Care este legătura dintre tulpina Omicron și virusul răcelii comune

Ultima actualizare:

    Cercetătorii susțin că varianta Omicron pare să se răspândească mai ușor și să dea simptome mai ușoarefoto: Shutterstock
Cercetătorii susțin că varianta Omicron pare să se răspândească mai ușor și să dea simptome mai ușoarefoto: Shutterstock

Cel mai recent studiu privind tulpina Omicron arată că această variantă de coronavirus infectează oamenii mai ușor folosind material genetic de la om și de la virusul răcelii. Cercetătorii americani au descoperit că cel puțin una dintre mutațiile manifestate de Omicron provine de la un fragment de material genetic de la un alt virus – posibil unul care provoacă răceală.

Cercetătorii de la firma americană de analiză a datelor nference, din Cambridge, Massachusetts, au descoperit o secvență genetică ce nu apare în versiuni anterioare ale SARS-CoV-2, însă este omniprezentă în multe alte virusuri, inclusiv în cele care cauzează răceala comună și de asemenea în genomul uman, arată cercetătorii, conform Reuters, citat de Digi24.

Prin inserarea acestui fragment, virusul Omicron s-ar putea să pară „mai uman”, evitând atacurile sistemului imunitar.

Asta ar putea însemna că virusul se transmite mai ușor și provoacă boală ușoară sau asimptomatică. Oamenii de știință încă nu știu dacă Omicron este mai infecțioasă decât alte variante, dacă provoacă boală mai severă sau dacă va depăși Delta ca cea mai prevalentă variantă. Ar putea dura câteva săptămâni pentru a obține răspunsuri la aceste întrebări.

Cum s-a produs mutația care face tulpina Omicron ”mai umană”

Celulele din plămâni și din sistemul gastrointestinal pot avea simultan coronavirusurile SARS-CoV-2 și cel al răcelii comune, potrivit studiilor anterioare. Astfel de infectări pregătesc terenul pentru o recombinare virală, un proces în care două virusuri diferite din aceeași celulă-gazdă interacționează în timp ce se înmulțesc, generând noi copii care au material genetic din ambii „părinți”.

Această nouă mutație ar fi putut apărea într-o persoană infectată cu ambii patogeni când o versiune de SARS-CoV-2 a preluat secvența genetică de la alt virus, arată oamenii de știință.

CItește și:

Omicron va înghiţi Europa? Tulpina, considerată «un monstru» pandemic

Dr. Octavian Jurma: Omicron va ajunge în România de sărbători!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
statuia lui decebal jpg
Ceausescu facebook jpg
raceala jpg
insula pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net