Ceașca de sănătate: Coada-calului ne protejează tinerețea


    Specialiștii recomandă tratamentul cu coada calului în afecțiunile graveSursa foto: Adevărul.ro
Specialiștii recomandă tratamentul cu coada calului în afecțiunile graveSursa foto: Adevărul.ro

Coada-calului ( Equisetum arvense), una dintre cele ” mai bătrâne”plante de pe pământ este numită de cercetătorii și botaniștii de renume din lume ”doctoral tinereții noastre”. Prin secolul al XI-lea, un terapeut al lumii creştine, Sfânta Hildegard, lăuda eficienţa plantei în tratamentul plăgilor şi ulceraţiilor.

În schimb, Sfântul Albert cel Mare, strălucit maestru în ştiinţele naturii, considera că efectul plantei Coada-calului este de neînlocuit în cazul hemoragiilor şi vomei cu sânge.

 Opinia fitoterapeuților europeni

Fitoterapeuții europeni  au descoperit alte efecte terapeutice ale plantei : aceasta are numeroase principii active, benefice în  tratamentul hemoroizilor și afecţiunilor uterine. De asemenea, pentru efectul diuretic, specialiştii contemporani recomandă folosirea infuziei de Coada- calului în tratarea afecţiunilor renale, cardiace, hepatice, reumatice, dar şi pentru eliminarea rapidă a toxinelor din organism. Pe lângă acţiunea hemostatică, Coada-calului (Equisetum arvense) are proprietăţi remineralizante, antibacteriene şi antiseptice, iar planta acţionează ca un depurativ excelent. Procentul important de siliciu conținut de plantă  este benefic în dezvoltarea sistemului osos, vascular şi respirator, dar trebuie amintit şi aportul altor minerale precum calciul, fierul, magneziul şi potasiul în tratamentul cu Coada-calului; acest tratament este indicat convalescenţilor, anemicilor şi bolnavilor cu afecţiuni respiratorii, precum bronşita şi pneumonia. De asemenea, în studiul : ”O plantă pentru o sănătate de fier”, Coada- calului  este recomandată în prevenirea osteoporozei, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Coada-calului protejează aparatul urinar

Planta acţionează ca antiseptic, antimicrobian, expectorant, hemostatic, antiinflamator, remineralizant şi dezinfectant. Însă cea mai apreciată calitate a plantei este aceea de diuretic natural.

Planta este recomandată în tratamentul a cel puțin 130 de afecțiuni

Fitoterapeuţii din mai multe ţări apreciază că, datorită compoziţiei sale chimice, planta poate fi indicată atât intern, cât şi extern, în tratamentul a cel puţin 130 de afecţiuni. Printre substanţele active importante, conţinute în compoziţie, se numără acidul salicilic 5-7 %, vitaminele B1 şi C, flavonoidele, bioxidul de siliciu, acizii (linoleic, oleic, stearic, malic, oxalic) şi sărurile de potasiu.

Planta este indicată în tratamentul afecțiunilor grave

Datorită proprietăţilor sale diuretice, Coada-calului se foloseşte cu mare succes în tratarea afecţiunilor renale, hepatice, biliare şi reumatice, deoarece contribuie la eliminarea rapidă a toxinelor din organism. În cazul bolnavilor cu retenţii urinare, se combină tinctura de Coada-calului, în proporţii egale, cu alte două tincturi: de Coada şoricelului şi  de brad. Din acest amestec se administrează câte o linguriţă de trei ori pe zi, în afecţiunile cronice şi de şase ori pe zi în fazele acute.

Previne stările de anxietate

Tratamentul cu tinctură din Coada-calului s-a dovedit foarte eficient și în prevenirea stărilor de anxietate. Tinctura se prepară din 50 de grame de pulbere de plantă, care se lasă la macerat timp de 15 zile în 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. În final, leacul se strecoară şi se păstrează în sticluţe închise la culoare. Se administrează câte o linguriţă de tinctură diluată cu apă, de trei ori pe zi, înaintea fiecărei mese principale.

Tinctura de Coada- calului , un excelent detoxifiant

Studiile de laborator au scos în evidență că tinctura de Coada- calului este un excelent detoxifiant şi poate fi indicată în tratamentul multor boli, precum guta, bolile de piele, reumatismul şi alergiile cutanate. Efectul său este mai puternic dacă tinctura se asociază, în părţi egale, cu tincturi din alte plante depurative, precum fructele de soc şi iarba de trei fraţi pătaţi (care pot fi procurate de la PLAFAR). Din acest amestec se administrează câte o linguriţă, de trei ori pe zi, timp de o lună.

O eficiență sporită are maceratul la rece

Pentru efecte diuretice sporite se poate folosi maceratul la rece din Coada-calului. Acesta se prepară din şase linguri de plantă mărunţită lăsată să se macereze într-un litru de apă rece, timp de zece zile. După aceea, maceratul  se strecoară şi se consumă câte două-trei căni pe zi, un interval de zece zile.

Coada- calului încetinește procesul de îmbătrânire

Fitoterapeuţii europeni manifestă o mare încredere în siliciul conţinut de coada calului, pentru că acest mineral întinereşte şi redă mobilitatea articulaţiilor. Siliciul , ce se regăseşte din belşug în compoziţia plantei, este esenţial în stimularea colagenului, răspunzător de vigoarea ţesuturilor musculare şi de mobilitatea articulaţiilor. Maceratul obţinut din coada-calului ajută deoarece siliciul, supranumit de cercetători “paznicul tinereţii”, să fie asimilat cu uşurinţă de organism şi astfel să fie eficient  în tratamentul oricăror afecţiuni, susţin specialiştii.   

 Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia :  Se prepară din 250 ml apă fiartă care se toarnă peste  o linguriţă de  Coada- calului uscată. Planta se infuzează trei  minute, apoi se strecoară. Se consumă câte două căni de infuzie pe zi. 

Decoctul se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită, care se fierb timp de 15 minute în 250 ml de apă, după care se strecoară. În convalescenţă, după boli infecţioase, cu tulburări de eliminare a apei, dar şi în afecţiuni renale sau vezicale (nisip sau pietre) se recomandă decoctul de Coada-calului în care se pun 10 picături de tinctură de urzică. Ceaiul se bea cu înghiţituri mici, în fiecare seară.

Tinctura :  Poate fi preparată în casă în felul următor: În  100 ml alcool,  se macerează 20 g plantă timp de 14 zile. După acest interval, licoarea obţinută se strecoară şi se păstrează în sticluţe închise la culoare.  Zilnic, se îngurgitează câte o linguriţă, diluată în  ceaiul preferat, iar terapeutul este cel care precizează durata tratamentului .

Maceratul : Se prepară astfel  din 200 g plantă proaspătă sau 250 g plantă uscată,  care se mărunţeşte şi se acoperă cu 200 ml alcool alimentar sau de secară, de 60 de grade. Ingredientele se lasă la macerat timp de zece zile. După aceea, leacul se strecoară şi se  depozitează în sticluţe închise ermetic și se păstrează la întuneric. Un tratament cu acest remediu durează trei săptămâni; zilnic se administrează câte 50 ml de macerat diluat în 50 ml de apă plată sau apă de izvor. Studii recente experimentale demonstrează că oasele fracurate se sudează de două ori mai repede, în cazul persoanelor care se confruntă cu astfel de accidente şi care urmează o cură cu maceratul  din Coada-calului. Terapeuții din țara noastră consideră că perioada de  convalescenţă a acestor persoane accidentate  se scurtează datorită mineralelor prezente în compoziția plantei: siliciu, calciu şi magneziu.       

cub gabriel apostol png
cub andi moisescu png
Shakira cauta bona  Sursa imagine shutterstock 184651697 jpg
gabriel apostol jpg
andreea ibacka si majda jpg
horoscop zilnic 15 ianuarie jpeg
cub codruta filip png
cub monica anghel png
Nicolae Balcescu jpg
Luis Suarez FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
FotoJet jpg
muguri 79532593 jpg
calendar ortodox 2022 3 decembrie sfantul prooroc Sf Cuvios Gheorghe de la Cernica  icoană Gabriel Toma Chituc jpg
1 JPG
Produsele de uz zilnic care provoacă tumorile uterine
prater jpg