Ceașca de sănătate: Salvia vindecă mai bine de 1000 de afecțiuni
Încă din Evul Mediu, salvia a jucat un rol deosebit și în medicină și în arta culinară. De aceea, preotul Konrad von Megenberg considera că salvia este ”hrana zeilor”. Cunoscută în popor sub numele de jaleş bun, şerlai, jai, jaie, cilve sau salcâm boieresc, salvia este una dintre cele mai folosite plante de pe mapamond. Salvia este un panaceu dovedit pentru că, de sute de ani, această plantă dăruieşte viaţă lungă consumatorilor.
Despre proprietățile vindecătoare ale salviei se menționează în legendele Sfintei Fecioare Maria care fugea cu pruncul Iisus în brațe fiind urmărită de soldații regelui Irod. Legendele menționează faptul că atunci când Maica Domnului a cerut ajutorul plantelor tămăduitoare să o ascundă, salvia a fost prima plantă care i-a venit în ajutor, a adăpostit-o sub frunzele ei și a scăpat-o de urmăritori.
Legenda spune că Fecioara Maria a fost fascinată de mireasma florilor de salvie și de faptul că a fost salvată de furia celor care o urmăreau și a spus: ”De azi înainte și până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îți dau puterea să-l vindeci pe om de toate bolile și să-l salvezi de la moarte, așa cum ai făcut tu pentru mine”.
Legenda spune că, de atunci, salvia înflorește în fiecare an pentru salvarea oamenilor și este ocrotită de mâna Maicii Domnului. Medicii romani și greci atribuiau acestei plante proprietăți multiple: tonice, hemostatice, diuretice, antibronșitice. Salvia, numită de greci ”Iarba sfântă” are o mare putere de vindecare , ea învinge peste 1000 de afecțiuni. Terapeuții recomandă ca salvia să fie consumată chiar de la începutul primăverii, precum urzicile și spanacul, fiind renumită pentru puterea ei de detoxifiere și de echilibrant neurovegetativ.
Planta dezinfectează căile respiratorii
Salvia este bogată în subtanţe active cu rol antiseptic, antimicrobian şi antiinflamator. De aceea, infuzia de salvie vine în ajutorul persoanelor cu infecţii şi inflamaţii respiratorii, intestinale şi genito-urinare. Decoctul de salvie calmează tusea, desfundă nasul şi ameliorează durerile de gât. Totodată, substanţele active din compoziţia frunzelor de salvie reduc febra, calmează durerile musculare şi grăbesc eliminarea secreţiilor bronşice, simptome specifice gripei.
Revigorează memoria
În acelaşi timp, folosită consecvent, după recomandarea specialiştilor, salvia este un excelent medicament natural pentru revigorarea memoriei pe tot parcursul vieţii. În această privinţă, o serie de studii recente au confirmat observaţiile medicinei populare : salvia îmbunătăţeşte tonusul psihic, stimulează puterea de concentrare şi de memorare, fiind foarte utilă persoanelor suprasolicitate intelectual.
Bine de ştiut !
- Salvia este contraindicată femeilor care alăptează, deoarece reduce şi chiar opreşte lactaţia.
- O cană cu infuzie băută dimineaţa, înainte de micul dejun, previne transpiraţia!
- De asemenea, preparatele din salvie nu se recomandă persoanelor bolnave de epilepsie.
- Când sunt administrate riguros, leacurile de salvie confirmă proverbul: "Salvia salvează şi vindecă !"
- Pentru a ameliora gustul infuziei şi decoctului, adăugaţi puţin suc de citrice.
Reţetele săptămânii
Cum se prepară, cum se administrează
- Infuzia: Se prepară dintr-o linguriţă de plantă care se infuzează în 250 ml apă clocotită. După 10 minute, ceaiul se strecoară şi se bea neîndulcit. Zilnic, se consumă câte două căni.
- Decoctul: Se prepară din două linguriţe rase de plantă uscată, fierte timp de cinci minute, în 250 ml de apă; această cantitate se bea, în etape, pe parcursul unei zile.
- Pulberea : Planta bine uscată se mărunţeşte şi se macină în râşniţa de cafea. Se macină doar o cantitate de plantă pentru a se consuma timp de 14 zile ( pentru păstrarea efectelor terapeutice) şi se păstrează în locuri răcoroase în recipiente care se închid ermetic. După aceea, se prepară altă cantitate de pulbere. Pentru un efect rapid de revigorare a memoriei, se consumă câte o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi, timp de o lună. După o pauză de trei săptămâni, tratamentul se poate repeta.
- Tinctura: Se poate procura de la Plafar şi de la magazinele naturiste, dar se poate prepara şi în casă. Sticluţele închise ermetic se păstrează în locuri întuneoase şi răcoroase. Tinctura are un termen de valabilitate de doi ani de la data de recoltare a plantei.
Se administrează câte o lingură după mesele principale sau după sfatul specialistului.
Vinul de salvie : Într-un litru de vin natural alb se amestecă 100 g frunze de salvie şi se lasă la macerat timp de opt-zece zile, apoi se filtrează. Zilnic, se consumă câte patru linguri, după mesele principale. După zece zile de tratament, oboseala cronică dispare.
Uleiul esenţial: Are proprietăţi antiseptice, anticelulitice, antivirale şi cicatrizante, fiind recomandat în ameliorarea multor probleme de sănătate: afecţiuni virale, artrită, transpiraţii excesive, afte bucale. Uleiul de salvie, un aliat al sănătăţii noastre, poate fi procurat de la Plafar.