Ceașca de sănătate : Scaiul vânăt tratează simptomele cauzate de răceli
Această plantă este apreciată în medicina naturistă datorită proprietăților sale emoliente, antitusive și expectorante. De aceea, mai ales iarna, în sezonul răcelilor, când ne putem confunta cu o tuse puternică, însoțită de durere în piept, scaiul-vânăt ne apără de aceste neplăceri.
Calmează tusea convulsivă
Scaiul- vânăt este o plantă cu un valoros efect antiinflamator și antiseptic. Consumat sub formă de ceai, chiar de la începutul disconfortului, ceaiul de scai-vânăt ( preparat din două linguri de plantă la o cană de apă clocotită) contribuie la fluidificarea secrețiilor bronșice și, în acest fel, la expectorarea acestora. Ceaiul trebuie infuzat timp de 10 minute, iar persoanele sâcâite de tuse trebuie să bea câte două căni de ceai pe zi, amestecat cu propolis și îndulcit cu miere. De asemenea, această plantă este este recomandată și în prepararea ceaiurilor combinate din mai multe plante : cimbrișor, frunze de pătlagină, muguri de pin, plante ce se adaugă în apa fiartă; efectul lor este remarcabil, dar băutura salvatoare trebuie îndulcită cu miere.
Ceaiul are un efect calmant local
Ceaiul de scai- vânăt are acţiune eficientă și în cazul afecţiunilor căilor respiratorii, deoarece este și expectorant, și calmant local.
În caz de bronșită și de tuse convulsivă, decoctul de scai- vânăt fluidizează secreţia bronșică și, de aceea, este recomandat în tratamentul acestor afecțiuni cauzate de răceală.
Combate retenția urinară
Persoanelor care se confruntă cu o retenție urinară, specialiștii le recomandă să urmeze o cură cu ceai-vânăt, ceai care ajută la detoxifierea organismului. În acest caz, zilnic se consumă câte 3 ceaiuri, un interval de cel puțin 30 de zile.
În uz extern, planta tratează cu succes eczemele copiilor
Pentru uz extern, cercetările specialiștilor au descoperit că plante este benefică în tratamentul eczemelor la copii. În astfel de afecțiuni, se prepară un decocot concentrat din 2 linguri de plantă mărunțită la o cană de apă. După ce apa începe să clocotească, se adaugă planta și se lasă să fiarbă timp de 5 minute. Se folosesc comprese care, înmuiate în decoct, se aplică pe zona cu eczemă, unde se mențin zilnic, timp de 30 de minute.
Ceaiul combate și paradontoza
Persoanele care au probleme cu paradontoza este bine să -și clătească gura, de 3 ori pe zi, cu decoct cald, preparat din această plantă.
În practica medicinală se folosește toată planta, mai ales sub formă de decoc