Cancer de piele. Tipuri și factori de risc

Ultima actualizare:

    Cancer de piele. O aluniță care-și modifică aspectul trebuie să te alarmeze, de aceea, nu amâna vizita la medic
Cancer de piele. O aluniță care-și modifică aspectul trebuie să te alarmeze, de aceea, nu amâna vizita la medic

Statisticile sunt alarmante: incidența melanomului, forma cea mai severă a cancerului de piele, crește de câteva decenii și se dublează la fiecare 10 ani. Soarele este un factor important de risc, de aceea, măsurile de protecție sunt mai mult decât necesare.

Abuzul de soare crește riscul de cancer de piele

O aluniță care-și modifică aspectul trebuie să te alarmeze, de aceea, nu amâna vizita la medic. În ultimii ani, din cauza subţierii stratului de ozon (care, în mod normal, are rol de protecţie), la sol ajung mai multe radiaţii ultraviolete, depăşind nivelul suportat de piele. De aceea, pericolele pentru sănătate sunt mai mari. Astfel, abuzul de soare produce la nivelul pielii modificări care se pot transforma în cancere. Nu uita că nu trebuie să fii la plajă ca să te dai cu creme fotoprotectoare. Ele trebuie folosite inclusiv dacă mergem în parc sau la munte, aplicându-le 20 de minute înainte de a ieşi din casă.  

Cancer de piele clasificare

Expunerea prelungită la soare produce următoarele tipuri de cancere de piele:

Carcinoamele cutanate

Reprezintă 90% dintre cancerele de piele. Din fericire, au o rată mare de vindecare. Se dezvoltă pe piele, în zonele expuse cel mai mult la soare. Carcinoamele bazocelulare, cele mai frecvente, survin după vârsta de 60 de ani, evoluează foarte lent și nu produc niciodată metastaze (localizare secundară, departe de focarul inițial, a unei boli).

Carcinoamele spinocelulare, mai agresive, reprezintă 2 din 10 cazuri de cancer de piele. Se dezvoltă uneori la nivelul unor leziuni precanceroase, numite cheratoze actinice. Apar sub formă de cicatrice sau arsură ori ca răni care nu se mai vindecă. Se dezvoltă mai agresiv decât carcinoamele bazocelulare și pot să se extindă către ganglioni sau către diverse organe.

În general, un tratament celular simplu, efectuat sub anestezie locală, este eficace atunci când carcinomul este depistat din timp.

Melanomul

Este e o leziune pigmentată, care apare pe piele sau care se dezvoltă plecând de la o aluniță preexistentă (15-20 % din cazuri). Alteori, se dezvoltă progresiv, pe o suprafață de piele sănătoasă, ca o pată mică prezentând una sau mai multe din următoarele caracteristici: contururi asimetrice, suprafață ridicată sau neregulată, un contur neomogen de culoare brună, neagră, roșie sau vineție, având dimensiuni mari.  

Apar mai rar decât carcinoamele (1 % din cazurile de cancer de piele), dar incidența lor e în creștere. Depistate la timp, pot fi eliminate prin intervenție chirurgicală. În stadiu mai avansat, este necesar tratamentul prin chimioterapie.

- Expunerea excesivă la soare, fără aplicarea cremelor cu factor de protecție crescut, este principala cauză a apariției cancerului de piele. Statisticile arată că 5 din 7 astfel de cazuri sunt cauzate de o supraexpunere la razele UVA și UVB.

- Expunerile excesive în copilărie sunt cauza alunițelor pigmentate.

- Bronzarea artificială (la solar) este un alt factor de risc important.

- Moștenirea genetică - 10 % din melanoamele maligne apar în familii care au avut deja antecedente de cancer de piele. În astfel de cazuri, se impun precauții la expunerea la soare și controale medicale regulate.

Tipuri de piele

Există 6 fototipuri determinate în conformitate cu culoarea pielii, a părului, a prezenței sau absenței pistruilor pe piele, a predispoziției la bronzare sau, dimpotrivă, la arsuri:

• Fototipul I: piele albă (la persoanele cu păr roşcat, de obicei), se arde întotdeauna, nu se bronzează, mulţi pistrui.• Fototipul II: piele deschisă la culoare, se arde întotdeauna, bronz deschis la culoare, cu mulţi pistrui.

• Fototipul III: piele deschisă spre închisă, se arde uneori, se bronzează întotdeauna, câţiva pistrui.

• Fototipul IV: piele închisă, nu se arde niciodată, se bronzează întotdeauna (bronz intens), fără pistrui.

• Fototipul V: piele închisă intens, nu se arde niciodată, se bronzează întotdeauna (bronz foarte închis), fără pistrui.• Fototipul VI: piele neagră, nu se arde niciodată, fără pistrui.

Cu cât fototipul este mai mic (fototipurile I, II și III), cu atât ai nevoie de un factor de fotoprotecţie mai ridicat. Indicele de protecție trebuie să fie minimum 30.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net