Ceaşca de sănătate: Remedii care combat apatia, un pas spre depresie
O anumită opinie, potrivit căreia depresia este întâlnită mai frecvent la femei, a fost încurajată de numeroase studii. De exemplu, Susan Nolen-Hocksema, autoarea cărţii „Diferenţele de sex în depresie" consideră că depresia este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi.
"Bărbaţii, spune autoarea cărţii, au tendinţa să fie mai puţin legaţi de sentimente decât femeile şi sunt mai puţin interesaţi să vorbească despre ele. De aceea percepem depresia ca fiind nemasculină.Când sunt deprimate însă, femeile obişnuiesc să povestească tot ce le deranjează. În schimb, bărbaţii când au probleme se orientează spre soluţii, nu-şi analizează sentimentele şi, mai ales, nu le împărtăşesc altora".
Pe această temă au apărut şi alte studii. Relevantă este părerea psihoterapeutului american Terrence Real , autorul cărţii „Nu vreau să vorbesc despre asta: Depăşirea secretului moştenit al depresiei masculine".
Concluzia studiului care a fost prezentat într-o carte este aceea că „Nu obişnuim să asociem ideea de masculin cu ideea de depresie. Agresivitate masculină, da!Depresie masculină, nu! La bărbaţi este vorba despre o depresie ascunsă , care atrage alte probleme specifice acestui sex : labilitate psihică, droguri, abuz de alcool, violenţă domestică etc."
Alte studii demonstrează că apatia poate veni şi datorită unei dorinţe neîmplinite. De asemenea, în opinia mai multor neurologi există doi factori esenţiali, declanşatori ai apatiei: singurătatea şi inferioritatea.
În primul caz, persoanele comunică rar cu semenii şi nu-şi exteriorizează anumite stări sufleteşti; anumite nemulţumiri, iar acestea se tot adună în sufletul acestei categorii de suferinzi care alunecă în prăpastia depresiei. Inferioritatea este o altă cauză semnificativă care declanşează apatia, iar femeile care cad victimă acestei suferinţe nu se consideră suficient de frumoase, de inteligente, de spontane sau de atrăgătoare.
Acum, medicii şi fitoterapeuţii împreună, caută în continuare soluţii pentru vindecarea bolii. Fitoterapeuţii europeni recomandă terapii cu anumite ceaiuri care, în timp, s-au dovedit foarte eficiente.
Reţetele săptămânii:
Păducelul, un leac salvator
Infuzia din flori şi frunze tinere de păducel sunt de ajutor apaticilor de orice vârstă. Remediul se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă fierbinte. Ceaiul se lasă la infuzat timp de zece minute. Apoi, acesta se strecoară şi se îndulceşte cu o linguriţă de miere. Specialiştii recomandă să se consume câte trei căni de infuzie pe zi.
Decoctul de păpădie, un leac dovedit
Un alt remediu recomandat de specialişti în caz de apatie este decoctul de păpădie. Plantă înzestrată cu zeci de virtuţi tămăduitoare, păpădia tratează zeci de afecţiuni, fiind un bun detoxifiant şi un tonic pentru tot organismul. Decoctul recomandat de specialişti pentru combaterea stării de apatie se prepară din 5o g de plantă uscată şi un litru de apă. După ce fierbe timp de două minute, ceaiul se acoperă cu o farfurioară, iar după alte zece minute, se strecoară. Se administrează câte trei căni de ceai pe zi.
Infuzia din frunze de portocal un tonic excelent
Efectele infuziei preparate din frunze de portocal sunt remarcabile pentru tot organismul. În caz de apatie, infuzia obţinută din frunzele acestui fruct exotic are proprietăţi tonice şi calmante asupra sistemului nervos. Ceaiul se obţine dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită. Zilnic se consumă câte trei ceşti de ceai, iar ultima se bea cu 30 de minute înainte de culcare.
Un calmant foarte bun
Angelica, menta, valeriana, în amestec
Renumite pentru efectele antidepresive: angelica, menta şi valeriana reprezintă un remediu excelent care ţine în frâu apatia. Mai mult, efectul acestui leac naturist alungă indiferenţa şi incertitudinile. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă (cele trei plante se amestecă în părţi egale) la o cană de 200 ml de apă. Se consumă câte două căni de infuzie pe zi. În paralel cu acest tratament, fitoterapeutul recomandă şi o dietă adecvată cu alimente antidepresive, printre care: drojdie de bere, roşii, fasole boabe-proaspete sau uscate.