Ceaşca de sănătate: Virtuţile puţin cunoscute ale siropurilor din plante medicinale
Foarte eficiente când sănătatea ne creează probleme, siropurile preparate din plante medicinale sunt leacuri care nu trebuie să lipseacă din farmacia casei. Astfel de remedii ne sunt de folos pe tot parcursul anului. Mai mult, unele dintre aceste tonice de viaţă lungă le putem lua cu noi în trusa de vacanţă.
Pentru că se prepară destul de uşor, gospodinele ar trebui să profite de faptul că în prima lună de vară apar în grădini şi pe pajişti primele flori de vară-sănătoase şi viguroase. De aceea, pentru a ne menţine în formă, este bine să creştem imunitatea şi să combatem problemele de sănătate şi cu ajutorul siropurilor preparate din plante me -dicinale.
Potbalul, un remediu pentru o varietate de boli
Datorită proprietăţilor emoliente, expectorante şi antiinflamatorii, frunzele de potbal tratează cu mare succes laringitele, faringitele, bronşitele şi pleurezia. Ceaiul din frunzele acestei plante medicinale este considerat un remediu pentru persoanele care, prin meseria lor, îşi suprasolicită corzile vocale, precum cântăreţii, actorii şi profesorii. În orice situaţie, când apare tusea rebelă sau răguşeala chinuitoare, bolnavii „trebuie să bea de trei-patru ori pe zi ceai de potbal îndulcit cu miere. Nu numai infuzia, dar şi siropul de potbal tratează insuficienţele respiratorii, răcelile, afecţiunile pulmonare şi pe cele hepatobiliare”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Nu este recomandată folosirea florilor de potbal, deoarece unii terapeuţi cred că sunt cancerigene.
Siropul de podbal
Cum se prepară
Într-o oală de lut sau într-un borcan mai mare pentru murături se pun straturi alternative de frunze de potbal şi de miere, până când vasul se umple. După aceea, vasul se leagă la gură cu trei straturi de celofan şi se păstrează la loc umbros şi răcoros timp de două luni. Cine are posibilitatea, poate să îngroape vasul în grădină pentru ca ingredientele să fermenteze un interval de opt săptămâni. După acest interval, se scoate conţinutul şi siropul se fierbe, la foc mic, în trei reprize de câte zece minute. La final, se filtrează şi se pune în sticle mici.
Cum se administrează
Adulţilor li se recomandă câte două -trei linguriţe de sirop, înaintea meselor principale, în tratamentul bolilor de plămâni, în afecţiuni cronice respiratorii sau hepatobiliare, dar şi în combaterea gripelor care recidivează.
Beneficiile pătlaginei, un panaceu universal
Prin tradiţie, pătlagina se foloseşte ca expectorant, dar şi ca depurativ cu o arie foarte mare de acţiune. În timp, planta şi-a căpătat reputaţia de panaceu care facilitează vindecarea rănilor, are efect emolient, antiinflamator, astringent, diuretic, antimicrobian, fluidizând secreţiile bronşice. Pătlagina este ideală în tratamentul a zeci de boli : tuse rebelă, bronşită uşoară, diaree, hemoroizi, cistită, hematurie, astm, laringită, faringită, infecţii, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, ulceraţii, abcese, furuncule şi astmul bronşic. De asemenea, planta curăţă sângele de reziduri.
Siropul de pătlagină
Cum se prepară
Pentru prepararea acestui sirop folosim doi pumni de frunze de pătlagină, spălate bine sub jetul de apă, 300 g zahăr brun, 250 g miere de albine polifloră, 600 ml de apă şi sucul unei lămâi.
Frunzele se dau prin maşina de tocat, apoi se pun într-un vas în care adăugăm apa, zahărul şi mierea şi lăsăm să fiarbă până când se obţine un sirop de consistenţa smântânii.
După aceea, adăugăm sucul unei lămâi, lăsând siropul să mai clocotească circa trei minute. Siropul se păstrează în sticluţe închise ermetic, care se depozitează la rece, în frigider sau într-un loc foarte răcoros.
Cum se administrează
Adulţilor li se recomandă câte două linguri de sirop de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, pe stomacul gol. În schimb, pentru copii doza este câte o linguriţă tot de de trei ori pe zi. Totodată, nutriţioniştii recomandă părinţilor să le administreze copiilor o cură cu acest sirop timp de două-trei săptămâni, pe timpul verii.
Cimbrul învinge oboseala cronică
Şi persoanele foarte active şi energice se confruntă, uneori, cu efectele stresului, pentru că oboseala cronică nu ocoleşte pe nimeni. De aceea “victimele”se trezesc mai obosite decât s-au culcat. Concomitent, intervin şi alte efecte specifice bolii: lipsa poftei de mâncare, insomniile şi apatia. Mai mult, randamentul intelectual şi cel fizic sunt în declin. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu consideră că această stare de apatie poate fi combătută cu ajutorul cimbrului, un remediu simplu, cu efecte rapide. Deşi planta este cunoscută ca un condiment, trebuie să beneficiem şi de efectele sale mai puţin cunoscute: de calmant, antiseptic şi antispastic.
Siropul de cimbru
Cum se prepară
Într-un vas de lut se pun straturi alternative de crenguţe şi de flori de cimbru umezite cu apă şi zahăr brun. Când vasul este plin, se acoperă cu celofan şi se lasă să stea la soare timp de trei săptămâni. Lichidul se strecoară şi se pune pe aragaz, la o flacără mică, până când siropul atinge punctul de fierbere, fără să fie lăsat să fiarbă. Siropul nu trebuie să fie prea gros; când este călduţ, se toarnă în borcane care se închid cu capac.
Cum se administrează
Adulţilor li se recomandă câte o lingură de sirop, înaintea meselor principale. Este un lucru dovedit că siropul de cimbru învinge oboseala şi surmenajul fizic şi intelectual.