Cancer cerebral. Care sunt principalele simptome ale cancerului la creier

Ultima actualizare:

    Află care sunt simptomele creierului cerebral
Află care sunt simptomele creierului cerebral

Tumorile cerebrale maligne formează 2% din totalul cancerelor depistate la adulți. În aproape jumătate din cazuri, cefaleea persistentă este simptomul principal al bolii. Află din articolul de mai jos care sunt principalele simptome ale cancerului cerebral.

Când durerea de cap anunță cancerul cerebral

Preocuparea pentru sănătatea creierului este cu atât mai importantă cu cât el este organul care dirijează toate funcţiile corpului. Specialiştii ne atrag atenţia că în ultimii ani, incidenţa tumorilor cerebrale a crescut foarte mult, boala putând apărea la orice vârstă, inclusiv la copiii foarte mici. Diagnosticul se pune cu ajutorul unor analize precum imagistica prin rezonanță nucleară (IRM), tomografia și biopsia. Cu cât este descoperită mai devreme, în stadiile I şi II, tumoarea cerebrală malignă are şanse de a nu mai recidiva, spre deosebire de cele depistate în stadiile III şi IV, care pot reapărea după operaţia chirurgicală.

La ce simptome să fii atent

La fel ca în multe alte tipuri de cancer, cel de la nivelul creierului poate fi lipsit de simptome în faza incipientă. Pe măsura înmulțirii necontrolate a unor celule, se exercită o compresie pe centrii nervoși, lucru duce la apariția simptomelor. Ceea ce trebuie să ne alarmeze sunt durerile de cap accentuate, mai ales dimineaţa, şi cefaleea care se intensifică pe parcursul mai multor săptămâni, mai ales în poziţia culcat. Când durerea de cap este însoţită şi de vărsături, este foarte probabil să fie vorba de o tumoare, fiind necesară prezenţa de urgenţă la medic. Simptomatologia variază în funcție de localizarea tumorii la nivelul creierului și include: greață, tulburări de comportament, de memorie, de limbaj și de vedere, modificări ale mersului sau de echilibru, scăderea forței musculare de la mâini sau de la picioare și, în cazuri grave, coma.

Radiațiile, cauză importantă a bolii

Printre cele mai frecvente cauze ale cancerului cerebral se numără expunerea la radiații (în scop terapeutic sau în urma unui accident nuclear) și la diverse chimicale (formaldehidă, solvenți). În ceea ce privește folosirea telefonului mobil, studiile sunt contradictorii. Există totuși o relație de cauzalitate între durata folosirii acestuia și apariția tumorilor cerebrale. Cel mai recent studiu pe acest subiect, realizat de cercetătorii francezi, arată că riscul de îmbolnăvire este mai mare la cei care vorbesc la mobil o jumătate de oră pe zi. În 2011, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat undele telefoanelor mobile ca având potențial cancerigen. Traumatismele craniene, consumul excesiv de alcool și fumatul sunt alți factori incriminați de apariția cancerului cerebral.

De câte tipuri sunt tumorile cerebrale

Există tumori cerebrale primare – se dezvoltă chiar la nivelul celulelor creierului și metastaze cerebrale, rezultat al propagării cancerului provenit din alt proces malign din corp. Tumorile primare pot fi: gliale (provin din celulele gliale – implicate în desfășurarea normală a activității și funcțiilor celulelor nervoase), neuronale (provenite din celulele nervoase), meningeale (aflate la celulele învelișurilor care acoperă creierul), scwanoame (de la celulele tecilor nervoase). Glioamele includ glioblastomul multiform (formă agresivă a bolii) și astrocitoamele.

In ce consta tratamentul pentru cancerul cerebral

Tratamentul care oferă cea mai lungă supraviețuire este intervenția chirurgicală, în care se poate exciza în totalitate tumora, urmată de radioterapie cu sau fără chimioterapie, în funcție de rezultatul histopatologic. Există forme de cancer cerebral care, ulterior intervenției chirurgicale, necesită atât radioterapie, cât și chimioterapie, urmate de tratament chimioterapic. Există însă și tipuri de cancer care nu au indicație decât de radioterapie. Un caz aparte este cel al tumorilor cerebrale extrem de extinse sau cu o localizare ce nu permite excizia chirurgicală. Acestea, după biopsie, au indicație de radioterapie și chimioterapie și au rata de supraviețuire cea mai scurtă. Caracteristica cea mai importantă a acestor tumori o constituie faptul ca ele recidivează repede, iar dacă pacientul nu mai poate fi reoperat și a primit deja anterior radioterapie, modalitățile de tratament sunt destul de limitate, iar șansele ca tumoarea să raspundă la tratament sunt destul de mici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net