Ce efecte are glutenul în organismul tău şi cu ce îl poţi înlocui

Ultima actualizare:

    Pâinea este principala sursă de gluten
Pâinea este principala sursă de gluten

Auzim tot mai des cât de sănătoasă e dieta fără gluten, pe rafturile magazinelor găsim tot mai multe produse dedicate, nutriţioniştii o recomandă, vedetele o urmează. Se pare că excluderea glutenului din alimentaţie este noua modă a societăţii noastre. Totuşi, un sâmbure de adevăr există. Actriţa Ani Creţu ne spune, pe blogul ei, ce este şi ce efecte are glutenul.

Glutenul este o proteină prezentă în anumite cereale (grâu, orz, secară), un conservant natural care oferă făinii capacitatea de a creşte pentru a se putea produce pâinea. Atunci când există predispoziţie genetică la unele persoane, ingerarea chiar şi unei cantităţi infime de gluten declanşează o reacţie imună în intestinul subţire. Acesta se inflamează până la distrugerea vilozităţii intestinale, iar procesele de absobţie a nutrienţilor scad. Urmarea – anemie, tulburare de echilibru, furnicături, amorţeli la nivelul mâinilor şi picioarelor, dificultate de concentrare, până la amenoree, osteoporoză sau chiar cancer de tub digestiv.

Aluatul acesta nu conţine gluten
Aluatul acesta nu conţine gluten

Actriţa Ani Creţu îşi aminteşte de cazanul de ţuică din copilărie, ce are o ţeavă care unește cazanul cu boască de pe foc de un butoi mare plin cu apă pe unde trece țuica. “Ce m-a intrigat pe mine a fost că țeava aceea de legătură era badijonată la îmbinări cu  o pastă albă care se usca. O vedeam pe mămaie (cu ă) cum pregătea cu degetul arătător în farfuria de fier făină cu apă fără cocoloașe și se ducea repede-repede la cazan să “lipească, maică, încheieturile că se pierde țuica”. Acum vreo 4 ani, când făceam cunoștință în mod fraudulos cu alergiile care au pătruns în viața mea fără să le poftesc, am descoperit glutenul. “Opa!”, o să ziceți. Niciun “Opa!” că, deși mâncam pâine până îmi bolcănea burta, habar nu aveam ce este cu adevărat glutenul răufăcător. În limba latină înseamnă lipici, clei. Definiţia oficală o găsiţi în DEX. Acu’ înţelegi lipitura lu’ mamaie cu făină? Olteancă get-beget, mamaia mea le știa pe toate, nu din carte sau search pe Google, ci din viață. Folosea făină cu apă, respectiv celebra și gustoasa cocă pe post de super glue”, povesteşte Ani Creţu pe blogul ei.

Reţetă de pizza fără gluten

Împinsă de nevoie, în urma problemelor de sănătate ale fiului ei, s-a documentat şi a aflat că acest gluten este un lipici care, odată ajuns în intestinul subțire deja afectat, se atașează de mucoasă, declanșând o reacție sau menținând o stare inflamatorie. S-a documentat mai departe şi a descoperit că glutenul se poate înlocui şi că se poate face inclusiv pizza fără făină cu gluten.

Bunicii noştri făceau pâinea în casă respectând procesul de dospire
Bunicii noştri făceau pâinea în casă respectând procesul de dospire

Ingrediente: 1 cană de quinoa germinată 10 ore, 4 linguri rase de făină de mei, ¼ linguriţă de bicarbonat de sodiu, puţină sare.

Mod de preparare: quinoa se scurge, se blenduieşte bine cu două căni de apă, apoi se adaugă treptat făină de mei, mestecând continuu, iar la final bicarbonatul şi sarea. Într-o tava rotundă se pune hârtie de copt unsă bine cu ulei de cocos, se toarnă aluatul rezultat și se uniformizează cu lingura. Se dă la cuptor 20-25 minute.

Peste blat, se poate pune: piept de curcan pregătit la grătar sau la tigaie, porumb boabe, dovlecei, caşcaval vegan, iar în loc de sos de roşii, la care unii pot avea intoleranţă, poţi folosi o pastă de ardei copt. Reţeta aici.

De ce bunicii noştri nu aveau această problemă?

Provenim dintr-o ţară în care pâinea tradiţională din grâne reprezenta, de sute de ani, principala sursă de alimentaţie. Cum de s-a ajuns să nu o mai tolerăm? Nutriţionistul Marilena Oprişanu susţine că pericolul cel mai mare stă în asocierea  glutenului cu grăsimi hidrogenate, zahăr sau drojdii care nu şi-au făcut întregul proces de fermentaţie. “Pe vremea bunicilor noastre, se frământa un aluat din făinuri integrale care stătea la dospit peste noapte, iar apoi se cocea pe vatră la foc mocnit cel puţin o oră. În zilele noastre, în mediul industrial, pâinea este „forțată” să crească în dospitoare electrice pe o durată de timp limitat, iar drojdiile își continuă fermentația în stomacul consumatorului. Asta înseamnă disconfort abdominal, balonări și periclitarea activității enzimelor digestive.

Ani Creţu alături de fiul ei, Adan
Ani Creţu alături de fiul ei, Adan

Trebuie să ştii că...

- Poţi avea intoleranţă la gluten (adică te balonezi mereu, te simţi mai rău), fără să ai neapărat boala celiacă, cea care dă complicaţii (osteoporoză, cancer).- Toţi digerăm glutenul prost, doar că unii nu-l tolerează.- Nu doar făinoasele conțin gluten, ci și berea, sosul de soia, muștarul și chiar anumite cosmetice şi medicamente. Ciorba acrită cu borş conţine şi ea gluten, deoarece borşul la bază o maia din grâu.- Pentru a fi uşor identificate în magazine, produsele fără gluten au pe ambalaj simbolul unui spic de grâu barat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net