Ceaşca de sănătate: Cimbrul este un condiment valoros, dar şi un leac pentru o varietate de afecţiuni

Ultima actualizare:

Şi persoanele foarte active şi energice se confruntă, uneori, cu efectele stresului, pentru că oboseala cronică nu ocoleşte pe nimeni.

De aceea "victimele"se trezesc mai obosite decât s-au culcat. Concomitent, intervin şi alte efecte specifice bolii: lipsa poftei de mâncare, insomniile şi apatia.

Mai mult, randamentul intelectual şi cel fizic sunt în declin. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie consideră că această stare de apatie poate fi combătută cu ajutorul cimbrului, un remediu simplu, cu efecte rapide.

Deşi planta este cunoscută ca un condiment, trebuie să beneficiem şi de efectele sale mai puţin cunoscute: de calmant, antiseptic şi antispastic. Infuzia de cimbru, dar şi siropul înving oboseala, surmenajul, bronşita cronică şi tusea. În cazul tulburărilor digestive, doar infuzia de cimbru face minuni.

Recomandat în tratarea afecţiunilor respiratorii

Pentru infuzii se foloseşte planta întreagă, precizează fitoterapeutul Eugen Giurgiu. Doar în cazul unor preparate mai puternice se valorifică numai partea superioară a plantei, cu flori şi cu ramuri tinere.

Este important rolul plantei ca agent antiseptic, care combate majoritatea bacteriilor şi microorganismelor dăunătoare din organism. În plus, are şi proprietăţi antispastice şi expectorante deosebit de active.

În acest caz, cimbrul tratează astmul bronşic, tusea, dischineziile biliare, enterocolitele, sciatica, reumatismul. De asemenea, fitoterapeuţii îl recomandă şi astăzi pentru revigorarea corzilor vocale. Mai este folosit, cu succes, în combaterea anemiilor de primăvară, a viermilor intestinali şi a infecţiilor cu Giardia lamblia.

Infuzia se prepară din una-două linguriţe de plantă la o cană de apă. Se beau două căni pe zi, timp de o săptămână. Tratamentul este foarte util în toate formele de enterocolită. Cimbrul este valorificat şi în prepararea unor produse cosmetice, utile pentru tonifierea părului şi pentru menţinerea igienei bucale.

Maceratul de cimbru, bun în nevralgii faciale

Uleiul de cimbru este foarte util pentru farmacia casei. Acesta se prepară astfel: Se umple o sticlă cu flori de cimbru şi deasupra se toarnă ulei de măsline. Vasul este aşezat lângă o sursă de căldură; macerarea durează 14 zile. Acest leac calmează nevralgiile faciale şi durerile reumatice.

Sub formă de pulbere are şi contraindicaţii. De exemplu, femeile gravide, care urmează un tratament cu pulbere de cimbru pentru a scăpa de tuse sau de o indigestie, riscă să avorteze.

Nici persoanele alergice la polen nu trebuie să folosească pulberea ca medicament în dischinezii biliare, în colici sau astm. De aceea, înainte de începerea unui tratament cu extrase din acest soi de cimbru, trebuie consultat medicul de familie.

Cimbrul de grădină conţine acizi graşi şi antioxidanţi

Părţile aeriene ale plantei conţin ulei volatil, în compoziţia căruia se găsesc o serie de acizi graşi, flavonoizi şi principii amare. Specialiştii îl recomandă pentru acţiunea sa antiseptică, antitusivă, diuretică, coleretică şi vermifugă.

Preparatele din cimbru de grădină, numit şi cimbru bun, precizează fitoterapeutul Eugen Giurgiu, se folosesc în stimularea apetitului, ca antidiareic şi în combaterea infecţiilor respiratorii acute cum ar fi bronşitele, traheitele, tusea convulsivă şi gripa. Infuzia şi decoctul sunt utile şi în tratamentele parazitozelor intestinale cu oxiuri şi în afecţiunile hepato-biliare.

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită şi 300 ml de apă clocotită. Timp de 10 minute, lăsăm planta să se infuzeze. După aceea, strecurăm ceaiul şi-l bem călduţ. Vom bea trei ceaiuri pe zi, iar cura trebuie să dureze minimum şapte zile.

Pentru calmarea tusei şi ca expectorant

Se prepară o infuzie concentrată preparată din două linguriţe de plantă şi o cană de 200 ml apă clocotită. Se administrează câte trei-patru linguri la un interval de două ore.

Maceratul de cimbru, bun în nevralgii faciale

Uleiul de cimbru este foarte util pentru farmacia casei. Acesta se prepară astfel: Se umple o sticlă cu flori de cimbru peste care se toarnă ulei de măsline. Vasul se aşează lângă o sursă de căldură ingredientele se lasă să se macereze timp de 14 zile. După aceea, uleiul se strecoară. Acest leac calmează nevralgiile faciale şi durerile reumatice.

Bine de ştiut

Dacă se depăşeşte doza recomandată de terapeut, pot să apară intoxicaţii, care se manifestă prin greţuri, vărsături, colici şi paralizii.

Recomandare

În sezonul rece, folosiţi infuzia sau pulberea cimbru în salatele de crudităţi, în cele de fasole sau în sosuri pentru fripturi. Aceste preparate aromate previn indigestiile şi infecţiile respiratorii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
familie  foto   Shutterstock jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net