Ceașca de sănătate : Iasomia este un protector al sistemului nervos
Iasomia este planta- vedetă a lunii iunie. Apreciată nu numai ca plantă decorativă, iasomia s-a dovedit un leac împotriva stresului şi a multor probleme de sănătate.
Iasomia, un arbust cu superbe flori albe, galbene sau purpurii care răspândește o mireasmă diafană, este cunoscută și sub denumirea de portocal fals. În spațiul Asiatic planta este folosită de mii de ani, iar în Europa iasomia este răspândită în special în sudul continentului.
Iasomia a fost adusă în Europa din anul 1562
În 1562, ambasadorul Sfântului Imperiu Roman a vizitat orașul Constantinopol ( Instanbulul de azi, pe atunci capital Imperiului Otoman). Cu acel prilej, ambasadorul a luat flori de iasomie din grădinile palatului Topkapi și le-a adus la Viena. Planta a venit în Europa și în secolul al XVII-lea , prin intermediul persoanelor care călătoreau în Spania.
Numele plantei vine de la cuvântul persan "yasmin"
Numele iasomiei vine de la cuvântul persan ”Yasmin”, care înseamnă ”dar al Domnului”. În diferite țări, floarea de iasomie are diferite simboluri: în China, superba floare simbolizează delicateţea feminina, în Siria floarea de iasomie este simbolul orașului Damasc, numit şi "Oraşul iasomiilor", în timp ce în India iasomia se împletește în cununi, este mereu prezentă în ceremoniile de nuntă și prevestește viitorului cuplu dragoste eternă.
Opinia specialiștilor
Specialiștii europeni apreciază că un ceai de iasomie este ca o pilulă de aspirină naturală, care oferă o aromă cu totul specială, un gust plăcut și fin. Graţie flavonidelor şi a acidului salicilic din compoziţie, iasomia prezintă efecte favorabile asupra sistemului circulator, deoarece normalizează circulaţia, reduce fragilitatea capilarelor şi scade riscul apariţiei unor cheaguri de sânge, care prin astuparea vaselor, pot provoca infarct sau accident cerebral. Datorită acestor proprietăţi, planta acţionează favorabil în caz de edem, fiind indicată, de asemenea, cardiacilor şi persoanelor cu sânge prea „gros”. Cura de ceai de iasomie trebuie să fie însă recomandată de medic. O ceașcă de ceai de iasomie, din când în când, nu face însă rău niciodată, nimănui!
Când este inhalată, aroma exotică a plantei reduce teama
Cercetările au scos la iveală că atunci când este inhalată, aroma exotică a iasomiei produce o îmbunătățire a undelor cerebrale Beta, care reglează starea de spirit, relaxează corpul, sporește încrederea în sine, reduce teama și pesimismul. Totodată, în lumea medicală se apreciază că nici un ulei nu poate să influențeze atât de puternic bunăstarea psihică, ca uleiul de iasomie.
Beneficiile ceaiul de iasomie ( infuzia)
S-a constatat că infuzia de iasomie combate crampele, ameliorează somnul și crește imunitatea. Gravidele însă trebuie să evite preparatele de iasomie deoarece acestea pot provoca contracții. De asemenea, infuzia de iasomie scade trigliceridele și colesterolul, datorită catechinelor pe care le conține planta. Ceaiul sporește vigilența și puterea de concentrare, vindecă sindromul de oboseală cronică, reduce stresul și stările de anxietate, scade intensitatea durerilor de stomac, mărește nivelul general de energie, combate infecțiile, stimulează metabolismul și tranzitul lent, distrugând bacteriile care favorizează apariția intoxicațiilor alimentare. În același timp, ceaiul de iasomie reglează tensiunea arterială, îndepărtarea migrenelor și elimină stresul.
Contraindicațiile ceaiului de iasomie
Ceaiul de iasomnie nu este indicat persoanelor care suferă de hiperaciditate gastrică, de ulcer gastric sau duodenal și gastrită. În același timp, pentru a nu produce stări de disconfort, se recomandă doar două căni de infuzie pe zi. Dacă este consumat în exces, ceaiul de iasomie poate fi însoțit și de efecte secundare.
Cum se prepară infuzia de iasomie
Infuzia recomandată de medic se prepară din două lingurițe de plantă și 250 ml de apă fiartă la o temperatură de circa 100 grade Celsius. Planta se infuzează timp de 2-3 minute. Perioada de tratament nu trebuie să depășească 20 de zile.