Ceaşca de sănătate: Știți câte secrete ascunde măghiranul?
De secole, măghiranul, originar din Arabia și din Egipt, este folosit şi de popoarele din Balcani, ca plantă medicinală şi condiment. Terapeuții din vechime recomandau tratamentele cu maghiran pentru efectul calmant în stările de neliniște. Pliniu cel Bătrân (23-79), de exemplu, trata cu măghiran migrenele și mahmureala, deoarece ceaiul de măghiran îndepărtează disconfortul creat de beţie
În Europa, măghiranul a pătruns abia în secolul al XIV-lea, iar în țara noastră planta este cultivată în grădini, dar poate fi întâlnită și pe dealurile din sudul țării.
Fitoterapeuţii europeni susţin că efectele relaxante şi odihnitoare ale măghiranul se datorează uleiurilor volatile. Un studiu recent realizat de aceşti cercetători menţionează şi alte valenţe terapeutice ale plantei, considerată un remarcabil remediu antistres. Pe lângă uleiurile volatile, măghiranul conţine cantităţi mari de vitamine-A şi C, mai ales. Totodată, măghiranul are efectele antiinflamatoare, antiseptice şi tonic-aperitive, dar este și un bun diuretic şi fortifiant al organismului, susţin terapeuţii europeni.
Măghiranul crește puterea sistemului imunitar
„Măghiranul deţine „secretul ”de a creşte puterea sistemului imunitar încât acesta să acţioneze foarte eficient în orice anotimp. Totodată, acest apreciat remediu natural vine şi în sprijinul persoanelor vulnerabile la răceli, însoţite de stări febrile, având şi un pronunţat efect sudorific. De asemenea, planta poate fi folosită cu bune rezultate în migrene, în stări de anxietate şi în malnutriţia la copii. Infuzia de măghiran întărește sistemul imunitar și se bea dimineața după micul dejun. Este un fapt dovedit că măghiranul are şi efecte antibacteriene, fiind indicat ca un remediu pentru tuse şi pentru astm”, susţine Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul:”Cartea sănătății tale”. Fitoterapeutul recomandă ca planta să fie consumată sub formă de infuzie şi de tinctură.
Măghiranul este un bun calmant
Băuturile preparate din maghiran combat insomniile, migrenele, anxietatea, rinitele şi cistitele şi stimulează diureza. De asemenea, măghiranul calmează colitele stomacale şi reglează ciclul menstrual. Infuzia de măghiran este recomandată şi în cazul copiilor mai nervoşi.
Indicat și pentru circulaţia periferică
Tot mai frecvent, maghiranul este indicat şi persoanelor care au probleme cu circulaţia periferică ( picioarele lor sunt mereu reci), dar şi celor care obosesc foarte repede sau se trezesc deseori pe parcursul nopţii din cauza contracţiilor musculare.
Uleiul de maghiran ucide microbii
Uleiul din compoziţia maghiranului ucide microbii şi combate înmulţirea bacteriilor rele. De aceea, datorită efectului antiseptic, acest ulei antiviral este recomandat de specialişti în tratamentul unor afecţiuni frecvente, precum gripa şi oreionul. Mai mult, uleiul de maghiran este un excelent cicatrizant pentru diferite răni care se închid foarte greu, previne tetanosul şi tratează numeroase afecţiuni digestive, chiar şi ulcerele interne.
Cum se prepară, cum se administrează
Măghiranul se administrează sub formă de infuzie, de macerat la rece şi de tinctură, iar aceasta se procură din magazinele Plafar.
Infuzia de măghiran în caz de insomnie și de neliniște
Se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi dintr-o cană cu apă fierbinte. Planta se infuzează timp de 15 minute; după aceea, infuzia se filtrează şi se bea îndulcită cu puţină miere. Se administrează zilnic, câte două -trei căni după mesele principale, în funcţie de afecţiune. Durata tratamentului este stabilită de terapeuţi. După administrare, consumatorul este învăluit de o senzaţie de căldură, de linişte și relaxare în toți mușchii.
Infuzia indicată în epilepsie și anorexie
Pentru prepararea infuziei, recomandate în tratamentul epilepsiei şi anorexiei, se folosesc florile din vârful crengilor de măghiran o linguriță de plantă la o cană de apă fierbinte.
Infuzia concentrată este un antidepresiv excelent
Ingrediente: 6 linguriţe de plantă mărunţită la o cană cu apă clocotită. Preparare: Planta se infuzează în apa clocotită timp de 15 minute. Ceaiul induce o stare de bună dispoziţie, fiind un remediu pentru depresii, stări anxioase şi diferite nevroze, susţin specialiştii.
Infuzia concentrată este indicată şi supraponderalilor
Această infuzie s-a dovedit foarte bună şi pentru persoanele supraponderale, iar efectul se menţine pe termen lung, precizează terapeuţii europeni.
Decoctul are efect sedativ
Ingrediente : O linguriţă de plantă mărunţită la o cană de 250 ml de apă rece. Preparare: Planta se pune la fiert în apa rece. După ce a fiert cinci minute, ceaiul se strecoară şi se bea. Licoarea are efect sedativ în caz de nevroze şi fitoterapeuţii recomandă să se consume una sau două căni pe zi, un interval de trei-patru zile. De asemenea, decoctul combate durerile abdominale, infecţiile renale şi are un puternic efect sudorific, ce înlătură mirosul neplăcut de halenă.
Maceratul la rece
Maceratul se obţine din trei linguriţe de plantă şi dintr-o cană cu apă rece. Licoarea se păstrează la temperatura camerei, de seara până dimineaţa. Atunci, se strecoară şi se bea înainte de micul dejun.
Folosit în gastronomie
În gastronomie, măghiranul este adăugat în preparatele cu legume și carne, de orice fel, fiind apreciat pentru aroma inconfundabilă a florilor şi a frunzelor, cu efecte calmante.
Măghiranul are și contraindicații
Planta este contraindicată hipertensivilor care au avut accidente vasculare sau febră cu valori mai mari de 38 grade Celsius, dar şi în cazul femeilor gravide.