Ceaşca de sănătate: Top trei remedii excelente din măceşe
Pentru a ieşi dintr-o stare de oboseală fizică, dar mai în cazul unei oboseli intelectuale accentuate, măceşul este planta care revigorează organismul şi îmbunătăţeşte imunitatea la infecţii pe termen lung, susţin specialiştii japonezi.
Ceaiul de măceşe face minuni deoarece contribuie la prevenirea bolilor de inimă şi la formarea celulelor canceroase. „ De la măceş se valorifică fructele, foarte bogate în vitamina C, în pectine, zaharuri, tanin şi în caroten. Ca tonic vitaminizant, măceşele măresc secreţia biliară, fiind indicate în afecţiunile ficatului şi ca diuretic în boli de rinichi, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. În fitoterapie, fructele de măceş se folosesc mai ales sub formă de ceai, de infuzie combinată şi de cidru, ca aliate ale imunităţii şi vigorii. Aceste licori pun pe fugă stresul şi oboseala.
În zilele noastre, măceşul tratează 100 de boli
Pe tot mapamondul, fructele acestui arbust popular sunt apreciate de sute de ani pentru efectele lor terapeutice remarcabile. În China, fructele măceşului erau indicate în tratarea afecţiunilor digestive; romanii le foloseau ca remedii pentru 30 de boli, iar în ţările Americii de Sud, măceşele erau un leac sigur pentru afecţiunile musculare, la concurenţă cu ghimbirul. În timp, numărul afecţiunilor tratate cu măceşe a sporit considerabil până la ...100.
Fructele acestui arbust fac parte din familia trandafirilor, iar numele ştiinţific al măceşului ( Rosa canina) a fost dat plantei de renumele său de leac care vindecă muşcăturile de câine turbat.
Cidrul, o băutură tradiţională, întinereşte organismul
Cidrul, una dintre cele mai vechi băuturi naturale preparate de om, datează din perioada grecilor şi romanilor. De-a lungul deceniilor, băutura s-a răspândit pe tot mapamondul, iar britanicii, francezii şi americanii sunt cei mai importanţi consumatori din lume. În Marea Britanie, de exemplu, se înregistrează cel mai mare consum de cidru pe cap de locuitor şi tot aici este sediul central al marilor companii care produc această băutură.
Cidrul face parte şi din categoria băuturilor tradiţionale consumate de francezii din Bretania şi din Normandia. În schimb, cidrul preparat din pere este o băutură tradiţională în Spania. În ţara noastră se prepară cidru din diverse fructe: mere, pere, vişine sau zmeură. Cidrul de măceşe, o licoare mai pretenţioasă, este preparată îndeosebi în gospodăriile urbane, rurale şi în chiliile călugărilor.
Ce beneficii are cura cu cidru de măceşe
Cidrul de măceşe este considerat un remediu valoros pentru afecţiuni frecvente, cum ar fi anemia, anorexia, virozele, litiază urinară, bolile cardiovasculare şi alergiile.
Băutura aceasta atât de gustoasă, revigorantă şi vitaminizantă combate carenţa de vitamine şi de minerale, frecventă la orice vârstă, şi reîntinereşte organismul.
Cum se prepară, cum se administrează
Cidrul de măceşe se poate prepara din fructe proaspete sau uscate.
Ingrediente. 1 kg de fructe proaspete sau 1,5 kg fructe uscate, 3 kg de miere, 500 g lămâi, două linguri de drojdie de bere proaspătă şi 10 litri de apă.
Preparare: Se spală foarte bine fructele, apoi se îndepărtează seminţele şi perişorii. Deasupra pulpei se adaugă zeama de lămâie, drojdia de bere, mierea şi apa. Aceste ingrediente se pun într-o damigeană astupată cu un dop prevăzut cu un furtun şi licoarea se lasă să fermenteze timp de 40 de zile. După acest interval, cidrul este limpede şi foarte gustos. De aceea, se poate trage în sticle pe care le depozităm într-un loc răcoros.
Şi răcelile foarte severe se vindecă foarte repede cu o cană, cel mult două căni de cidru fiert. În anemii, se administrează câte un păhărel de 50 ml de cidru de măceşe de trei ori pe zi timp de 14 zile. Licoarea revigorează şi întinereşte organismul.
Infuzia de măceşe, leac pentru virozele din sezonul rece
Odată cu instalarea anotimpului rece apar virozele specifice acestui sezon, iar necazurile pricinuite de circulaţia periferică se accentuează şi ele. Un leac dovedit pentru aceste afecţiuni sâcâitoare este infuzia de măceşe, iar efectele sale se datorează substanţelor active pe care le conţine fructul : conţinutul mare de acid citric, de vitamine : C (îndeosebi), A, B1, B2, E, PP, K, zaharuri şi pectine. Infuzia de măceşte are proprietatea de a energiza şi de a creşte imunitatea.
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: O lingură cu pulpă de măceşe mărunţite foarte bine şi o cană de apă clocotită.
Preparate: Pulpa fructului se lasă la infuzat în apa clocotită timp de 15 minute; după aceea, infuzia se strecoară print-un tifon des. Zilnic se consumă trei căni de infuzie, un interval de o săptămână. Pentru persoanele care se confruntă cu probleme de fragilitate capilară , tratamentul trebuie urmat timp de o lună.
Infuzia combinată de măceşe reglează ritmul cardiac
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: Un pumn de pulbere de măceşe uscate, 550 ml apă proaspătă de izvor.
Preparare: Peste pulberea de măceşe se toarnă 300 ml apa şi se lasă la macerat timp de 24 de ore. După aceea, conţinutul se strecoară. Lichidul obţinut se păstrează într-un vas de sticlă acoperit, iar pulpa care a rămas se mai fierbe din nou cu 250 ml de apă, timp de cinci minute. După ce această infuzie se răceşte, cele două fierturi se amestecă bine, până când se omogenizează. Băutura aceasta se împarte în două porţii egale şi se consumă într-un interval de 48 de ore. Terapia se repetă de două ori pe săptămână, timp de 30 de zile.
Tratamentul tratează ateroscleroza, anghina pectorală şi reglează ritmul cardiac.