Ceai verde. Totul despre ceaiul verde: beneficii, proprietăți, contraindicații, rețete
Considerat băutura-minune când vine vorba despre diete, protejarea inimii sau mobilizarea tuturor funcțiilor cognitive pentru a depăși o perioadă încărcată profesional, ceaiul verde este apreciat deopotrivă pentru aroma lui subtilă. Iată pricipalele beneficii, dar și contraindicații ale ceaiului verde și cea mai bună metodă de preparare a infuziei pentru a evita gustul amărui.
Ceaiul verde este obținut din planta Camelia Sinensis și își are originea în China. Numele ceaiului provine de la faptul că frunzele își păstrează nuanța de verde atunci când sunt preparate termic. Metoda tradițională presupune recoltarea frunzelor, prepararea la abur, uscarea și rularea acestora.
Prin prepararea tradițională, frunzele de ceai verde rămân întregi și au o aromă mai bogată decât ceaiul verde preparat în mod industrial. De obicei, prin prepararea industrială, frunzele sunt mărunțite, ceea ce face că ceaiul să fie astrigent și să aibă o aromă ușor amăruie.
Tipuri de ceai verde
Ceaiul verde obținut prin metoda tradițională păstrează aroma și calitatea frunzelor de ceai proaspete. Iată principalele tipuri de ceai verde!
- Sencha. Frunzele sunt recoltate imediat ce au înverzit (prima recoltă) și sunt preparate la abur. Apoi sunt lăsate la uscat și după aceea sunt rulate.
- Gyokuro. Se obține tot din prima recoltă, într-un mod similar cu ceaiul Sencha. Diferența esențială este că, înainte cu trei săptămâni de recoltare, frunzele sunt private de lumina soarelui. Absența fotosintezei facilitează reținerea aminoacizilor puternic aromați, care dau acestui tip de ceai un gust intens.
- Tencha. Se obține la fel ca ceaiul Gyokuro, numai că, în ultima fază, după uscare, frunzele nu mai sunt rulate.
- Matcha. Ceaiul Matcha este de fapt ceai Tencha care, la finalul procesului, este măcinat până la obținerea unei pulberi fine.
- Bancha. Acest tip de ceai este obținut din a doua recoltă (frunzele de ceai verde se recoltează în trei reprize diferite, în perioada iunie-octombrie).
- Ceylon. Acest sortiment de ceai verde este obținut în câteva regiuni din Sri Lanka. La finalul procesului, frunzele sunt rulate sau răsucite. Are un gust subtil de nuci și o aromă ușor picantă.
Ceaiul verde este recunoscut pentru numeroasele lui beneficii pentru sănătate.
Pentru păr
Ceaiul verde face minuni dacă ai părul uscat și fragil. Folosit ca ingredient în măști hrănitoare, încetinește căderea părului, întărește firele și favorizează circulația sanguină la nivelul scalpului. Iată o rețetă foarte simplă și eficientă. Folosește argilă verde pudră, în care adaugi ceai verde răcit, până ce obții o pastă omogenă. Aplică la rădăcina părului, evitând vârfurile. Masează cu blândețe scalpul și primii 10 centimetri din păr, de la rădăcină. Lasă să acționeze timp de 5-10 minute, apoi clătește cu ceai verde călduț, în care ai adăugat zeamă de lămâie.
Pentru slăbit
În urma procesului de producție a ceaiului verde se păstrează o cantitate mai mare de polifenoli, cum este și EGCG, decât în cazul ceaiului negru. Această substanță influențează eliberarea enzimelor care stimulează producerea căldurii în organism, amplificând procesul metabolic. Asta nu înseamnă că îți va fi cald după ce bei ceai verde. Înseamnă că EGCG mărește cantitatea de calorii care este folosită pentru fiecare activitate fizică, de la digestie și până la urcarea scărilor. De aici și recomandarea de a consuma ceai verde în cadrul curelor de slăbire.
Pentru ten
Datorită conținutului bogat în antioxidanți, extractul de ceai verde este un ingredient esențial pentru produsele cosmetice pentru îngrijirea pielii. Cremele cu extract de ceai verde îmbunătățesc retenția de apă care ajută la menținerea unei pieli hidratate.
Iată câteva soluții cu ceai verde pentru ten, foarte eficiente și la îndemâna oricui.
Adaugă câteva picături de ceai verde în crema ta hidratantă și vei obține nu numai un demachiant mai bun, ci şi un remediu anti-îmbătrânire!
Pentru a înlătura efectele oboselii acumulate după o zi grea sau o noapte albă, ia o dischetă demachiantă, îmbib-o în ceai verde rece, tamponează-ţi faţa cu ea și lasă să acţioneze timp de câteva minute. După clătire, vei descoperi că fața ta și-a recăpătat strălucirea și prospețimea.
Dacă ai probleme cu cearcănele, ia două plicuri de ceai verde, înmoaie-le în apă şi bagă-le la frigider timp de aproximativ 20 de minute. Aplică-le apoi pe ochi şi lasă-le să acţioneze cel puţin un sfert de oră. Cearcănele se vor estompa imediat.
Ceai verde sunt formă de capsule
Pe lângă infuziile cu ceai verde, acesta poate fi consumat și sub formă de supliment alimentar sau sub formă de capsule vegetale cu extract de ceai verde. Capsulele pot fi consumate și de persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană.
Ce cantitate de ceai verde se poate bea pe zi
Recomandarea de consum pentru adulți este de două sau trei căni cu ceai verde pe zi. Printre riscurile consumului excesiv de ceai verde, adică mai mult de cinci căni de ceai pe zi, se numără diareea, durerile de cap, palpitațiile sau aritmia, problemele digestive, creșterea tensiunii arteriale sau glaucomul.
Contraindicațiile ceaiului verde
Consumul de ceai verde este contraindicat persoanelor care au probleme digestive, deficiență de fier, persoanelor care au toleranță scăzută la cafeină, sunt anemice, au probleme cu ficatul, persoanelor care administrează medicație antidepresivă, medicație anticoagulantă sau antibiotice de tipul chinolonelor. Totodată, ceaiul verde nu este recomandat femeilor care alăptează sau sunt însărcinate, din cauza conținutului de cafeină.
Cum se prepară ceaiul din frunze de ceai verde
Mulți se plâng că ceaiul verde este amar, când, în realitate, este vorba despre prepararea incorectă a infuziei. Ceaiul verde capătă un gust amărui dacă apa este prea fierbinte (la temperatura de fierbere). Așadar, pentru a păstra gustul ceaiului verde, este recomandat ca temperatura apei să nu depășească 85 grade Celsius. Pentru aceasta, ori folosiți apa înainte ca aceasta să clocotească, ori o răciți răsturnând-o în ceașcă și din nou în ibric de câteva ori.
Cu cât frunzele de ceai verde sunt lăsate mai mult timp la infuzat, cu atât aroma ceaiului este mai intensă. Pentru ceaiul verde la plic sau vrac, timpul mediu pentru infuzie este de trei minute.
Ceai verde cu ghimbir și lemongrass
Acest ceai îți dă energie toată ziua și te ajută să fii mai activ. Poți să-l consumi pe tot parcursul zilei, ori dimineață, înainte de a pleca la muncă.
Ai nevoie de o legătură de lemongrass, 7 feliuțe ghimbir proaspăt, 5 pliculețe de ceai verde și două linguri de miere. Clătește bine lemongrassul, apoi taie-l în bucățele de 5 cm și zdrobește-le cu lama unui cuțit lat. Într-un ibric, încălzește 500 ml de apă împreună cu ghimbirul, lemongrassul și mierea. Când amestecul ajunge aproape de punctul de fierbere, adaugă pliculețele de ceai și lasă băutura la infuzat timp de 5 minute. Apoi scoate pliculețele de ceai și lasă licoarea la răcit în frigider. Băutura astfel obținută se servește cu gheață.
Citește și:
Ceașca de sănătate: Ceaiul verde, elixirul sănătății noastre
Ce fel de ceai să bei ca să fii sănătos, binedispus sau slab?