Ce analize îţi spun cum stai cu inima

Ultima actualizare:

    Mergeţi din vreme la medic pentru a afla dacă sunteţi bineFoto: 123rf
Mergeţi din vreme la medic pentru a afla dacă sunteţi bineFoto: 123rf

Peste 60 la sută din decesele înregistrate în ţara noastră survin din cauza bolilor cardiovasculare, spun ultimele statistici. Dacă ai o suspiciune cât de mică privind starea inimii tale, există câteva analize care te vor lămuri. Iată care sunt acestea, conform ghidului ”Toate analizele pe care le faci într-o viaţă”.

EKG, un test rapid şi eficient

Cunoscută şi drept EKG, ECG, electrocardiograma este un test care măsoară impulsurile electrice ale inimii. Mai exact, eşti conectat la un aparat prin intermediul unor electrozi aplicaţi direct pe piele, la nivelul toracelui, braţelor şi al picioarelor. Aparatul afişează o reprezentare grafică a impulsurilor electrice ale inimii, pe care doar medicul o poate interpreta. 

Aşa te pregăteşti pentru analiză 

Când faci o electrocardiogramă, trebuie să-ţi scoţi toate bijuteriile şi o parte din haine. Înainte de aplicarea electrozilor, zonele vor fi unse cu un gel special, care îmbunătăţeşte conducerea impulsurilor electrice. În timpul testului, nu ai voie să vorbeşti, deoarece activitatea musculară poate influenţa rezultatul. De asemenea, medicul îţi poate spune că nu este un test dureros pentru pacient şi poate fi efectuat şi de gravide, dar şi de nou-născuţi.

Efectuarea analizei durează circa 10 minute. Este important să fii pdihnit înainte de a efectua un EKG , iar în timpul testului trebuie să nu fii stresat, căci rezultatul poate fi influenţat. Preţul este cuprins între 60 şi 80 de lei.

Ce probleme poate depista 

  • eventualele semne ale unui infarct.
  • tulburări ale ritmului cardiac (aritmii).
  • semnele de inflamaţie a sacului care înconjoară inima (pericardite). 
  • semnele unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii.
  • stabileşte dacă pereţii inimii sunt îngroşaţi (hipertrofie ventriculară).
  • verifică starea inimii la pacienţii care suferă de hipertensiune arterială.

Când este indicat EKG-ul de efort

Medicii pot recomanda şi electrocardiograma de efort, în special pentru diagnosticarea unor afecţiuni cardiace care nu se observă în urma unui EKG obişnuit. De asemenea, EKG-ul de efort este unul dintre testele indicate pentru evaluarea persoanelor pensionate pe caz de boală. Analiza evidenţiază bătăile inimii, tensiunea arterială, dar şi fluxul de sânge care ajunge la inimă, în timp ce persoana testată face efort fizic.

Cum te pregăteşti pentru EKG-ul de efort

Testul nu necesită pregătiri speciale din partea pacientului şi poate fi efectuat în orice moment al zilei. Mai întâi, persoana care urmează să fie supusă investigaţiei se dezbracă de la brâu în jos, iar pe piele i se aplică un gel special, pentru o mai bună aderenţă a electrozilor cu ajutorul cărora se face testul. Electrozii se vor aşeza pe torace, pe braţe, pe gambe şi în dreptul inimii.

După aceea, se vor fixa cu o bandă elastică, pentru a nu se desprinde în timpul alergării. Ulterior, firele electrozilor vor fi conectate prin intermediul unui cablu la un aparat.

Banda de alergare este prevăzută cu o bară transversală, de care pacientul se poate prinde, pentru a nu-şi pierde echilibrul. Investigaţia se poate face cu ajutorul unei biciclete ergonomice dar, cel mai adesea, este folosită banda rulantă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net