Ce alimente scad acidul uric?
Hiperuricemia reprezintă creşterea nivelului de acid uric în sânge peste valoarea normală, ceea ce duce la depunerea acestuia la nivelul articulaţiilor şi rinichilor. O dietă echilibrată, bogată în alimente care scad acidul uric, poate ajuta la menţinerea nivelurilor normale şi la prevenirea complicaţiilor.

Merele
Merele conţin acid malic, care are capacitatea de a neutraliza acidul uric din sânge, eliminând astfel efectele nocive ale acestuia. Totodată, ele scad acidul uric şi prin prisma faptului că favorizează absorbţia acestuia din sânge, apropiind-l de nivelul normal.
Bananele
Dincolo de faptul că au un conţinut scăzut de purine, care nu generează o cantitate mare de acid uric, bananele favorizează şi eliminarea acestuia prin urină. Mai mult, datorită conţinutului ridicat de potasiu, previn formarea cristalelor care duc la apariţia pietrelor la rinichi.
Iaurtul
Acest aliment conţine probiotice care ajută la menţinerea unei flore intestinale sănătoase şi la reducerea absorbţiei de purine din alimente. Şi laptele bătut sau chefirul sunt bogate în probiotice, ceea ce duce la scăderea acidului uric.
Sparanghelul
Principalele atuuri sunt conţinutul ridicat de apă, fibre, vitamina K şi acid folic, care îl transformă într-un aliment cu efect diuretic şi detoxifiant. Poate fi considerat şi aliment care scade acidul uric, facilitând filtrarea acestuia şi eliminarea sa prin urină.
Ţelina
Ţelina este recunoscută pentru efectul său diuretic şi antiinflamator, la care se adaugă şi un conţinut redus de purine. Astfel, scade acidul uric, favorizând eliminarea acestuia din organism şi calmând totodată inflamaţiile provocate de gută.
Cireşele
Culoarea roşie a cireşelor este dată de nişte pigmenţi denumiţi antocianine, care au şi un puternic efect antioxidant şi detoxifiant. Se mai adaugă şi aportul important de vitamina C, care ameliorează simptomele gutei, conform slabsaugras.ro.
Morcovii
Prin proprietăţile alcaline, morcovii ajută la creşterea pH-ului din sânge, şi prin aceasta, la scăderea nivelului de aciditate. În acelaşi timp, betacarotenul din componenţa lor are efect antioxidant, protejând celulele de efectele nocive ale acidului uric.
Lămâile
Lămâile stimulează sistemul imunitar şi previn astfel apariţia infecţiilor asociate cu guta. În acelaşi timp, pot fi considerate alimente care scad acidul uric şi datorită efectului alcalin, care neutralizează acest produs rezidual.
Afecţiuni care ridică valoarea acidului uric
Acidul uric se poate acumula în organism din mai multe motive. Poate fi cauzat de dietă, genetică, obezitate sau de excesul de greutate.
Există şi anumite tulburări de sănătate ce pot duce, de asemenea, la niveluri ridicate ale acidului uric, cum ar fi bolile de rinichi, diabetul zaharat, hipotiroidismul, unele tipuri de cancer sau tratamentul de chimioterapie, psoriazisul etc.
Menţinerea unei diete echilibrate, prin consumul de alimente care scad acidul uric, este esenţială pentru a reduce riscurile pentru starea de sănătate generală.