Ceaşca de sănătate: Topul plantelor care combat situațiile stresante

Ultima actualizare:

    Valeriana  o plantă eficientă pentru combaterea depresiei Sursa foto: Adevărul.ro
Valeriana o plantă eficientă pentru combaterea depresiei Sursa foto: Adevărul.ro

Eforturi fizice și intelectuale, multe griji financiare, probleme în familie sau la locul de muncă şi ...puţine ore de odihnă. Desigur că aceste griji ne tulbură echilibrul emoţional și starea noastră de sănătate se deteriorează. Totodată, agitaţia de peste zi ne influenţează orele de odihnă, fie că avem un somn agitat, fie că petrecem nopţi albe în şir.

Pentru a ne elibera de aceste situații stresante este bine să apelăm la ajutorul plantelor medicinale, renumite pentru eficienţa lor: teiul, lavanda, valeriana, passiflora, menta și sunătoarea, celebre pentru efectul lor terapeutic.”Aceste plante combat stările de nelinişte şi favorizează gândirea optimistă”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul ”Sănătate și vigoare”.    

Teiul combate depresia și astenia

Irascibilitatea în relaţiile interumane, insomniile, crizele de incertitudine, reprizele de plâns, suprasolicitările intelectuale sunt câteva dintre efectele frământărilor cotidiene. În astfel de situaţii, o cură cu vitamine sau excesul de băuturi care conţin cofeină nu sunt de folos. Dimpotrivă, acestea pot accentua starea depresiv-anxioasă. “În momentele tensionate, maceratele din flori de tei constituie soluţia perfectă pentru depresie, surmenaj intelectual şi pentru astenie. Vedete de necontestat în rândul plantelor tămăduitoare, florile de tei, au acţiune sedativă, antiinflamatoare, antitermică, expectorantă, sudorifică, antivirală, diuretică descongestionantă, spasmolitică, hipotensivă, relaxantă şi emolientă, precizează fitoterapeutul Eugen Giurgiu. Puterea de vindecare a preparatelor din tei se datorează substanţelor active identificate în compoziţia plantei: glucide, taninuri, vitamina C, uleiuri volatile, mucilagii şi saponine. Teiul se consumă sub formă de infuzie, câte două -trei ceaiuri călduţe pe zi.

Lavanda este renumită pentru proprietăţile sedative

„Deşi este folosită intens în industria cosmetică, levănţica este apreciată şi ca plantă medicinală, iar în aplicaţiile terapeutice se folosesc mai ales florile. Planta are proprietăţi sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, carminative, diuretice, sudorifice, antiinflamatoare şi cicatrizante, de ajutor într-o varietate de boli. În terapia care combate agitaţia nervoasă şi stările de insomnie se recomandă infuziile, preparate din două linguriţe de flori uscate de lavandă, care se infuzează vreme de zece minute în 250 ml de apă clocotită. Se beau zilnic câte două-trei ceaiuri îndulcite cu puţină miere, ne recomandă fitoterapeuții europeni.  

Valeriana combate insomniile

Plantă cu puternice efecte sedative, valeriana combate insomniile şi anxietatea, dar nu influenţează efectele altor medicamente recomandate de medicul alopat. Studiile recente oferă specialiştilor şi  iubitorilor de plante medicinale noi concluzii, referitoare la proprietăţile acestui leac, care completează lista recomandărilor clasice. În cunoştinţă de cauză, mai multe categorii de bolnavi vor beneficia de puterea ”plantei salvatoare ”. Intern, valeriana are un spectru larg de acţiune: insomnii, depresii, obsesii, ticuri, palpitaţii, tuse nervoasă, crize astmatice, migrene şi ameţeli, pentru a numi doar o parte dintre proprietăţile acestei plante miraculoase. Valeriana se administrează sub formă de infuzie: o linguriţă de rădăcină de plantă se infuzează într-o ceaşcă de apă clocotită.

Vasul cu infuzie se acoperă şi, după 25 de minute, ceaiul se strecoară şi se bea călduţ seara, înainte de culcare.

Passiflora, un remediu antistres excepțional

Passiflora, cunoscută și sub numele de ”Floarea pasiunii”, a fost desemnată Planta anului 2011 de o echipă de cercetători din domeniul evoluţiei istorice a plantelor medicinale de la Universitatea din Wurtzburg (landul Bavaria). Cercetătorii germani au constatat că Floarea pasiunii înlătură agitaţia nervoasă, insomnia, durerile gastrointestinale datorate nervozităţii, iar testele au demonstrat că , totodată, planta este la fel de utilă în alungarea anxietăţii. În acelaşi timp, testele au dovedit că planta este un bun sedativ care poate fi administrat şi în timpul zilei. De asemenea, cercetătorii germani susţin că extractele din frunze sunt cele mai puternice şi cred că efectul principal al plantei s-ar datora flavonoizilor care au efect calmant şi scad anxietatea.

Și Menta combate stările de anxietate

Izma bună (Mentha piperita) este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru o varietate de boli: de la durerile gastro-intestinale, indigestii şi până la combaterea anxietăţii. De asemenea, fitoterapeutul Eugen Giurgiu precizează în studiul ”Sănătatea noastră” că această specie de plantă este menta medicinală prin excelenţă care conţine cele mai eficiente principii active şi proprietăţi curative. Substanţele active importante precum mentolul, un valoros ulei eteric, compuşii antibiotici şi substanţele minerale au o puternică acţiune antiseptică şi calmantă. Infuzia de mentă combate palpitaţiile, anxietatea şi contribuie şi la revigorarea sistemului nervos. Cocteilurile care conţin mentă sunt surse de revigorare după zile obositore sau după meniuri bogate în grăsimi şi în dulciuri rafinate. Pentru un efect îmbunătăţit, menta se prepară sub formă de infuzie combinată cu angelică (din fiecare plantă se adaugă câte o jumătate de linguriţă ) la 500 ml de apă clocotită. Plantele se infuzează timp de 15 minute. Se consumă câte 100 ml de ceai de trei ori pe zi.

Sunătoarea păstrează echilibrul emoţional 

Pe plan mondial, mii de tone de sunătoare se transformă în medicamente, care ţin în frâu bolile secolului: depresia, hipertensiunea arterială, asmul, obezitatea şi îngrăşarea, afecţiuni cauzate de dezechilibrele emoţionale. Zeci de studii şi teste de laborator, efectuate în Germania, demonstrează că sunătoarea este un tonic pentru echilibrul sufletesc. La aceste concluzii au ajuns cercetătorii germani în urma unui experiment-gigant, efectuat pe 3250 de pacienţi, suferinzi de diverse forme de depresie. La aceleaşi rezultate au ajuns şi alţi cercetători din Statele Unite şi din Anglia. Aşa se explică faptul că, pentru prima dată în istoria medicinei alopate , tratamentul cu sunătoare este  recomandat de medici ca adjuvant pentru depresie.

Un antidepresiv recunoscut

Tratamentul cu preparate de sunătoare s-au dovedit salvatoare pentru cele patru categorii de depresii distincte: depresii reactive, cauzate de evenimente negative din viaţa pacientului, depresii biologice (uneori moştenite), depresii psihiatrice, rezultate prin pierderea contactului cu realitatea şi depresii hibernale, apărute în sezonul rece, când lumina naturală a zilei este redusă în intensitate şi înlocuită cu lumină artificială.

Efectul extractului de sunătoare

Extractul de sunătoare acţionează ca medicamentele antidepresive şi determină scoarţa cerebrală să elibereze neurotransmitatori care induc anumite stări emoţionale, cum ar fi optimismul, entuziasmul şi  tonusul psihic. Studiile făcute pe pacienţi depresivi care au luat extract de sunătoare şi pulbere de sunătoare au arătat că, după două săptămâni de cură, majoritatea pacienţilor depăsesc starea de astenie şi încep să capete încredere în forţele proprii.

Reţetele săptămânii

Macerat din flori de tei

Spre deosebire de revitalizantele obişnuite, maceratul din flori de tei este un remediu dovedit, care înlătură insomnia, susţine organismul în timpul eforturilor fizice şi intelectuale, combate depresia şi, desigur, oboseala.

Ingrediente: 100 g flori de tei şi 300 mg miere

Preparare: Florile de tei, tocate mărunt, se amestecă cu miere şi se lasă la macerat timp 21 de zile într-un borcan închis cu capac ermetic. Se  recomandă câte două linguriţe de macerat de patru ori pe zi, amestecat într-o ceşcuţă cu infuzie de tei. Efectele leacului apar după primele trei-patru zile de tratament.

Preparate din sunătoare

Infuzia de sunătoarea

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia de sunătoare se prepară într-o linguriţă de plantă care se infuzează într-o cană cu apă fierbinte timp de 15 minute.  

Pulberea de sunătoare

Sunătoarea se foloseşte și sub formă de pulbere. Se administrează de patru ori pe zi, câte o linguriţă rasă, pe stomacul gol, la ore fixe: 7, 13, 19 şi 22.

Tinctura de sunătoare

La fel de eficientă este şi tinctura de sunătoare, care se prepară (într-un borcan ce se închide ermetic) din patru linguriţe de pulbere de sunătoare uscată, peste care se adaugă 500 ml alcool alimentar sau ţuică de secară de 50 de grade. Se închide borcanul şi se lasă la macerat la loc călduros. După 12 zile, tinctura se filtrează şi se păstrează în sticluţe mici. Se foloseşte de patru ori pe zi, câte o linguriţă diluată în puţină apă. Tratamentul trebuie urmat timp de o lună.

Valeriana, un remediu excelent pentru depresii, palpitații, obsesii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de rădăcină la o cană de 250 ml apă clocotită. Infuzia se bea, treptat, în prima parte a zilei sau seara la culcare.

Decoctul  se  prepară din două linguriţe de rădăcină care se fierb   în 500 ml apă  timp şapte minute. Ceaiul se consumă pe parcursul unei zile.  

Tinctura se îngurgitează de trei ori pe zi, câte 15-20 picături, după fiecare masă principală sau la recomandarea fitoterapeutului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net