Ceaşca de sănătate / Băuturi tonice care fac concurenţă cafelei

Ultima actualizare:

La prepararea unei porţii de băuturi energizante nu trebuie să amestecăm mai multe sortimente de înlocuitori de cafea.

Minola, un tonic dovedit pentru orice vârstă

Minola, o băutură preparată din morcovi, şi-a căpătat renumele de tonic pentru orice vârstă. Morcovul este  ingredientul-vedetă al acestei băuturi şi furnizează organismului necesarul de vitamina A pentru o zi întreagă, protejează plămânii şi contribuie la buna funcţionare a sistemului respirator.

Terapeuţii apreciază că datorită celorlalte substanţe antioxidante din compoziţia legumei: complexul de vitamine B, vitaminele C şi E, dar şi celorlalte ingrediente (mierea, lămâia şi scorţişoara), Minola este un excelent detoxifiant şi o sursă de energie, putând să înlocuiască porţia zilnică de cafea.

Băutura se recomandă persoanelor care suferă de boli ale arterelor, celor care depun eforturi intelectuale deosebite, convalescenţilor, astenicilor şi suferinzilor de boli gastrointestinale.

Licoarea se prepară din următoarele ingrediente: 30 g miere, 150 ml suc de morcovi, o linguriţă suc de lămâie şi o jumătate de linguriţă de scorţişoară.

Pentru a obţine sucul de morcovi trebuie să alegem legume proaspete şi suculente şi să le stoarcem. După aceea, amestecăm sucul obţinut cu celelalte ingrediente, până când acestea se omogenizează. Se consumă una-două porţii de suc pe zi. 

 Ceaiul Mate, o băutură energizantă

Ceaiul Mate, băutura naţională a Argentinei, care înlocuieşte cafeaua şi în alte ţări ale Americii Latine, este savurat şi de iubitorii de ceaiuri din ţara noastră.

Băutura are efecte tonice şi energizante şi de aceea este apreciată de sportivi şi de persoanele care au o viaţă dinamică. Combinaţia de vitamine: A, B1, C şi E cu minerale esenţiale, cum sunt magneziul, potasiul, calciul şi fierul din compoziţia plantei, are efecte pozitive asupra muşchilor, plămânilor, inimii şi a sistemului nervos.

Mai mult, infuzia de Mate încetineşte formarea acidului lactic, care duce la apariţia febrei musculare, combate reumatismul şi previne obezitatea. Băutura se prepară dintr-o linguriţă de frunze şi dintr-o cană de apă clocotită; după infuzare, ceaiul se îndulceşte cu miere sau cu zahăr brun.

O ceaşcă de ceai Mate, care se bea dimineaţa la micul dejun, este la fel de energizantă ca o porţie de cafea tare. După preferinţă, se consumă una sau două ceşti pe zi.      

Năutul alungă oboseala

Despre năut, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, spune că este o plantă hrănitoare, foarte bogată în nutrienţi (minerale, precum fosfor, calciu, potasiu, fier), vitamine din complexul B şi hidraţi de carbon.

Cafeau preparată din boabele prăjite şi măcinate de năut este una dintre băuturile cele mai revigorante. Mai mult, licoarea este indicată în combaterea anemiei, constipaţiei, oboselii şi răcelilor din sezonul rece.

O ceaşcă de cafea de năut previne creşterea rapidă a procentului de zahar din sânge, după mesele copioase. O porţie de cafea se prepară din două linguriţe de pulbere de năut şi dintr-o ceaşcă de apă.

Cafeaua se îndulceşte cu miere, cu zahăr brun sau cu fructoză. Se consumă cel mult trei ceşti de cafea pe zi.

Ginsengul românesc elimină efectele stresului

Brânca ursului este un tonic care poate înlocui cafeaua.Fitoterapeuţii consideră că această plantă se mai numeşte şi  ginsengul românesc, datorită efectelor terapeutice pe care le are.

Infuzia preparată din ginsengul românesc ( o linguriţă de plantă uscată şi o cană de apă clocotită) este o băutură energizantă care creşte vitalitatea, puterea de concentrare şi elimină efectele stresului. Se recomandă una-două ceşti de ceai pe zi. 

 La prepararea unei porţii de băuturi energizante nu trebuie să amestecaţi mai multe sortimente de înlocuitori de cafea.

image
image
image
image
image
image
atac cutit jpeg
calendar ortodox 2021 28 septembrie sfantul cuvios hariton marturisitorul png
decoratiuni feng shui shutterstock 1868255917 jpg
pompieri incendiu jpeg
Pensii 2022  Vesti bune pentru pensionarii din Romania cat vor creste pensiile de la 1 ianuarie webp
hrana pisici shutterstock jpg
permis de conducere freepik jpg
image
actualitate.net