Cea mai sigură vârstă la care femeile pot deveni mame, iar copiii să fie perfect sănătoși

Ultima actualizare:

Noi studii realizate în decursul a trei decenii pe un număr considerabil de femei, îi determină pe cercetători să afirme că au descoperit care este cea mai sigură perioadă a vieții în care femeile pot deveni mame, iar bebelușii să fie perfect sănătoși. Sindromul Down ar avea legătură cu vârsta maternă, spun cercetătorii, citați de Huffington Post.

nastere foto unsplash jpeg

Ce a descoperit studiul, în mod concret?

Cercetătorii de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, Ungaria, au analizat 31.128 de sarcini complicate de tulburări de dezvoltare non-cromozomiale și au comparat datele cu 2.808.345 de nașteri înregistrate între anii 1980 și 2009.

Ei au sugerat că cea mai sigură vârstă pentru a avea un copil este între 23 și 32 de ani, deoarece șansele apariției anumitor defecte congenitale sunt cele mai scăzute în acest moment.

Cercetările anterioare au confirmat corelația dintre tulburările genetice (de exemplu, sindromul Down) și vârsta maternă.

Anomalii ale bebelușilor în funcție de vârsta maternă

Studiul a arătat că mamele adolescente și femeile în vârstă de 20 de ani au fost mai predispuse să nască copii cu defecte la nivelul sistemului nervos central, în timp ce sarcinile mature au fost asociate cel mai mult cu deformări ale capului, gâtului, ochilor și urechilor.

În acest studiu special, cercetătorii au descoperit că riscul de a dezvolta anomalii non-cromozomiale a crescut cu 20% pentru nașterile sub 22 de ani și cu 15% peste vârsta de 32 de ani.

Dintre anomaliile care afectează doar mamele tinere, malformațiile sistemului nervos central ale fătului au fost cele mai proeminente.

Dintre anomaliile care afectează fetușii mamelor mai în vârstă, riscul afecțiunilor congenitale ale capului, gâtului, urechilor și ochilor a prezentat o creștere dublată (cu 100%), care a fost semnificativ mai vizibilă la sarcinile cu vârsta peste 40 de ani.

O creștere mare (34%) a malformațiilor congenitale ale sistemului urinar a fost detectată și la fetușii de vârstă maternă înaintată.

Dintre posibilele anomalii care afectează ambele grupe de vârstă, riscul de malformații cardiace a fost cu 7% mai mare la fetușii mamelor tinere (sub 22 de ani) și de 33% în cazul mamelor mai mature (peste 32 de ani).

Riscul de dezvoltare a buzei și palatului despicat poate crește cu 9% la copiii mamelor tinere și cu 45% la sarcinile cu vârsta peste 32 de ani, au spus cercetătorii.

Rezultatele au fost publicate în revista BJOG: an International Journal of Obstetrics & Gynaecology.

Factorii care cresc riscul de anomalii

Crecetătorii au ajuns la unele concluzii în ce privește factorii care pot crește riscul aparițiilor unor anomalii la naștere.

„Putem doar presupune de ce anomaliile non-cromozomiale de naștere sunt mai probabil să se dezvolte în anumite grupe de vârstă”, a spus D. Boglárka Pethő, profesor asistent la Universitatea Semmelweis și autorul principal al studiului.

„Pentru mamele tinere, ar putea fi în principal factori de stil de viață (de exemplu, fumatul, consumul de droguri sau alcool) și că deseori nu sunt pregătite pentru sarcină.

În rândul mamelor în vârstă, acumularea unor efecte generate de un mediu poluat, cum ar fi expunerea la substanțe chimice și poluarea aerului, deteriorarea mecanismelor de reparare a ADN-ului și îmbătrânirea ovarelor și a endometrului pot juca, de asemenea, un rol.”, a mai spus expertul.

Oamenii de știință admit că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica cauzele exacte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net