Care sunt substanțele cancerigene de care trebuie să te ferești. Lista completă aici

Ultima actualizare:

    Triclosanul, ingredient prezent în unele paste de dinți, face parte din categoria substanțelor cancerigene
Triclosanul, ingredient prezent în unele paste de dinți, face parte din categoria substanțelor cancerigene

Chimicalele periculoase fac parte din viaţa noastră cotidiană, suntem zilnic expuşi acţiunii lor. Pe termen lung, acțiunea lor cumulată poate avea efect cancerigen, cei mai afectați fiind femeile și copiii. Iată care sunt substanțele cancerigene de care trebuie să te ferești.

Substanțele cancerigene din produsele de zi cu zi

Majoritatea substanţelor toxice cu potențial cancerigen se află în produsele obişnuite: cosmetice, jucării, computere, îmbrăcăminte sau mobilă. Peste trei sferturi din produsele chimice aflate pe piața europeană nu au fost evaluate sub aspectul pericolului pe care îl reprezintă.

O mulțime de produse de îngrijire de folosință zilnică conțin produse cancerigene. Acestea favorizează riscul de cancer la plămâni, la sân sau testicular. Boala poate fi declanșată și de expunerea la așa-numiții perturbatorii endocrini – substanțe de sinteză, care dezechilibrează activitatea hormonală.

În Uniunea Europeană, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân la fiecare 2 minute și jumătate. Grupul de Lucru pentru Prevenirea Primară a Cancerului din Marea Britanie susține ipoteza conform căreia cancerul de sân cauzat de factori de mediu, printre care și chimicalele toxice.

Îngrijorătoare este și creșterea incidenței cazurilor de cancer la copii, doar 5-10 % dintre acestea fiind legate de moștenirea genetică. Se consideră că majoritatea sunt cauzate de schimbările cromozomiale care apar la concepere, implicate fiind chimicalele.

Subtanțe cancerigene. 4 compuși toxici de care să te ferești

Bisfenolul A. Este prezent în materiale plastice policarbonate, intrând în compoziția recipientelor pentru hrana copiilor, în ambalajele pentru alimente conservate și băuturi, cutii de lapte, CD-uri, lac de unghii, în PET-urile pentru apă. Substanța se acumulează în organism, iar afectele ei persistă mult timp, putând duce la perturbări endocrine și de reproducere. Efectele pe termen lung sunt cancer la sân, diabet și afectarea dezvoltării creierului.

Ftalații. Sunt folosiți atât la prelucrarea maselor plastice, cât și ca aditiv într-un număr mare de produse – de la jucării pentru copii și produse de îngrijire la echipament medicale. Au efect persistent, afectează buna funcționare a organelor reproductive la femei și la bărbați. Dăunează ficatului și rinichilor, perturbă sistemul endocrin și au potențial cancerigen.

Surfactanți perfluorinați organici. În această categorie intră PFOA (acid perfluorooctanic) și PFOS (sulfonați perfluorooctanici), substanțe care cresc rezistența produselor la foc, ulei, murdărie, apă. Intră în compoziția pieselor de îmbrăcăminte impermeabilă, a tigăilor suflate cu teflon și a altor vase neadezive, a containerelor alimentare căptușite, a hârtiei pentru fast food și pizza, dar și a covoarelor și pieselor de mobilier. Pot să declanșeze cancere la vezică, prostată și să afecteze ficatul.

Agenții de ignifugare. Intră în compoziția aparaturii electronice și electrice (computere, fiare de călcat, televizoare), a automobilelor, covoarelor, pieselor de mobilier, unor de textile, având acțiune ignifugă (împiedică propagarea focului). Au efect perturbator endocrin (mimează acțiunea hormonilor feminini estrogeni) și pot modifica structura ADN-ului celular. Retardanți de flacără brominați sunt asociați cu boli ale sistemului nervos și afectează fertilitatea.

Substanțe toxice din produsele de îngrijire

În compoziția produselor  de igienă, cosmetice, loțiuni, creme ș.a.m.d., întâlnim o serie de compuși cancerigeni:

AHA – Alfa-hidroxi acizi (inclusiv acidul glicolic și acidul lactic): pot penetra pielea, provocând reacții adverse. Cresc sensibilitatea la razele solare, sporind riscul apariției cancerului de piele.BHT – hidroxitoluen butilat. Este un conservat cu rol antioxidant, despre care studiile au arătat că afectează fertilitatea și favorizează riscul de apariție a tumorilor.Parfumuri și substanțe aromatizante: conțin chimicale cancerigene, dăunătoare ficatului și rinichilor și toxice pentru sistemul nervos.Parabenii (Alchil parahidroxi benzoați sau buti/metil/etil/propil/izobutil paraben): mimează acțiunea estrogenului, penetrează ușor în organism prin piele. Folosiți pentru a prelungi termenul de valabilitate a produselor cosmetice, parabenii sunt catalogați ca substanțe cu potențial cancerigen.

Triclosanul, ingredientul cancerigen din pasta de dinți

Tot mai multe studii au atras atenția pericolului unei substanțe care se află în unele paste de dinți. Este vorba despre triclosan, ingredient care este folosit pentru acțiunea antibacteriană. Acest compus este asociat cu riscul de apariție a dezechilibrelor hormonale și a cancerului. În 2010, a fost interzisă folosirea triclosanului în obiectele care intră în contact cu produsele alimentare.

Citește și:

Unele prezervative conțin substanțe cancerigene

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net