Ceașca de sănătate: Cidrul, o băutură revigorantă în orice anotimp

Ultima actualizare:

    Cidrul este o băutură revigorantă în orice anotimpSursa foto: Adevărul.ro
Cidrul este o băutură revigorantă în orice anotimpSursa foto: Adevărul.ro

Cidrul este o băutură revigorantă, recomandată de nutriţionişti pentru aportul său de substanţe nutritive. Această băutură foarte aromată, apreciată de nutriționiști ca fiind miraculoasă pentru sănătate, deoarece contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului, poate fi consumată la mesele festive, dar şi sub formă de cură. Licoarea aceasta poate fi procurată de la Plafar, dar poate fi preparată și de consumatori în casă.

Cidrul este consumat în numeroase  țări

Consumat în lumea întreagă, cidrul este o băutură preferată de britanici, de francezi şi de americani, pentru a-i enumera doar pe marii consumatori ai acestei băuturi din lume. În Marea Britanie se înregistrează cel mai mare consum de cidru pe cap de locuitor şi tot aici este sediul central al marilor companii care produc băutura preferată de mii de consumatori. Cidrul face parte şi din categoria băuturilor tradiţionale consumate de francezii din Bretania şi din Normandia. În schimb, cidrul preparat din pere este o băutură tradiţională în Spania.

Beneficiile curei de cidru

Beneficiile curei de cidru se datorează, mai ales, conţinutului mare de fenoli, valoroşi antioxidanţi, ai cocteiului de vitamine (C, în mod special, B1, B2, E, PP şi K), de minerale şi de taninuri. Totodată, cidrul este considerat un remediu valoros şi pentru afecţiuni precum anorexia, virozele, litiaza urinară şi pentru alergii.

Cum se obține băutura aceasta revigorantă

Băutura aceasta revigorantă se obţine prin fermentarea sucului de fructe, mai ales de mere şi de pere, la o temperatură de 4-16 grade Celsius. De asemenea, se poate prepara cidru şi din alte fructe : coacăze, cătină, caise, vişine, zmeură, piersici, smochine şi din diverse fructe de pădure. Un consum de câte 50 ml de cidru de trei ori pe zi, combate carenţa de vitamine şi de minerale, frecventă la orice vârstă şi reîntinereşte organismul.

Ingredientele trebuie sortate

Cel mai gustos cidru de mere se prepară din fructe sortate:  acestea trebuie să fie coapte, dar acrişoare, zemoase şi din acelaşi soi. Atunci când se prepară cidru din mai multe soiuri de mere, selectarea acestora trebuie să fie foarte riguroasă : fructele să fie foarte coapte, să nu fie lovite şi să nu aibă coaja pătată sau atacată de insecte sau de boli. În acest mod, se păstrează aroma merelor, care este esenţială în realizarea unei băuturi foarte aromate.

Cum să preparăm cidrul de mere

Cidrul se obţine prin fermentarea mustului proaspăt de mere, la care se adaugă apă, arome naturale (scorţişoară şi mentă) şi zahăr, opţional. Pentru a obţine un cidru de calitate, după selectarea merelor, acestea se zdrobesc, se pun în vase curate de sticlă sau de lemn şi se lasă să se macereze, timp de şase-zece ore. După aceea, merele se presează cu teascul, astfel că, după prima presare, când merele sunt zemoase, din 100 de kg de mere macerate se obţin circa 70-80 litri de suc. Peste această cantitate de suc se adaugă circa 25 % apă potabilă, opţional -500 g zahăr, arome, iar după 24 de ore, amestecul respectiv se presează din nou şi se strecoară. Sucul curat se lasă să fermenteze cinci-şase săptămâni. Când apare spuma, cidrul se limpezeşte din nou şi se toarnă în alt butoi curat. După ce fermentarea s-a încheiat, cidrul se toarnă din nou în alt butoi sau în vase de sticlă şi se astupă bine. Se poate consuma după trei săptămâni. Anemicii şi convalescenţii pot să bea câte un pahar de 100 ml de două ori pe zi.

Reţeta săptămânii: Băutură revigorantă din cidru

Cum se prepară, cum se administrează

Cidrul poate fi folosit la prepararea unei băuturi aromate şi tonice. La doi litri de cidru se adaugă o linguriţă de cuişoare şi trei beţe de scorţişoară. Sucul se pune la fiert, la foc mic, iar după 15 minute, din clipa în care începe să fiarbă, se adaugă zahăr după gust, amestecând continuu, timp de cinci minute. După aceea, se îndepărtează mirodeniile, se mai lasă să clocotească două-trei minute şi se ia de pe foc.

Cum se păstrează cidrul de casă

 După ce ai pus cidrul în sticle el trebuie ținut la o temperatură scăzută, în jur de 10 grade. Poate fi păstrat în frigider, dar şi în pivniță, în beci sau într-o cameră răcoroasă.

Când se consumă cidrul

Băutura aceasta se consumă cu prilejul unor evenimente de familie, la picnicuri sau în timpul popasurilor pe care le facem în timpul excursiilor,  atunci când trebuie să parcurgem pe jos distanţe mari. De asemenea, cura cu cidru, sub formă de cură, menține vigoarea organismului.

image
image
image
image
image
image
image png
calendar ortodox 2021 7 decembrie sf filofteia de la arges icoana de sorin vintzeanu jpeg
kurt malpass facebook jpg
blocuri vechi 54026100 22374900 webp
image png
foto crucea cu bucatica din crucea lui Iisus la Muzeul de Istorie  2048x970 webp
Politisti Rutieră - alcoolemie - Politia Rutiera
sat apuseni jpg