Ce alimente să nu consumi pe stomacul gol. Ce spun specialiștii americani
Cu toate că sunt alimente sănătoase, nu toate sunt benefice pentru prima masă a zilei. Află ce nu ar trebui să mănânci niciodată pe stomacul gol, pentru a nu ajunge imediat la toaletă, de la specialiştii americani.
Un grup de nutriţionişti poziţionează cafeaua în capul listei alimentelor pe care nu ar trebui niciodată să le consumi pe stomacul gol.
Potrivit dr. Robynne Chutkan de la Georgetown University Hospital din Washington, DC, cafeina stimulează stomacul să producă mai mult acid, ceea ce poate duce la simptome de reflux, cum ar fi arsuri la stomac, greaţă, vărsături, tuse cronică, respiraţie urât mirositoare şi balonare, scrie DailyMail.com, citat de adevarul.ro.
De asemenea, cafeina poate relaxa sfincterul esofagian inferior (LES) şi permite acidului gastric să ajungă în esofag, provocând reflux acid. Pentru a evita problemele stomacale, nutriţionistul Johanna Salazar recomandă o gustare mică, bogată în proteine, înaintea consumului de cafea.
Ceaiuri şi apă minerală
Specialiştii au notat şi alte alimente, pe care le mănânci zilnic, dar care ar putea cauza disconfort când mergi la toaletă. Astfel, şi ceaiurile care conţin cafeină nu trebuie consumate pe stomacul gol.
Ceaiul negru are cea mai mare cantitate de cafeină, specialiştii recomandă, în schimb, cel de muşeţel, hibiscus şi mentă. Apa minerală sau sucurile carbogazoase sunt alte lichide de evitat înaintea unei mese.
Dr. Brigman avertizează că pot provoca imediat „balonare şi disconfort” şi pot duce la eructaţii neplăcute, deoarece gazul de dioxid de carbon poate rămâne blocat în stomac şi poate cauza presiune.
Iaurt şi citrice
Deşi este considerată o gustare sănătoasă de mulţi, iaurtul poate relaxa sfincterul esofagian inferior (LES), ducând la reflux acid. Dr. Brigman recomandă să consumi orice băuturi sau alimente bogate în carbohidraţi pentru a absorbi excesul de acid şi pentru a evita disconfortul.
„Alimentele bogate în grăsimi durează mai mult să se digere, ceea ce duce la o producţie mai mare de acid, ceea ce poate fi o problemă pentru cei cu un tract gastrointestinal sensibil”, a adăugat dr. Brigman. Şi nici citricile nu ar trebui servite la micul dejun. Specialiştii spun că acestea conţin acid citric care poate irita mucoasa stomacului.
Mesele picante
Deşi gustoase şi apreciate de un procent semnificativ de oameni, alimentele picante pot declanşa probleme gastrointestinale dacă sunt consumate pe stomacul gol.
„Majoritatea alimentelor picante conţin o substanţă chimică numită capsaicină, care se leagă de receptori din tractul tău gastrointestinal. Acest lucru face ca organismul să creadă că a intrat ceva dăunător în tractul digestiv, ceea ce duce la creşterea producţiei de mucus şi accelerarea digestiei pentru a elimina substanţa. Aceasta poate declanşa mişcări digestive excesive, disconfort abdominal, scaune moi, urgenţă şi diaree”, a explicat gastroenterologul Michael Schopis.