Ce este bine să ştii despre gluten. Este periculos sau nu?

Ultima actualizare:

În ultima vreme, tot mai multe persoane renunţă la alimentele cu gluten, fie din cauză că au intoleranţă, fie pentru că aşa consideră că îşi vor îmbunătăţi digestia. Totuşi, când este cu adevărat necesar să renunţi la gluten?Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!

Glutenul este o familie de proteine care se găseşte în anumite cereale. Cele două proteine principale din gluten sunt glutenina şi gliadina. Însă responsabilă pentru majoritatea efectelor negative asupra sănătăţii este gliadina. Când făina din grâne este amestecată cu lichid, proteinele de gluten formează o consistenţă asemănătoare lipiciului, iar astfel aluatul devine elastic şi pâinea creşte în volum atunci când este coaptă.

Când este necesar să-l excluzi din alimentaţie

Majoritatea oamenilor nu prezintă nici un simptom advers la consumul de gluten, însă, pentru unii, acesta poate fi o adevărată problemă. În cazul persoanelor care suferă de boală celiacă (intoleranţă la gluten), sistemul imunitar atacă glutenul, considerându-l o substanţă toxică, şi, auxiliar, căptuşeala intestinului subţire. Desigur, această reacţie duce la inflamarea peretelui intestinal, provocând deficienţe de asimiliare (nutritive), anemie şi tulburări digestive severe. Printre cele mai comune simptome ale bolii celiace se numără: balonarea, diareea, constipaţia, cefaleea, oboseala, erupţiile cutanate, depresia şi scăderea în greutate. În cazul altor persoane, boala se poate manifesta prin oboseală sau anemie, ceea ce o poate face dificil de diagnosticat. Pentru a depista boala celiacă, se efectuează teste clinice, care constă în analize de sânge şi biopsii intestinale. 

«E mai sănătos fără gluten», mit sau realitate?

Deşi nu există o părere unanim acceptată de specialişti, există multe persoane care au urmat dieta fără gluten, fără a suferi de boala celiacă, şi au constatat o îmbunătăţire a stării de sănătate. Însă este necesar ca această dietă să fie urmată la sfatul unui nutriţionist, pentru a avea un plan alimentar, altfel pot apărea carenţe nutritive. De asemenea, multe dintre produsele cu simbolul „fără gluten“ nu sunt neapărat mai sănătoase. Nutriţioniştii spun că multe dintre ele pot avea prea puţine vitamine şi minerale, iar în compoziţia lor se pot regăsi mai multe E-uri. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net