Ceaşca de sănătate / Tonice de viaţă lungă: hidromelul şi miteea
Hidromelul este unul dintre cele mai apreciate remedii, folosite cu mai bine de 5000 de ani în urmă, în cazul carenţelor de minerale, de vitamine şi de hormoni naturali. În timp, în jurul acestei băuturi cu efecte terapeutice remarcabile s-a creat o adevărată legendă, iar specialiştii de renume din diverse epoci i-au atribuit denumirea de „elixitul tinereţii" şi „băutura zeilor" (pentru că-i inspira pe poeţi).
Numeroasele studii realizate de cercetătorii londonezi au dovedit că această băutură alcoolică slabă , obţinută prin fermentarea mierii amestecată cu apă pură şi cu polen (numită hidromel), este un adevărat cocteil de vitamine, de enzime şi de hormoni naturali, care grăbeşte vindecarea rănilor. În timp, cocteiul s-a dovedit unul dintre cele mai vechi remedii cu efecte de revigorare şi de reîntinerire a organismului. Hipocrate spune că băutura era consumată la întruniri solemne şi asigura o „legătură magică" între oameni şi zei. Terapeuţii vorbesc despre efectele hidromelului într-o varietate de afecţiuni. Leacul favorizează pofta de mâncare şi de viaţă, combate sterilitatea, carenţa de vitamine şi de oligoelemente, tratează bolile acute, stimulează digestia şi lista beneficiilor terapeutice nu se opreşte aici.
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente:1 litru de apă plată sau de izvor, 8 linguri de miere polifloră lichidă şi o jumătate de lingură de polen. Preparare: Ingredientele se pun într-o sticlă cu gâtul lung. Se lasă sticla la temperatura camerei timp de două-trei zile pentru macerarea ingredientelor; în acest interval sticla se agită de multe ori pe zi. Se consumă câte două-trei pahare dimineaţa pe stomacul gol. Cura trebuie continuată vreme de 20 de zile. În cazul bolnavilor de bilă, trebuie solicitat avizul terapeutului. După o pauză de 15 zile, cura se poate repeta.
Miteea - un calmant excelent
Miteea,o băutură cu nume exotic, face minuni în anotimpul rece.O putem prepara din ingrediente procurate din farmacia casei: muşeţel, tei şi miere. Aceste flori, bogate în substanţe active importante, printre care azulenă şi ulei volatil, au efecte calmante şi antiseptice, accentuate de calităţile similare ale mierii. Eugen Giurgiu, doctor în biologie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie recomandă băutura aceasta ca un calmant al sistemului nervos, care alungă insomnia şi neliniştea. De asemenea, calităţile calmante şi antiseptic acţionează şi în afecţiuni ale stomacului şi intestinelor, precum: gastrite, duodenite şi colite. Băutura este contraindicată doar persoanelor care nu suportă mierea.
Cum se prepară, cum se administrează
Miteea se prepară din flori de uşeţel, de tei şi de muşeţel(câte două linguriţe din fiecare plantă) la o cană de 200 ml apă clocotită. Acoperim vasul şi lăsăm plantele să se infuzeze timp de 10 minute. După aceea, strecurăm ceaiul şi adăugăm două linguri de miere. Miteea se serveşte călduţă, de preferinţă seara, la culcare. Copiilor li se administrează cel mult opt linguri.