Ceaşca de sănătate: Ciuboţica-cucului, un remediu remarcabil pentru imunitate

Ultima actualizare:

    Ciuboţica-cucului a fost folosită cu succes în tratarea a zeci de boli din vremuri străvechifoto: sanatateonline.ro
Ciuboţica-cucului a fost folosită cu succes în tratarea a zeci de boli din vremuri străvechifoto: sanatateonline.ro

S-a răcit vremea şi problemele respiratorii sunt la ordinea zilei.

Deseori, vremea neprietenoasă este asociată cu un număr crescut de răceli. În acelaşi timp, odată cu scăderea temperaturii, puterea sistemului nostru imunitar slăbeşte, iar acest „paznic” al sănătăţii noastre va fi mai puţin capabil să lupte cu viruşii. Mai mult, deseori când suntem obosiţi, lipsiţi de energie, suprasolicitaţi sau nervoşi, organismul nostru este mai predispus la răceli. De aceea, cu siguranţă, putem să ne revigorăm sistemul imunitar cu ajutorul 

unei plante folosită cu succes în tratarea a zeci de boli din vremuri străvechi: cliuboţica-cucului. Specialiştii, preocupaţi de secole de efectele surprinzătoare ale plantei, au constatat că delicata Ciuboţica-cucului, de culoare galben-aurie, ascunde, în continuare, multe secrete. 

Planta este un laborator  al naturii

Datorită substanţelor active importante din compoziţie, ciuboţica-cucului vine în ajutorul multor categorii de bolnavi. Părţile medicinale ale plantei (flori, frunze, tije şi rădăcini) sunt folosite la prepararea unor remedii cu efecte dovedite pentru îmbunătăţirea stării de sănătate: infuzia, decoctul, uleiul şi compresele. Terapeuţii de renume susţin la unison că planta este un laborator al naturii datorită numeroaselor substanţe active: vitamina C şi betacarotenul, calciul, potasiul, sodiul şi salicilaţii, tonice care contribuie la întărirea sistemului imunitar. Cercetătorii europeni au mai constatat o componentă valoroasă în compoziţia plantei: prostaglandina E1, o substanţă asemănătoare unui hormon care ajută la împlinirea multor procese ce se petrec în organismul uman, având efecte antiinflamatoare, antivirale şi cicatrizante.

Infuzia şi uleiul apără sistemul imunitar

Folosite împreună, uleiul de ciuboţica-cucului şi infuzia  sunt „muniţii” excelente cu efecte deosebite pentru apărarea sistemului imunitar. În caz de răceală, uleiul dezinfectează căile respiratorii  şi grăbeşte eliminarea secreţiilor la nivelul gâtului.

Puţini bolnavi ştiu câtă sănătate se ascunde în spatele unei cure cu ceaiuri de ciuboţica-cucului, una dintre plantele  cu proprietăţi terapeutice remarcabile deoarece: reglează metabolismul şi tratează bolile pulmonare, ajutând la eliminarea secreţiilor bronhice. „Mai mult, ceaiul preparat atât din flori, cât şi din rădăcinile plantei ameliorează şi tulburările gastrointestinale, afecţiunile renale şi vezicale. Dar planta este şi un protector dovedit al inimii, un remediu recomandat de specialişti pentru combaterea inflamaţiei  miocardului. În acelaşi timp, datorită proprietăţilor depurative, ciuboţixca-cucului elimină substanţele toxice, vinovate de apariţia bolilor reumatice”, explică Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Decoctul preparat din rădăcina de ciuboţica-cucului este foarte eficient şi pentru bronşită. Totodată, specialiştii spun că terapia cu preparate din ciuboţica-cucului are proprietăţi medicinale dovedite deoarece: reglează şi curăţă  sistemul venos, este antiseptică, sedativă, cicatrizantă, diuretică, hemostatică, antispastică, sudorifică şi expectorantă.

Bine de ştiut:

Tratamentul este contraindicat bolnavilor care folosesc medicamente anticuagulante, femeilor însărcinate şi persoanelor alergice la aspirină. Folosit în exces, ceaiul de ciuboţica-cucului poate să producă iritaţii ale tubului digestiv şi vomă.

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia: Se prepară din florile şi tulpinile plantei (o lingură de plantă uscată) la o cană de 250 ml cu apă). Ceaiul trebuie să clocotească timp de trei minute. După alte cinci minute de infuzare, ceaiul se strecoară. Timp de o săptămână, se administrează câte două căni pe zi. Prima cană se bea dimineaţa, înainte de micul dejun.

Decoctul: Se prepară din 50 g de plantă (flori şi frunze) la un litru de apă sau din rădăcină (30 g la un litru de apă). Ceaiul se fierbe timp de şase minute; după aceea, ceaiul se lasă la infuzat alte 15 minute în vasul acoperit. Decoctul se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se consumă câte trei căni pe zi:  dimineaţa, la prânz şi seara. 

Siropul

Ingredinete: Pentru obţinerea siropului folosim 500  ml decoct,  750 mg zahăr şi sucul unei lămâi.

Preparare: Decoctul şi zahărul se fierb într-un vas foarte curat, folosit doar la prepararea siropurilor. Ingredientele se fierb la foc mic, până când siropul are consistenţa smântânii. Atunci, se adaugă sucul de lămâie. Apoi, siropul trebuie să mai clocotească cel puţin cinci minute. Când este cald, siropul se toarnă în sticle care se închid ermetic şi se păstrează la rece. Se consumă câte trei linguriţe de sirop pe zi, pentru efectul antitusiv şi depurativ asupra organismului. Tratamentul trebuie urmat timp de 14 zile.

Uleiul  de ciuboţica-cucului

Capsule cu ulei de ciuboţica-cucului pot fi procurate din farmacii şi din magazinele Plafar şi acestea  pot fi păstrate la frigider vreme îndelungată, chiar şi doi ani. Specialiştii recomandă să se consume câte trei- patru picături de ulei de trei ori pe zi, înainte de masă, timp de 14 zile.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
William în Africa, 2024, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ceausescu facebook jpg
daniel sickles captura video jpg
Carte carti literatura citit biblioteca FOTO Shutterstock
biserica rotonda jpg
podul oresund pixabay jpg
vatra jpg
cheltuieli buget depositphotos1 jpeg
masinasmurdavion jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net