Ceașca de sănătate: Pătrunjelul este un remediu pentru afecțiuni cronice
Pătrunjelul, populara planta care este folosită la prepararea diverselor meniuri, este renumit pentru vigoarea pe care o dăruiește organismului uman. Pătrunjelul este folosit ca aliment, iar din punct de vedere medicinal, tratează cu succes mai bine de 70 de afecțiuni, în special inflamațiile urinare, nisipul și pietre, incapacitatea de a urina, dar și presiunile de prostată.
Din frunzele și rădăcinile de pătrunjel se prepară băuturi excepționale
De zeci de ani, aromata plantă era folosită în cantități importante în bucătăria tradițională. Din frunzele și din rădăcinile plantei , pasionații de preparate naturiste au realizat, secole de-a rândul, băuturi cu efecte terapeutice deosebit de sănătoase: ceaiuri, sucuri și vinuri care au contribuit la revigoararea organsimului nostru.
Este firesc să cunoaștem opinia terapeuților despre pătrunjel
S-a constatat că pătrunjelul este un remediu incontestabil în problem de sănătate: astenie, anemie, tulburări circulatorii şi eliminarea toxinelor din organism. În această privință, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie menționa în studiul: ” Puterea nebănuită a pătrunjelului”.
«În compoziţia sa, pătrunjelul este un valoros depozit de substanţe nutritive care ţin la distanţă mai bine de 70 de boli. O legătură de pătrunjel conţine: săruri minerale de calciu, magneziu, fosfor, sodiu, potasiu, sulf, mai mult fier decât spanacul, provitamina A, mai multă vitamina C decât 100 g fructe de măceşe sau o lămâie. De asemenea, în compoziţia acestui panaceu există complexul vitaminic B, vitamina E şi histamina, un aminoacid care stopează dezvoltarea tumorilor".
Terapia cu suc de pătrunjel, spun nutriţioniştii europeni, contribuie la buna funcţionare a ficatului, la revigorarea organismelor anemice, întăreşte unghiile, combate oboseala cronică şi retenţia de apă.
Remediul ”Stinge țigara”
De-a lungul timpului, un remediu pe bază de pătrunjel a devenit o alternativă la ispititoarea ţigară şi se administrează între mese. De aceea, acest remediu pe bază de pătrunjel a fost denumit ”Stinge ţigara". Cum se prepară leacul acesta? Simplu: se folosesc câte două lingurițe de frunze de pătrunjel, de rădăcină și de semințe, măcinate și amestecate foarte bine. În pulberea obținută se adaugă apă caldă, iar din pasta obținută se consumă zi de zi câte trei lingurițe. Este important ca acest preparat să de consume, totdeauna proaspăt.
Terapeuții consideră că pătrunjelul este un panaceu
Referinndu-se la efectele terapeutice, speciașiștii în medicină naturistă consideră că popolara verdeață este un panaceu. Pătrunjelul este considerat un panacea, deoarece atât frunza de pătrunjel, cât și rădăcina acestuia au efecte calmante dovedite pentru sistemul nervos, combat alergiile, scad nivelul colesterolului „rău", fiind benefice în tratamentul hipertensiunii arteriale şi în cardiopatie. De asemenea, în caz de convalescenţă, cura cu pătrunjel grăbeşte vindecarea. La fel ca sucul obținut din frunze, sucul din rădăcină se obține prin presarea acesteia într-un storcător electric. La 100 grame rădăcină de pătrunjel se adaugă 50 ml apă plată și această cantitate se consumă imediat.
Sucul din frunze și din rădăcină se combină cu alte sucuri
Sucul obținut din frunze de pătrunjel și din rădăcini se poate combina cu suc de mere, de morcov și cu o linguriță de suc de lămâie. Specialiștii apreciază că sucul din rădăcină de pătrunjel este un remediu excelent pentru litiazele renale, dar și pentru edemele cauzate de afecțiunile reumatice.
Sucul de pătrunjel tratează bolile cronice
Preparatele din pătrunjel tratează bolile intestinale, ale oaselor și ale ficatului, dar vindecă și infecțiile. Dar specialiştii afirmă că cel mai eficient leac cu pătrunjel este sucul proaspăt. Câte 50 ml de suc proaspăt se consumă zilnic, un interval de 15 zile pe lună. Această terapie alungă bolile de lângă noi, fără a avea efecte secundare.
Sucul din frunze combate oboseala
Dimineața specialiștii ne recomandă să mixăm câteva fire de pătrunjel în 100 ml de apă plată . Această băutură trebuie consumată înainte de micul dejun în loc de cafea : este foarte energizantă și ne revigorează pentru o zi întreagă.
Pătrunjelul este renumit pentru combaterea alcoolismului
Terapia cu pătrunjel are o acţiune favorabilă în lupta cu alcoolosimul. În acest caz, siropul preparat din întreaga plantă are efecte nebănuite în combaterea alcoolismului. Un remediu plăcut, uşor de preparat şi de administrat, este siropul de pătrunjel.
Mahmureala poate fi combătută cu sirop de pătrunjel
Cercetătorii au constatat că, după un chef, ameţelile sunt persistente şi, pentru a-și reveni, victima chefului poate să apeleze la ajutorul unui sirop de pătrunjel. Acesta se obţine din frunzele plantei (trei linguri şi cojile a două banana). Ingredientele se fierb în 500 ml de apă, timp de cinci minute . Acest remediu se consumă timp de trei zile la rând.
Pătrunjelul alungă durerile articulare
Pătrunjelul, care conține apiol, s-a dovedit eficient în cazuri de reumatism. Bătrâni care mergeau șchiopătând, ajutați de două bastoane, au început să consume ceai de pătrunjel. Documentele medicinale precizează că bătrânii s-au înzdrăvenit destul de repede și au renunțat la ajutorul bastoanelor.
Cum se prepară ceaiul pentru reumatici
Puneți o mână de pătrunjel proaspăt într-o tigaie emailată și deasupra turnați 750 ml apă rece. Lăsați să fiarbă la foc mic timp de 10 minute. După ce dă în clocot, luați vasul de pe foc, lăsați ceaiul să se răcească și apoi strecurați.
Pătrunjelul inhibă dezvoltarea tumorilor
În general, terapeuții susțin că oamenii nu știu că, în materie de cancer, câteva fire de pătrunjel înseamnă enorm!. Această verdeață conține vitamina A cât un sfert de lingură de ulei din ficat de cod. De asemenea, frunzele de pătrunjel conțin vitamina C care se găsește într-o portocală. Mai mult, s-a constatat că pătrunjelul este mai bogat decât multe vegetale într-un aminoacid important histidina, care inhibă puternic dezvoltarea tumorilor în organism. De asemenea, Vitaminele A și C sunt recunoscute acum ca elemente nutritive importante în lupta contra cancerului.
Reţetele săptămânii
Siropul de pătrunjel are efecte extraordinare în combaterea alcoolismului.
Ingredientele folosite: 50 g pătrunjel, coaja unei portocale şi a unui grepfruit. Aceste ingrediente se fierb într-un litru de apă, la foc mic, până când lichidul scade la jumătatea cantităţii. Conţinutul se îndulceşte cu o lingură de miere la fiecare cană şi se bea pe parcursul zilei. Terapia trebuie urmată timp de 14 zile, iar după o pauză de şapte zile, terapia se poate repeta