Căldura poate afecta unele tratamente
Temperaturile crescute specifice verii pot determina apariţia unor interacţiuni sau efecte adverse suplimentare la cei care urmează tratamente medicamentoase. De exemplu, diureticele pot accentua deshidratarea. Află din numărul de iulie al revistei Click! Sănătate mai multe despre acest subiect!
În condiţiile în care e expus căldurii, organismul uman îşi pune în acţiune mecanismele prin care să îşi reducă temperatura internă. Corpul pierde căldură prin redirecţionarea circulaţiei sangvine la nivelul pielii şi prin transpiraţie. Odată cu sudoarea, se ajunge şi la pierdere de lichide şi de săruri, iar astfel apare deshidratarea. În cazuri grave, când mecanismele normale de răcire a organismului cedează, se poate produce inclusiv un accident vascular cerebral.
Ce interacţiuni pot să apară
Unele medicamente pot interacţiona cu mecanismele organismului de adaptare la căldură şi pot contribui la agravarea epuizării sau a insolaţiei. Alte tratamente medicamentoase pot favoriza apariţia hipertermiei în condiţii normale de temperatură, în timp ce altele pot agrava efectele caniculei ori pot perturba starea de vigilenţă sau scăderea tensiunii arteriale.
Diureticele agravează deshidratarea
Pentru că au ca efect creşterea diurezei (mărirea cantităţii de urină eliminată), medicamentele diuretice (indicate în hipertensiune sau insuficienţă cardiacă) pot contribui la accentuarea deshidratării organismului sau la alterarea funcţiei renale. Pentru a contracara acest efect, persoanele care iau diuretice trebuie să consume o cantitate suficientă de apă (2 litri pe zi) şi să evite alcoolul şi cafeaua, care contribuie la deshidratare. Alte medicamente pot împiedica organismul să elimine căldura internă. Este cazul neurolepticelor, care pot perturba termostatul central al corpului, ceea ce are ca efect creşterea temperaturii. Precauţii se impun şi în cazul medicamentelor care reduc transpiraţia, proces implicat în reglarea temperaturii corporale, efect posibil în cazul anumitor antihistaminice şi al antimigrenoaselor (medicamentelor indicate în tratarea migrenelor). În caz de deshidratare, anumite medicamente administrate frecvent (cum este cazul aspirinei) pot fi toxice pentru rinichi. Acelaşi efect îl pot avea şi antiepilepticele (medicamentele recomandate pentru tratarea epilepsiei), antiviralele şi unele imunosupresoare. Vara, pot surveni şi reacţii de sensibilizare a pielii la razele ultraviolete în urma administrării tratamentelor cu tetraciclină, doxiciclină sau ciprofloxacină, cu apariţia unor simptome precum roşeaţa, mâncărimea, veziculele (leziuni cu lichid) şi edemele.
Medicul poate ajusta dozele
Automedicaţia este nerecomandată, cu atât mai mult pe caniculă, când probabilitatea de apariţie a efectelor adverse este mai mare. Persoanele cu boli cronice nu trebuie să oprească tratamentul medicamentos din proprie iniţiativă. În schimb, medicul curant poate face unele ajustări în ceea ce priveşte dozele sau poate reduce temporar aministrarea unui medicament.