Ceaşca de sănătate: Fumăriţa ne menţine tineri și ne ferește de zeci de boli

Ultima actualizare:

    Fumărița este planta ce "promite" tinerețe fără bătrânețefoto: Shutterstock
Fumărița este planta ce "promite" tinerețe fără bătrânețefoto: Shutterstock

Răspândită în Europa, în Africa de Nord şi în Asia, fumăriţa (fumaria officinalis) este planta medicinală care ne promite tinereţea fără bătrâneţe. În ţara noastră, fumăriţa şi-a dobândit renumele de cel mai puternic elixir al tinereţii şi creşte în zonele de câmpie, pe gardurile vii, ca şi pe zidurile vechi.

Cercetările moderne efectuate în laboratoarele de renume din ţara noastră au confirmat proprietăţile terapeutice atribuite acestei plante de fitoterapia tradiţională. Mănunchiul de flori de culoare roz  înfloreşte toată vara.

Remediu pentru zeci de boli

Iarba de fumăriţă, aşa cum i se mai spune plantei în popor, este un remediu pentru afecţiuni hepato-biliare (dischinezii , litiază, colică biliară), afecţiuni pulmonare (astmul bronşic alergic), boli ale sistemului circulator (tensiune oscilantă, hipotensiune, hipertensiune, aritmie cardiacă şi ateroscleroză), boli cutanate şi subcutanate (acnee, eczeme, furuncule, celulită, urticarii alimentare şi pentru psoriazis.

Substanţele active din compoziţia fumăriţei

Planta conţine  30 de alcaloizi, o substanţă considerată compusul cel mai activ, protopina, flavonoide (antiinflamatorii şi benefice pentru circulaţie), vitamina K, tanini, acizi organici, printre care acidul fumărie şi mucilagiu.

Încetineşte procesul de îmbătrânire

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie recomandă tratamentul cu fumăriţă pentru puterea ei terapeutică de a încetini procesul de uzură şi de îmbătrânire prematură a organismului. Totodată, cercetările recente evidenţiază efectul diuretic-depurativ, antispastic, coleretic, antialergic, tonic şi antibacterian al fumăriţei.

Benefică în curele de slăbire şi de purificare a sângelui

Specialiştii recomandă tratamentul cu această plantă şi în curele de slăbire sau de purificare a sângelui. În acelaşi timp, administrarea fumăriţei nu trebuie să depăşească un interval de 14 zile, pentru a evita efectele secundare care se manifestă prin încetinirea circulaţiei sanguine şi prin somnolenţă. 

Cum se prepară, cum se administrează ceaiul și siropul de fumăriță

Infuzia: Se prepară din două linguriţe de plantă care se lasă la infuzat în 250 ml de apă clocotită. După zece minute, se strecoară şi se bea câte o cană, cu 30 de minute înainte de mesele principale sau după sfatul specialistului.    

Siropul: Se prepară un litru de infuzie de plantă în care se adaugă  500 g de zahăr. Licoarea se fierbe până se îngroaşă şi capătă consistenţa unui sirop. Se consumă câte o lingură după mesele principale. Siropul este benefic pentru eliminarea pietrelor de la bilă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net