Cât de periculoasă e gripa pentru inima mea?
Toamna este sezonul răcelilor şi al gripelor. Cei mai mulţi dintre noi suntem tentaţi să tratăm aceste afecţiuni ”cu indiferenţă”, în ideea că oricum trec în cel mult o săptămână. O ”banală” răceală poate avea însă efecte devastatoare asupra inimii. Specialiştii citaţi de cotidianul german Bild ne spun care sunt acestea şi cum ne putem feri.
De ce o răceală îmi poate ataca inima? Persoanele care reiau efortul fizic prea repede după o răceală sau o gripă se expun riscului ca virusurile să declanşeze o inflamare a muşchiului inimii (miocardită).
Care sunt principalele cauze? În 60% din cazuri, miocardita este cauzată de o infecţie gripală (de cele mai multe ori a căilor respiratorii superioare). Dar şi alte virusuri (stomacal, intestinal, hepatic) şi afecţiuni precum reumatismul, diabetul pot declanşa inflamarea muşchiului inimii, ca şi drogurile şi alcoolul.
Care sunt simptomele?
În unele cazuri, apar insuficienţa respiratorie şi durerile cardiace, iar în cazurile extreme se manifestă ca un infarct (dureri puternice în piept, greaţă, tahicardie). Cea mai mare problemă însă o reprezintă absenţa unor simptome specifice, astfel încât multe inflamaţii ale muşchiului cardiac trec neobservate.
Care este tratamentul?
Cea mai importantă e odihna fizică. În funcţie de gravitatea bolii, pacienţii trebuie să evite orice efort. La aceasta se adaugă medicamentele prescrise. E recomandat ca în cazul unei infecţii virale să va trataţi înainte de a vă întoarce la lucru. Iar dacă simţiţi dureri cardiace, mergeţi urgent la medic!