Ceaşca de sănătate - Top 3 verdeţuri care tratează 100 de afecţiuni frecvente

Ultima actualizare:

    Leuşteanul vindecă suferinţele secrete ale sufletului. (Foto arhivă)
Leuşteanul vindecă suferinţele secrete ale sufletului. (Foto arhivă)

Studiile specialiştilor din mai multe ţări europene (Italia, Spania) şi din Statele Unite susţin că leuşteanul ocupă un loc de seamă în rândul plantelor medicinale.

În gastronomia românească, leuşteanul este una dintre aromele preferate de consumatori. Totodată, principiile active pe care le conţin, preparatele din leuştean (suc, infuzie combinată, tinctură sau vin) au efecte terapeutice sedative, antiinflamatoare, antiseptice şi expectorante. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă remediile pe bază de leuştean, care dovedesc virtuţi vindecătoare pentru mai bine de 50 de afecţiuni frecvente: bronşită, pleurezie, edeme cardiace, edeme renale, sindromul colonului iritabil.

De asemenea, pentru cei care suferă de o boală cardiacă, asociată cu retenţia de apă, de cistită, de anorexie, de indigestii sau de cistită sau dacă este chinuit de o febră intermitentă, o cură cu vin de leuştean, un leac străvechi, face minuni. În medicina populară, leuşteanul revigorează vederea. În acest caz, se prepară un decoct de leuştean ( 5 frunze la o cană de apă), care se fierbe la foc mic, timp de zece minute. Zilnic se bea o cană de decoct. Seminţele plantei, macerate în vin preparat în casă ( timp de 21 de zile) este un leac valoros care tratează gălbenarea.

Mărarul încetineşte procesul de îmbătrânire

Mărarul, o mirodenie savurată în preparatele culinare, are calităţi terapeutice pentru un număr impresinant de boli. Fitonutriţionistul Eugen Giurgiu apreciază că această "verdeaţă" (potrivit testelor de laborator), este un tonic de excepţie - fizic şi psihic. Fiind bogat în vitamina C, mărarul întăreşte sistemul imunitar. Sucul de mărar, administrat zilnic, timp de 14 zile, stimulează activitatea rinichilor (combate calculii, infecţiile renale şi cistitele), dar previne şi insomniile.

Două linguriţe cu pulbere de mărar, consumate dimineaţa cu ceai, sunt o sursă de calciu, mai valoroasă decât o cană cu lapte. Administrat sub formă de decoct (o jumătate de linguriţă de plantă uscată se fierbe în 200 ml apă), mărarul sporeşte lactaţia femeilor care alăptează. Planta este recomandată şi în curele de slăbire (infuzie sau tinctură). În acest caz, planta aplatizează abdomenul şi înlătură surplusul de grăsime. Terapeuţii susţin că frunzele de mărar sunt considerate un elixir al frumuseţii care încetineşte procesul de îmbătrânire. Un vârf de cuţit de pulbere de mărar uscat, administrat cu puţin ceai de măceşe înaintea meselor principale, întăreşte organismul şi îl apără de răceli.

Pătrunjelul-remediu pentru 100 de boli

Una dintre cele mai importante surse naturale de vitamina C (240 mg/ 100 g) pătrunjelul, este regenerator şi imunostimulant. De asemenea, savurosul condiment mai conţine betacaroten (un alt antioxidant, care scade riscul apariţiei unor boli cum ar fi ateroscleroza, cancerul şi diabetul), vitamine din grupul B, dar şi vitaminele E şi K, precum şi minerale (fier, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, sodiu, sulf şi calciu).

Are efect antibacterian

Studii recente realizate la Universitatea din Ankara (Turcia) au demonstrat că pătrunjelul combate diferite specii de bacterii şi de ciuperci parazite. Leacul se prepară zilnic din pătrunjel tăiat fin, amestecat cu suc de lămâie, cu ulei de măsline (câte două linguriţe din fiecare) şi cu un căţel de usturoi şi se consumă la micul dejun.

Combate retenţia de apă

Pentru combaterea celulitei şi pentru eliminarea apei acumulate în organism, nutriţioniştii recomandă o cură cu suc de pătrunjel obţinut prin stoarcerea frunzelor şi a rădăcinii. Cu cel puţin o oră înaintea meselor principale, se beau câte 50 ml de suc de pătrunjel proaspăt, diluat cu 150 ml de suc de morcov. În paralel, se face şi un masaj energic cu suc de pătrunjel proaspăt pe zonele afectate de celulită.

Protejează ficatul

Studii de ultimă oră realizate de specialiştii americani au dovedit că pătrunjelul este un protector eficient al ficatului, ajutându-l să devină mai rezistent în faţa virusurilor hepatice A, B şi C. Se iau câte 15 linguri cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel pe zi, diluate cu apă, de preferinţă pe stomacul gol, un interval de patru săptămâni.

Reţeta săptămânii

Vinul de leuştean, un leac străvechi

Ingrediente: 100 g frunze de leuştean proaspăt şi 750 ml de vin alb.

Preparare: Frunzele de leuştean, tocate mărunt, se lasă să se macereze într-o sticlă cu 750 ml de vin alb, la temperatura camerei. Sticla se închide ermetic. După 14 zile, vinul se filtrează şi se păstrează la rece, în sticle sigilate. Zilnic, se bea câte un păhărel de vin ( nu mai mult de 50 ml ) la masa de prânz şi la cină, timp de două săptămâni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net