Ceaşca de sănătate / Teiul, planta care tratează bolile trupeşti şi sufleteşti
Totdeauna, mireasma florilor de tei ne mângâie sufletul şi ne poartă cu gândul la momentele plăcute din viaţa noastră. De la sfârşitul lunii mai şi cu o intensitate sporită în luna iunie, miresama acestei plante magice, pe care românii o celebrează în acest interval, este asociată cu o starea de spirit excelentă.
Mergând pe stradă, în cele mai multe zone din ţară, mireasma florilor de tei ne întâmpină la tot pasul. De fapt, terapeuţii spun că teii sunt laboratoare în aer liber, pregătite să preia suferinţele noastre. În acelaşi timp, din vremuri îndepărtate, terapeuţii recomandau preparate din flori de tei ca leacuri sigure pentru rănile sufleteşti. În medicina populară, practicienii spun că remediile naturale care vindecă bolile trupeşti sunt leacuri dovedite pentru rănile sufleteşti.
Pentru uz medicinal, se recoltează florile, din care se prepară infuzie, decoct şi tinctură, leacuri cunoscute consumatorilor de ceai de tei. Specialiştii în Medicina alternativă recomandă teiul în tratamentul a peste 90 de boli, de la banalele răceli şi până la tulburările digestive pe fond nervos.
Ce efecte terapeutice au florile de tei
Vedete de necontestat în rândul plantelor tămăduitoare, florile de tei au acţiune sedativă, antiinflamatoare, antitermică, expectorantă, sudorifică, antivirală, descongestionantă, diuretică, spasmolitică, hipotensivă, relaxantă şi emolientă, precizează . Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Puterea de vindecare a preparatelor din tei se datorează substanţelor active identificate în compoziţia plantei : glucide, taninuri, vitamina C, uleiuri volatile, mucilagii şi saponine..
Pentru aplicaţiile terapeutice interne, infuzia din flori de tei este benefică într-o gamă impresionantă de boli, de la tulburările de somn, atacurile de panică, palpitaţii, dischinezia biliară şi până la fluidizarea sângelui. Acest remediu care pune sângele în mişcare contribuie la curăţarea sângelui şi astfel reduce toxicitatea din organism. De asemenea, florile de tei sunt folosite şi în tratamentul dependenţei de calmante, când infuzia se foloseşte în paralel cu tranchilizantele, eliminând efectele negative ale acestora
Efect calmant asupra sistemului nervos . Irascibilitatea în relaţiile interumane, insomniile, crizele de incertitudine, însoţite de reprize de plâns sunt câteva dintre efectele suprasolicitărilor cotidiene. În astfel de situaţii, fitoterapeuţii europeni consideră că o cură cu vitamine sau excesul de băuturi care conţin cofeină nu sunt de folos.
Dimpotrivă, acestea pot accentua starea depresiv-anxioasă. În astfel de situaţii, specialiştii spun că maceratele din flori de tei constitue soluţia perfectă pentru depresie, surmenaj intelectual şi pentru astenie.
Aliate ideale pentru afecţiunile aparatului circulator
Datorită efectului relaxant, florile de tei sunt indicate în tratamentul hipertensiunii arteriale. „ O cură cu infuzie de tei, urmată vreme de două-trei luni, este un tratament indicat în tensiunea arterială ridicată, asociată cu aterioscleroza. În cazul tensiunii nervoase, folosiţi teiul în amestec cu talpa gâştii sau cu păducelul (câte o linguriţă din fiecare plantă la o cană de 250 ml. apă). Beţi câte două-trei căni pe zi", recomandă fitoterapeutul Eugen Giurgiu.
În răceală, teiul este infailibil
Efectul febrifug şi sudorific recomandă florile de tei drept un leac de excepţie contra guturaiului, gripei şi tusei convulsive. În caz de bronşită, infuzia de flori de tei favorizează expectoraţia şi diminuează congestia. Împotriva răcelilor comune, terapeuţii recomandă să preparaţi ceaiul din flori de tei în amestec cu flori de soc (câte o linguriţă din fiecare la o cană de apă). Sunt indicate câte două-trei căni pe zi, până la vindecare.
Uleiul de tei, eficient pentru bilă
Foarte eficient pentru bilă este uleiul extras din fructele de tei, datorită acţiunii sale coleretic-colagogă care stimulează secreţia vezicii biliare , ajutând la evacuarea ei din intestin. Terapia trebuie urmată, potrivit indicaţiilor precizate de producător.
.Reţele săptămânii- Nectar din flori de tei
Ingrediente: 6 linguriţe flori de tei uscate, un litru de apă plată, 6 banane foarte coapte, vanilie şi scorţişoară, după gust, 3 linguri de miere.Preparare : Se face o infuzie din florile de tei uscate şi apă. Florile se infuzează timp de 5 minute. Separat, se fărâmiţează pulpa bananelor în care se amestecă vanilia, scorţişoara şi mierea. Când infuzia s-a mai răcit se încorporează în pasta de banane, mestecându-se până când licoarea se omogenizează foarte bine. Nectarul obţinut este relaxant; se poate servi cu cuburi de gheaţă.
Tinctură de tei
Ingrediente: Flori de tei şi alcool de 40 grade celsius.
Preparare: Într-un borcan de doi litri, se pune pulbere din flori de tei până la jumătatea acestuia. Deasupra florilor se adaugă alcool de 40 de grade şi se omogenizează conţinutul amestecându-se alcoolul cu planta. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat timp de opt zile. Apoi, lichidul se filtrează printrun tifon des şi se păstrează în sticluţe închise la culoare, în frigider.
Tinctura este indicată ca adjuvant în tuse productivă, bronşite, viroze pulmonare, iritabilitate, insomnii şi în tensiuni psihice.
Macerat din flori de tei
Spre deosebire de revitalizantele obişnuite, maceratul din flori de tei este un remediu dovedit,care înlătură insomnia, susţine organismul în timpul eforturilor fizice şi intelectuale, combate depresia şi oboseala. Ingrediente: 100 g flori de tei şi 300 mg mierePreparare: Florile de tei, tocate mărunt, se amestecă în timp de 21 de zile, într-un borcan cu capac. Se recomandă câte două linguriţe de macerat de patru ori pe zi, amestecat într-o ceşcuţă cu infuzie de tei. Efectele leacului apar după primele trei-patru zile de tratament. Contraindicaţii : În doze mari, infuzia de tei aduce insomnia, stimulează neliniştea şi agitaţia nefirească.