer de piele”, explică medicul estetician Dana Miricioiu.
Ultravioletele sunt de două tipuri: UVA şi UVB. Primele sunt radiaţii cu lungime de undă mare, care pătrund în profunzimea pielii şi sunt responsabile de fotoîmbătrânirea cutanată, adică de apariţia ridurilor, petelor pigmentare, laxităţii pielii. UVB au lungime de undă mai mică şi sunt cele care cauzează arsurile solare.
Medicul dermatolog Viviana Iordache avertizează că expunerea la soare e mai nocivă cu cât avem pielea mai deschisă la culoare. „Lumina e bună pentru creier, dar nu şi pentru piele. Soarele e al doilea factor de îmbătrânire după informaţia genetică naturală. Deteriorarea patului malanocitar determină bronzare inegală şi pete, iar degradarea elastinei şi colagenului produce riduri, agravează vergeturile, duce la lărgirea porilor. În plus, macină şi vasele de sânge, ducând la stadii mai grave de cuperoză, măreşte vinişoarele sparte şi varicele. Iar arsurile solare distrug melanocitele, epidermul, chiar vasele de sânge ale dermului, colagenul şi elastina. Toate aceste riscuri pentru o culoare temporară”, spune dr. Viviana Iordache. Specialiştii ne recomandă să nu stăm la soare între orele 11.00 şi 18.00 şi să folosim de fiecare dată creme cu factor de protecţie UVA şi UVB. Copiii până în doi ani nu au deloc voie la soare.