Ceaşca de sănătate: Top 7 plante care tratează astenia de primăvară

Ultima actualizare:

    Busuioc
Busuioc

Remediile din plante sunt tonice incontestabile care ajută organismul uman să depăşească starea de slăbiciune generală, specifică asteniei de primăvară.

„Oboseala, diminuarea randamentului fizic şi intelectual, puterea limitată de concentrare, ameţelile, dar şi lipsa apetitului, toate aceste simptome îşi găsesc leacul în tratamentul cu unele plante, precum: urzica, busuiocul, sunătoarea, lucerna, salcâmul, lavanda şi măceşul", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Urzica, un medicament vegetal contra depresiei

 În terapia care combate agitaţia nervoasă şi stările de insomnie se recomandă infuziile de lavandă
În terapia care combate agitaţia nervoasă şi stările de insomnie se recomandă infuziile de lavandă

Bogată în proteine, în vitamine (A, B2,Cşi K) şi în minerale (printre care săruri de calciu, de magneziu şi de fier), urzica este un medicament vegetal contra depresiei. Iată o reţetă care valorifică urzica în scop curativ: se pun două mâini de frunze proaspete de urzică în 200 ml de apă. Se mixează şi, când s-a format o pastă omogenă, aceasta se pune într-un vas de ceramică. Se lasă la macerat trei ore, apoi se strecoară. Sucul obţinut se bea imediat după filtrare, iar pasta care a rămas poate fi adăugată într-o mâncare de legume.

Busuiocul, un tonic al sistemului nervos

Un lucru mai puţin ştiut, terapia cu busuioc este foarte eficientă în afecţiuni pe fond nervos, altfel greu de vindecat (migrene, anxietate, insomnii şi nevroze).Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă preparatele pe bază de busuioc: infuzia, decoctul concentrat, tinctura şi siropul în tratamentul a zeci de afecţiuni.

Totodată, pulberea de busuioc este un leac de renume în perioada de trecere între anotimpul rece şi venirea primăverii. Frunzele de busuioc se mărunţesc şi se cern. Doza zilnică este de patru linguriţe care se beau cu apă sau ceai, timp de 14 zile, iar efectul (vigoarea şi optimismul) se instalează după primele patru-cinci zile.

Lucerna reduce efectele stresului

Datorită efectelor sale medicinale deosebite, lucerna, denumită şi „părintele tuturor plantelor" este considerată hrana verde a mileniului. Principala funcţie terapeutică a plantei este aceea de a fortifica sistemul imunitar şi de a încetini procesul de îmbătrânire.

Ceaiul de lucernă reduce stresul şi previne afecţiunile cardiovasculare. În acelaşi timp, tirozina, o substanţă prezentă în compoziţia plantei, tratează stările de depresie şi oboseala.

Salcâmul, duşmanul irascibilităţii

Neliniştea, irascibilitatea, epuizarea fizică şi intelectuală, insomniile cauzate de emoţii şi tulburările de memorie pot fi atenuate cu ajutorul remediilor preparate din exoticele flori de salcâm. „Toate beneficiile oferite de preparatele din salcâm, care menţin starea de sănătate, se datorează plantei care conţine numeroase substanţe active : taninuri, glucide, substanţe mucilaginoase, acaciină şi ulei volatil", apreciază fitoterapeutul Eugen Giurgiu. Totodată, preparatele din flori de salcâm sunt recomandate în combaterea crampelor musculare de natură nervoasă.

Lavanda linişteşte agitaţia nervoasă

Urzica este un medicament vegetal contra depresiei.
Urzica este un medicament vegetal contra depresiei.

Deşi este folosită intens în industria cosmetică, levănţica este apreciată şi ca plantă medicinală, iar în aplicaţiile terapeutice se folosesc mai ales florile. Planta are proprietăţi sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, carminative, diuretice, sudorifice, antiinflamatoare şi cicatrizante, de mare ajutor într-o varietate de boli. În terapia care combate agitaţia nervoasă şi stările de insomnie se recomandă infuziile, preparate din două linguriţe de flori uscate de lavandă, care se infuzează vreme de zece minute în 250 ml de apă clocotită. Se beau zilnic câte două-trei ceaiuri îndulcite cu puţină miere.

Sunătoarea îmbunătăţeşte starea de spirit

Multe studii arată că planta ameliorează depresiile. „ Dar nu trebuie folosită odată cu antidepresivele, spune specialistul în medicină naturistă Douglas Schar, practicant la Londra şi la Washington. Cea mai bună metodă este să încercaţi preparatele din sunătoare câteva luni: infuzie sau tinctură. Dacă nu ajută, cereţi sfatul medicului dumneavoastră. Sunătoarea este un tonic al nervilor şi ridică moralul", a mai explicat acesta.Specialiştii au urmărit modul în care influenţează sunătoarea somnul. În această afecţiune este foarte eficientă tinctura de sunătoare, care măreşte perioada de somn profund , fără vise. Tinctura se ia de trei ori pe zi, iar ultimele doze se administrează la orele 19 şi 22.

Măceşele pun pe fugă oboseala

Pentru a ieşi dintr-o stare de oboseală fizică, dar mai ales în cazul unei oboseli intelectuale accentuate, măceşul este planta care revigorează organismul şi îmbunătăţeşte imunitatea la infecţii pe termen lung, spun specialiştii japonezi.

Ca tonic vitaminizant, în fitoterapie, fructele se folosesc sub formă de infuzie, de sirop şi de tinctură pentru a readuce vigoarea în organism, punând pe fugă stresul şi oboseala.

Cu toate că infuzia de măceşe este energizantă, atunci când se administrează cu moderaţie, licoarea are efect calmant şi reduce puterea stresului. De asemenea, administrate sub formă de infuzie, măceşele atenuează durerile de cap şi stările febrile, frecvente primăvara. În acest caz, infuzia se prepară dintr-o linguriţă de fructe la o cană cu apă clocotită. Fructele se infuzează timp de 15 minute, apoi ceaiul se strecoară şi se bea.

Reţetele săptămânii

Vinul de sunătoare, un somnifer renumit

Acest vin este un somnifer foarte bun, care nu are efecte secundare. Fitoterapeuţii au constatat că vinul de sunătoare este tolerat bine de orice persoană depresivă.

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: 20 g sunătoare, 20 g frunze de roiniţă (melisă), 10 g conuri de hamei şi un litru de vin roşu. Peste amestecul de plante se toarnă vinul şi preparatul se lasă la macerat o săptămână. Apoi se strecoară şi se pune în sticle închise la culoare. Se administrează seara, înainte de culcare, câte trei linguriţe.

Infuzia de lavandă linişteşte agitaţia nervoasă

Cum se prepară, cum se administrează

Agitaţia nervoasă şi stările de insomnie se tratează cu ajutorul infuziilor, preparate din două linguriţe de flori uscate de lavandă şi o cană de 250 ml cu apă clocotită. Planta se infuzează timp zece minute. Zilnic se beau câte două-trei ceaiuri îndulcite cu puţină miere.

Infuzia de măceşe

La prepararea ceaiului, nu folosiţi vase din metal.

Cum se prepară, cum se administrează

O infuzie de măceşe se prepară din zece fructe şi o cană de apă clocotită. Ceaiul se infuzează 15 minute; apoi strecuraţi licoarea printr-o pânză subţire. Doar când este călduţ, îndulciţi ceaiul cu miere de albine. Atenţie însă : la temperaturi mai mari de 45 de grade, enzimele din miere se distrug şi aceasta devine toxică. Beţi câte trei căni de ceai pe zi, timp de două săptămâni.

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net