Cea mai mare greșeală în igiena orală. De ce e greșit să folosim apă de gură după periajul dentar?
Dr. Alexandra Mircea, unul dintre cei mai renumiți medici stomatologi din social media, vine cu noi informații în materie de igienă dentară. Aceasta a explicat care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii atunci când vine vorba de periajul dinților și folosirea apei de gură.
Pe rețelele de socializare, Alexandra Mircea s-a remarcat datorită clipurilor sale video în materie de sănătate orală pe care le prezintă fanilor. Le pune mereu la dispoziție informații utile, care să îi ajute să aibă o sănătate orală cât mai bună. Recent, medicul a explicat de ce nu e bine să folosim apă de gură după ce am periat dinții, dar și motivul pentru care nu este recomandat să ne clătim gura de pasta de dinți.
Cum ne spălăm corect pe dinți?
Dr. Alexandra Mircea a fost invitată în podcastul moderat de George Buhnici, pentru a dezbate diverse subiecte de interes pentru omul de rând în ceea ce privește sănătatea gurii și a dinților noștri. Renumitul stomatolog a explicat că apa de gură nu ar trebui folosită după periajul dentar, întrucât „anulează” toate substanțele din pastă, benefice pentru dantura noastră.
„Lumea tot spune: vai, și folosesc apă de gură după pasta de dinți. Păi da, dar ai anulat tot ce avea pasta aia de dinți. Ai anulat-o cu apa de gură. După ce te-ai spălat cu pastă de dinți, ar trebui ca substanțele din pasta de dinți să rămână pe dinți. De-aia e bine nici să nu te clătești pe dinți după ce te-ai spălat.
După ce te-ai spălat pe dinți, e bine să nu clătim ca atunci când eram mici, scuipi doar excesul de pastă de dinți, ca să rămână substanțele pe dinți” - a explicat cunoscutul medic stomatolog, în podcastul lui George Buhnici.
„Regulile se stabilesc din copilărie!”
Mulți români au o educație precară în ceea ce privește o igienă orală corectă. Într-un interviu exclusiv Click! Pentru Femei, Alexandra Mircea a vorbit despre soluția prin care mai mulți oameni ar putea să-și îmbunătățească igiena orală.
„Regulile se stabilesc din copilărie - așa cum ne obișnuim, așa vom continua. E important deci ca încă de mici să fim instruiți despre ce înseamnă o igienă dentară corectă, cum se menține ea, ce avem de făcut atunci când apare o problemă, fie ea și într-un stadiu incipient, ce înseamnă să avem dinți sănătoși și cât de important e să-i păstrăm pe o perioadă cât mai mare de timp, de-a lungul vieții.
Una dintre soluțiile pentru ca mai mulți români să aibă o igienă dentară corectă e un program național de conștientizare a importanței igienei dentare, atât pentru copii, cât și pentru părinți - prin care să știe concret ce au de făcut (ex: la ce vârstă apar primii dinți, când e bine să meargă cu copilul pentru a i se pune aparat dentar etc). Văd aceste programe ca fiind gratuite, așa cum ar fi frumos să fie și mai multe cabinete școlare disponibile pentru copii în ideea de a putea face detartraje, controale periodice sau să-și rezolve probleme dentare apărute, sau programe gratuite prin casa de asigurări pentru ei, dar și pentru adulți.”