Ceașca de sănătate: Cele mai eficiente plante care tratează laringita

Ultima actualizare:

    Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

O afecțiune frecventă și sâcâitoare în sezonul rece este laringita. Inflamația acută sau cronică a laringelui se asociază cu bolile specifice căilor respiratorii. Bolnavul răgușește, înghite alimentele cu dificultate, are gâtul uscat, iar tusea seacă îl sufocă. Cauzele cele mai frecvente care declanșează această afecțiune sunt: răceala, gripa, suprasolicitarea vocii, refluxul gastro-faringian, factorii climatici (frigul și umezeala), dar și impuritățile atmosferice,

Terapeuții susțin că, la adulți, boala se poate vindeca în câteva zile

Terapeuții spun că laringita este o afecțiune de intensitate medie. În general, evoluția bolii este de scurtă durată; de aceea, boala se poate vindeca în câteva zile. La adulți, dacă boala depășește acest interval, tratamentele naturiste cu ceaiuri, macerate și cataplasme cu plante medicinale fac minuni. De asemenea, repausul vocal este esențial pentru vindecarea bolii.  Specialiştii europeni spun că laringita prelungită poate fi efectul unor infecţii virale sau ale fumatului, iar în astfel de situații medicul poate să recomande tratamente cu antibiotice.

La femei, răgușeala persistă mai multă vreme

Deseori, în cazul femeilor, răgușeala persistă multă vreme, susțin specialiștii. Băuturile ce conțin cofeină  și cele carbogazoase agravează boala și deshidratează organismul. Mai mult, când boala persistă și nu este tratată la timp,  aceasta evoluează spre laringo-traheo-bronșită, sinuzită sau meningită.

Laringita trebuie tratată cu atenție la copii

În cazul copiilor, datorită particularităților anatomice ale laringelui, boala se poate complica. De aceea, cei mici trebuie tratați la timp, tocmai pentru a se evita complicațiile.  

„Pentru o recuperare eficientă, trebuie respectate câteva recomandări esenţiale: repausul vocal, renunţarea la fumat, evitarea fumatului pasiv, o foarte bună hidratare, prevenirea şi tratamentul refluxului gastro- esofagian prin reducerea consumului de alcool şi cafea şi nu în ultimul rând o alimentaţie sănătoasă. De asemenea, sunt eficiente inhalaţiile  cu aburi calzi şi cu substanţe balsamice. În schimb,  în ceaiurile pentru laringită nu se adaugă zeamă de lămâie, deoarece acidul este contraindicat în această afecţiune. Mai mult, o agravează. Dacă nu sunt contraindicaţii, ceaiurile indicate se îndulcesc cu miere după gust. În tratamentul laringitei cronice,  ceaiurile eficiente grăbesc vindecarea,” precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul ”Sănătatea căilor vocale”.      

Specialiştii europeni spun că laringita prelungită poate fi efectul unor infecţii virale sau ale fumatului, iar medicul poate să recomande tratamente cu antibiotice. Laringita este o boală care afectează vocea : bolnavul fie că răguşeşte,  fie că vocea lui devine mai subţire sau îşi pierde capacitatea de a vorbi. Ceaiurile indicate pentru laringita cronică  grăbesc vindecarea bolii! Fitoterapeutul Eugen Giurgiu ne recomandă astfel de leacuri, iar bolnavii trebuie să le selecteze după efectele lor terapeutice: 

Busuiocul este benefic în laringită sub formă de ulei volatil

Uleiul poate fi procurat din magazinele naturiste. Se recomandă câte cinci picături, administrate de trei ori pe zi. Acest remediu are efect bronhodilatator şi antiinfecţios. Totodată, infuzia de busuioc este indicată în cazul durerilor de gât, având efect de decongestionare a laringelui şi a căilor respiratorii. 

Ceapa reface vocea

Puţini bolnavi ştiu că, în caz de laringită, ceapa combate tusea şi, în plus, reface vocea. În astfel de situaţii, se taie o ceapă cu coji cu tot şi se fierbe în 250 ml de apă clocotită timp de 15 minute. După aceea se strecoară şi ceaiul se îndulceşte cu miere, după gust.

Brâncuţa este o plantă utilă în combaterea virozelor respiratorii

Planta este utilă în virozele respiratorii însoţite de pierderea vocii. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită  şi o cană de 250 ml cu apă  clocotită. Vasul trebuie să stea acoperit timp de 15 minute, după care ceaiul se strecoară. Dacă nu există contraindicaţii, infuzia se îndulcește cu miere, pentru a fi mai eficientă.

Cimbrul ajută la refacerea vocii, în afecţiunile cronice

Ceaiul se prepară din două linguriţe de plantă care se infuzează în 250 ml de apă clocotită. Vasul se acoperă timp de zece minute, apoi se strecoară. Se consumă câte trei ceaiuri pe zi, până la vindecare.

Fructele de pădure ajută la refacerea corzilor vocale

Cura cu ceaiuri de afin, coacăz, zmeur este recomandată cântăreţilor, pentru a-şi păstra acurateţea vocii.  În magazinele de profil, există pliculeţe cu astfel de ceaiuri, care se prepară cu apă clocotită (1-2 pliculeţe la o cană cu apă). Se consumă câte trei căni de ceai călduţ pe zi. Ceaiurile din fructe de pădure sunt băuturi ideale şi se pot consuma la serviciu pentru efectul lor terapeutiv preventiv şi curativ.

Lumânărica ! Iată o plantă cu efecte terapeutice deosebite

În cazul persoanelor care folosesc foarte mult vocea în profesia lor: actorii, cântăreţii, profesorii etc. se recomandă ceaiul de lumânărică. Acesta se  prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită şi o cană de 250 ml cu apă clocotită. Se acoperă vasul timp de 15 minute, apoi se strecoară lichidul. Se consumă câte trei căni de infuzie pe zi . 

Pătlagina este un leac pentru decongestionarea laringelui

Pătlagina este foarte eficientă pentru laringe și pentru căile reapiratorii. Planta este administrată sub formă de infuzie şi de sirop. Infuzia se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită şi o cană de 250 ml de apă clocotită.                                                  

Tratamentul cu sirop de pătlagina este recomandat mai ales în cazul tusei, fie că este vorba despre tusea uscată, iritativă, spastică sau cu expectoraţie vâscoasă.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net