Ceașca de sănătate: Tonice care stimulează performanţele intelectuale
Deseori, trebuie să facem faţă unei perioade solicitante din punct de vedere intelectual. Fie că pregătim susţinerea unei lucrări de specialitate sau ne aşteaptă o sesiune de examene când trebuie să asimilăm noi cunoştinţe în timp record.
In astfel de situaţii, avem nevoie de tonice care să ne stimuleze puterea de concentrare. Cu ajutorul unor cocteiuri de legume , de fructe şi de ceaiuri, cu un conţinut ridicat de vitamine şi de minerale ,vom reuşi această performanţă:
Lămâia împrospătează memoria
Lămâia, bogată în substanţe active, cum ar fi :calciul şi potasiul în special, este un leac extraordinar pentru numeroase afecţiuni : hipertensiunea arterială, obezitatea, migrenele ,scorbutul, nevralgiile, hemoragiile.
Puţine persoane ştiu că acest fruct este şi un tonic care contribuie la împrospătarea memoriei. Combinat cu miere, sucul de lămâie sporeşte capacitatea de asimilare a noilor informaţii. În acest caz, este foarte eficient un amestec de două linguri cu suc de lămâie şi o lingură de miere.
Sucul de mere conţine o cantitate importantă de quercitină, un antioxidant redutabil în lupta împotriva bolii Alzheimer.
Acest tonic nu trebuie să lipsească din dieta copiilor, pentru că dezvoltă capacităţile cognitive , cât şi din hrana vârstnicilor. În perioada examenelor, cura cu suc de mere este un tonic excelent, deoarece stimulează creierul să producă o cantitate mare de acetilcolină, un neutransmiţător esenţial în procesul de îmbunătăţire şi de păstrare a memoriei.
Sucul de morcov sporeşte puterea de memorare
Şi sucul de morcov, atât de bogat în glucide şi în caroten, băut pe stomacul gol sporeşte, de asemenea, puterea de memorare.
Pentru perioadele solicitante, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie recomandă un remediu dovedit care creşte puterea de concentrare a persoanelor preocupate să asimileze cu uşurinţă un volum mare de noi cunoştinţe. În acest caz, în fiecare dimineaţă se bea un pahar cu suc de morcovi, amestecat cu câte două linguri de zeamă de lămâie şi de nuci măcinate, fructe bogate în lecitină.
Sucul de struguri hrăneşte celula nervoasă
Resveratrolul, un antioxidant foarte puternic, prezent în compoziţia strugurilor , inclusiv în seminţele fructelor, stopează evoluţia celulelor canceroase, aflate în diferite stadii de dezvoltare, reduc nivelul colesterolului rău şi-l cresc pe cel bun.
În acelaşi timp, antioxidanţii din struguri ajută la buna funcţionare a creierului şi întârzie îmbătrânirea prematură a celulelor acestuia. Un consum constant de suc de struguri, mai ales cel obţinut prin stoarcerea boabelor de struguri negri, previne instalarea bolilor degenerative, cum ar fi boala Alzheimer.
Combaterea oboselii cronice şi a procesele de antiîmbătrânire se datorează unor substanţe mai puternice de 50 de ori decât vitamina E şi de 20 de ori mai eficiente decât vitamina C, numite procianidine .
Ceapa roşie protejează celulele cerebrale
Ceapa roşie este renumită pentru puterea ei terapeutice. Sucul legumei, adăugat în salate sau în amestec cu sucurile altor legume îmbunătăţeşte circulaţia întregului organism. Mai mult, terapeuţii apreciază că ceapa roşie este una dintre principalele legume care protejează memoria. Un flavonoid din compoziţia sa, fisetina, protejează celulele cerebrale, întărind memoria, după eforturile intelectuale susţinute.
Reţeta săptămânii
Infuzie de plante benefică pentru sistemul nervos
Ingrediente: 5 linguri de măceşe măcinate şi 2 linguri de mentă. Preparare: Plantele se fierb timp de cinci minute în 500 ml de apă de izvor. Ceaiul se lasă la infuzat zece minute, apoi se filtrează.
Când licoarea s-a mai răcit, se adaugă o linguriţă cu lăptişor de matcă; ceaiul se bea îndulcit cu miere, pe parcursul unei zile.