Ceașca de sănătate: Socul, o plantă care tratează un număr impresionant de boli când este preparat corect

Ultima actualizare:

    Infuzia din flori de soc, beneficii pentru zeci de afecțiuni Sursa fotokilocalorii.ro
Infuzia din flori de soc, beneficii pentru zeci de afecțiuni Sursa fotokilocalorii.ro

În aceste zile, în jurul nostru plutește mireasma parfumatelor flori de soc. Din luna mai, până la sfârşitul lunii iunie, avem ocazia să facem provizii pentru farmacia casei cu miraculoasele flori de soc.

 Socul (Sambucus nigra) este o plantă cu remarcabile efecte terapeutice ce tratează şi previne un număr impresionant de afecțiuni. Produsele naturiste  preparate din soc sunt numeroase: infuzia de flori, sucul de boabe,  decoctul de scoarță, ceaiul diuretic și vinul.  Florile şi fructele de soc sunt renumite pentru problemele pe care le tratează: afecțiunile căilor respiratorii, răcelile bronșice, gripa. De asemenea acest ceai are efecte diuretice şi este foarte eficient în detoxifierea organismului, dar ajută și la piererea în greutate. În tratamentul acestor afecțiuni se recomandă câte două căni de ceai pe zi.  În acelaşi timp, planta este folosită ca un "vehicol" pentru alte leacuri  cu efect expectorant sau care poate să stimuleze transpiraţia.

Socul  fluidizează secrețiile bronșice

Socul are proprietăţi antisudorifice şi de fluidizare a secreţiilor bronşice. Bobiţele plantei curăţă rinichii, stomacul şi se recomandă mai ales sedentarilor, predispuşi la obezitate.

Terapia cu soc prelungește tinerețea biologică

Fructele de soc au şi efect laxativ, datorită conţinutului de tiroxină şi fructoză din compoziţia lor. Mai mult, preparatele din fructe de soc ajută la vindecarea bolilor degenerative şi au un rol dovedit în prevenirea bolii canceroase şi a tumorilor benigne. Potrivit unor cercetări europene recente, această terapie prelungeşte tinereaţea biologică. Nu în ultimul rând, extractul din fructe de soc este un concurent redutabil al medicamentelor antivirale.

Florile de soc tratează afecțiunile căilor respiratorii

 -În afecţiunile căilor respiratorii, florile de soc sunt eficiente în gripă, guturai, răceală, răguşeală, tuse, crize severe de astm bronşic, bronşită, tuberculoză, febre eruptive (rujeolă, scarlatină), favorizând erupţia. Este un fapt dovedit că acest tratament combate infecţiile la nivelul plămânilor şi ale căilor respiratorii superioare. Ceaiul din flori este benefic și în crize de  tuse, însoţite de cianozări, care trezesc bolnavul din somn, înainte de miezul nopţii datorită transpiraţiei abundente,  agitaţiei și anxietății. Totodată, s-a constatat că ceaiul de soc calmează și durerilor reumatice: artroza, artrita și sciatica, nevralgiile de trigemen, intercostale și de gută .

 Infuzia sau pulberea contribuie la reducerea greutății

Pentru reducerea greutății corporale  se folosește infuzia sau pulberea florilor de soc. De asemenea, pulberea din flori de soc normalizează tensiunea, îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare.Pentru aceste probleme, se administrează, timp de o săptămână, câte 9-15 g de flori de soc pe zi, sub formă de pulbere sau de extract apos (infuzie combinată - flori și pulbere) persoanelor de vârsta a doua și a treia.

Ca  remediu de urgențăInfuzia fierbinte de soc se recomandă ca remediu de urgență, pentru efectul său sudorific, febrifug si antitusiv. În acest caz, infuzia se prepară astfel: florile de soc (o linguriță), uscate și mărunțite, se opăresc cu 250 ml de apă clocotită, apoi, se lasă la infuzat timp de 10-15 minute; în final, ceaiul se filtrează și se consumă cât mai cald.  

Cum recoltăm florile de soc

Recoltarea florilor se face prin tăierea inflorescenţelor în momentul când florile sunt deschise în proporție de 75% .  Recoltarea se face în zilele însorite, după ce s-a ridicat roua. Uscarea inflorescenţelor se face cu florile așezate în sus, la soare, acoperite cu hârtie sau la umbră într-un singur strat, pe etajere așezate în încăperi bine aerisite. După  uscare, florile se păstrează în pungi de hârtie pentru a menține culoarea lor crem-gălbuie, mirosul plăcut aromat şi gustul dulceag.  .

Opinia specialistului

 " În curele de slăbire şi în combaterea obezităţii se recomandă tinctura din fructe de soc, care se asociază cu un regim alimentar din care sunt eliminate carnea, prăjelile, dar şi produsele cu aditivi alimentari, cum sunt zahărul şi margarina. Se administrează câte o linguriţă de tinctură, diluată în puţină apă, de trei ori pe zi. Trebuie să amintim că acest remediu valoros combate ascita  și se prepară din rădăcină de soc (o linguriţă) care se fierbe, timp de zece minute, într-o cană cu apă. După ce s-a mai răcit, în acest decoct se adaugă una-două linguriţe de suc de lămâie", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în ” Cartea sănătății noastre”. 

Reţeta săptămânii- Socata aromată, un tonic pentru organism

Ingrediente: 10 l apă , 10 flori de soc proaspete, o lămâie mare sau două mai mici, 2 linguriţe de sare de lămâie, 1 ½ kg zahăr, 7 boabe de orez, 3 linguri de dulceaţă de trandafir sau de zmeură.

Mod de preparare: Într-un borcan de zece litri se pun zahărul, lămâia tăiată mărunt, şi doi litri de apă. Se amestecă bine şi se adaugă , sarea de lămâie şi dulceaţa. După aceea, se adaugă restul de apă şi orezul. Se acoperă borcanul cu o farfurie şi se lasă la macerat cinci-şase zile. În final, băutura se trage în sticle şi se păstrează la rece. Este o băutură foarte gustoasă, care elimină toxinele, combate retenţia de apă,  constipaţia și, nu în ultimul rând, revigorează organismul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net