Ceașca de sănătate: Ceaiul verde ne fortifică organismul
Este una dintre cele mai consumate băuturi din lume și are proprietăți antioxidante. Această băutură este un adevărat medicament așa cum menționează numeroși fitoterapeuți. Cercetările știinfice au arătat că ceaiul verde întărește sistemul imunitar și împiedică formarea tumorilor. Ceaiul verde are cel mai ridicat conținut de antioxidanți printre care și EGCG, care este de 100 de ori mai eficient decât vitamina C.
De asememnea în compoziția acestei băuturi se adună o serie de substanțe active: teină, tanin, aminoacizi, proteine, calciu, fier, uleiuri esențiale, substanțe care ajută la slăbit, calmează durerile de stomac, combate senzația de somnolență și reduce nivelul colesterolului ”rău”.
Toate tipurile de celule pot fi atacate de radicalii liberi chiar dacă nu toate au același grad de vulnerabilitate. Pentru a combate efectele nocive sănătății noastre de efectele radicalilor liberi ne folosim de barierele naturale de a apărare care se găsesc în hrana zilnică: vitamine (A, C, E), flavonoizi și săruri minerale. Toate acestea se găsesc din abundență în ceaiul verde.
Mai mult, comparativ cu ceaiul negru care trece prin cel puțin 10 procesări pentru creșterea conținutului de cofeină, ceaiul verde are un procent foarte scăzut din această substanță.
Ne face tenul mai tânăr
Ceaiul verde are efecte benefice și pentru piele. El previne apariția ridurilor, cearcănelor dar și a cancerului de piele , potrivit unor studii.
Acest efect se datorează antioxidanților din această băutură care luptă împotriva radicalilor liberi și totodată ajută la regenerarea epidermei. De aceea tot mai mulți producători de cosmetice adaugă în produsele lor extract de ceai verde.
Pot fi folosite în acest scop compresele cu ceai verde care fac tenul curat și luminos.
Reduce riscul de cancer
Un beneficiu foarte important al acestei băuturi demonstrate de specialiștii japonezi este că bautorii de ceai verde au un risc cu 30-35% mai mic de a face cancer de colon, vezică urinară, esofag, pancreas, rect sau stomac. Proprietățile anticangerigene se datorează polifenolilor, substanțe care poptrivit studiilor previn formarea celulelor maligne și totodată încetinesc multiplicarea celor deja formate.
Specialiștii au observant că cele mai scăzute rațe de mortalitate în urma îmbolnăvirii de cancer se înregistrează în țările în care ceaiul verde se cultivă și se consumă în cantități mari. Cercetările au arătat de-a lungul timpului că prin consumul de ceai verde nivelul colesterolui nociv se reduce semnificativ.
Nu creează dependență
Numeroase studii realizate în mari centre medicale din Asia demonstreaza că ceaiul verde concentrat, consumat la ceremonia ceaiului traditional, reduce nivelul glucozocei din sânge. De asemenea consumatorii acestei băutur au o dantură mai sănătoasă pentru că, băut zilnic, scade riscului apariției cariilor cu 50%. Este important faptul că ceaiul verde nu creează dependența în comparație cu ceaiul negru. De fapt acest ceai este o variantă la cafeaua cu care ne începem ziua.