Ceașca de sănătate :Iarna, în sezonul răcelilor, Scaiul Vânăt are un valoros efect antiinflamator și antiseptic


    Scaiul-vânăt combate tusea  excesivă și sporește imunitateaSursa foto : Adevărul .ro jpg
Scaiul-vânăt combate tusea excesivă și sporește imunitateaSursa foto : Adevărul .ro jpg

Această plantă este apreciată în medicina naturistă pentru proprietățile sale emoliente, antitusive și expectorante. De aceea, mai ales iarna, în sezonul răcelilor, când ne putem confunta cu o tuse puternică, însoțită de durere în piept, scaiul-vânăt ne apără de aceste neplăceri.

Calmează tusea convulsivă

Scaiul- vânăt este o plantă cu un valoros efect antiinflamator și antiseptic. Consumat sub formă de ceai, chiar de la începutul disconfortului, ceaiul de scai-vânăt ( preparat din două linguri de plantă la o cană de apă clocotită) contribuie la fluidificarea secrețiilor bronșice și, în acest fel, la expectorarea acestora. Ceaiul trebuie infuzat timp de 10 minute, iar persoanele sâcâite de tuse trebuie să bea câte două căni de ceai pe zi, amestecat cu propolis și îndulcit cu miere. De asemenea, această plantă este recomandată și la prepararea ceaiurilor combinate din mai multe plante : cimbrișor, frunze de pătlagină, muguri de pin, plante ce se adaugă în apa fiartă; efectul lor este remarcabil, dar băutura salvatoare trebuie îndulcită cu miere.

Ceaiul are un efect calmant local

Ceaiul de scai- vânăt are acţiune eficientă și în cazul afecţiunilor căilor respiratorii, deoarece este și  expectorant, și calmant local.

În caz de bronșită și de tuse convulsivă, decoctul de scai- vânăt fluidizează secreţia bronșică și, de aceea, este recomandat în tratamentul acestor afecțiuni cauzate de răceală.

Combate retenția urinară

Persoanelor care se confruntă cu o retenție urinară,  specialiștii le recomandă  să urmeze o  cură cu ceai-vânăt, ceai care ajută la  detoxifierea organismului. În acest caz, zilnic se consumă câte 3 ceaiuri,  un interval de cel puțin 30 de zile.    

În uz extern, planta tratează cu succes  eczemele copiilor

Pentru uz extern, cercetările specialiștilor au descoperit că planta este benefică în tratamentul eczemelor la copii. În astfel de afecțiuni, se   prepară  un decot concentrat din 2 linguri de plantă mărunțită la o cană de apă. După ce apa începe să clocotească, se adaugă planta și se lasă să fiarbă  timp de 5 minute. Se folosesc comprese care, înmuiate în decoct, se aplică pe zona  cu eczemă, unde se mențin zilnic, timp de 30 de minute.   

Ceaiul combate și paradontoza

Persoanele care au probleme cu paradontoza este bine să -și clătească gura, de 3 ori pe zi, cu decoct cald, preparat din această plantă. În practica medicinală se folosește toată planta, mai ales sub formă de decoct.

pexels Horoscop 28 octombrie
FotoJet (4) jpg
finala chefi la cutite 2022 (1) jpg
Chefi la Cutite  Nosfe si Madalina Foto Mihai Stetcu jpg
Rodica și Niculae Badalau jpg
foto1 bugetarib jpg
simona gherghe jpg
foto1 victor si zetab jpg
1 tratamente cu hrean jpg jpeg
Moisă Irod veteran din Sibiu ultimul soldat român din Garda Regală Sursă Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” jpg
image
image
image
image
parada militara 1 decembrie jpg
simona gherghe jpg
Parada militară
foto 8 meda contras  Anglia jpg
(EPA EFE) 5914678 jpg
femeie de serviciu   foto mare jpg