Ce să faci ca să nu te doboare canicula
Când temperaturile depășesc indicele de confort termic, organismul face eforturi suplimentare de adaptare. Respectă recomandările medicilor pentru această perioadă!
Epuizarea, crampele, stările de leșin și nervozitatea sunt câteva dintre simptomele cu care vine la pachet canicula, o adevărată probă de foc pentru organism. Când corpul este expus temperaturilor mari, ce depășesc 33 °Celsius, apar supraîncălzirea și pierderea de lichide.
Organismul încearcă să normalizeze temperatura internă prin redirecționarea circulației sângelui la nivelul pielii. În urma transpirației excesive, se pierd lichide și săruri minerale, ceea ce explică apariția unor stări precum durerile de cap, crampele și oboseala excesivă.
Chiar și persoanele fără probleme de sănătate pot suferi un accident vascular cerebral pe caniculă, în condiții de umiditate crescută.
De reținut!
Când temperaturile depășesc 32°Celsius, ventilatoarele nu mai pot face față, cele mai potrivite pentru răcirea încăperilor fiind aparatele de aer condiționat.Canicula duce și la scăderea tensiunii, întrucât vasele de sânge se dilată, în încercarea de a elimina căldura. În acest context, inima bate mai tare, pentru a normaliza temperatura. Căldura poate cauza și erupții cutanate, din cauza transpirației excesive. Persoanele vulnerabile sunt copiii, vârstnicii, obezii și cei cu boli cronice precum diabetul.
Știai că...
...răspunzător de reglarea temperaturii corpului este hipotalamusul, structură de la nivel cerebral?
Află pe clicksanatate.ro ce reguli trebuie să urmezi pentru a rezista pe caniculă!